ATLETISME
Esports 01/10/2019

Alberto Salazar, entrenador de la reina del fons i expreparador de Mo Farah, suspès quatre anys per dopatge

El nord-americà està acusat de posseir i traficar amb testosterona mentre entrenava atletes d'elit

Efe
2 min
L'entrenador d'atletisme Alberto Salazar, en una imatge d'arxiu

Colorado SpringsL'entrenador nord-americà d'atletisme Alberto Salazar, que va entrenar el quatre vegades campió olímpic anglès Mo Farah i que ara entrena altres atletes destacats com l'holandesa Sifan Hassan, erigida aquest any reina mundial del fons, ha estat suspès durant quatre anys com a part d'un cas investigat per l'Agència Antidopatge dels Estats Units (USADA, per les sigles en anglès).

El màxim organisme antidopatge ha comunicat aquest dilluns que els àrbitres han pres una decisió sobre el càstig a Salazar i a l'endocrinòleg Jeffrey Brown per diverses infraccions, inclosa la de posseir i traficar amb testosterona mentre treballaven al Nike Oregon Project (NOP), un centre on s'entrenaven atletes d'elit. Brown va fer treball de consultoria per al NOP, i era metge personal d'alguns esportistes.

Després d'una investigació de quatre anys per part de la USADA, que va començar després que la BBC donés detalls d'algunes pràctiques de Salazar, incloses infusions d'un complement alimentari legal anomenat L-carnitina, que suposadament millora el rendiment atlètic, es va trobar l'evidència de dopatge. La cadena britànica va afegir que la maratoniana Kara Goucher i Steve Magness, un exentrenador del NOP, van figurar entre els testimonis que van donar evidències en el cas.

La USADA va informar que havia rebut informació de 30 testimonis amb els quals quedava clar que la trama de dopatge existia i que en els fets hi estava involucrat el mateix Salazar.

La Federació d'Atletisme de Gran Bretanya va obrir la seva pròpia investigació sobre Salazar i va donar a Farah, que competeix per aquest país, el permís per seguir treballant amb l'entrenador. Farah es va separar de Salazar el 2017 amb l'argument que volia tornar al seu país.

Salazar, nascut a Cuba, també va entrenar Galen Rupp, medalla de plata en els Jocs Olímpics de 2012. Rupp i Farah han negat vehementment qualsevol acte indegut.

La USADA va informar que s'havia basat en més de 2.000 evidències entre els dos casos, i que els procediments van incloure 5.800 pàgines de transcripcions. "Els atletes, en aquests casos, van trobar el coratge per parlar i exposar finalment la veritat", ha dit el director general de la USADA, Travis Tygart. "Mentre treballaven en relació amb el Nike Oregon Project, el senyor Salazar i el doctor Brown van demostrar que per a ells guanyar era més important que la salut i el benestar dels atletes als quals van jurar protegir".

Fins ara ni Salazar ni Brown han fet cap tipus de comentari sobre el càstig que els ha estat imposat ni sobre el resultat de la investigació desenvolupada per la USADA.

stats