Esports 24/06/2019

Espanya cau amb el cap alt (2-1)

Les nord-americanes se citen amb França als quarts de final

T.p.
Jennifer Hermoso i Julie Ertz lluitant per la pilota durant el primer temps del partit a Reims.

Barcelona“Tinc molt clar que no era penal. He tocat primer la pilota i després arriba ella per darrere i cau. No he vist el VAR, però tinc la consciència ben tranquil·la. No he fet penal. Hem plantat cara a les campiones del món, però si falles les teves ocasions, et toca perdre”, deia orgullosa la mallorquina Virgina Torrecilla, la dona buscada per tothom a l’estadi de Reims després de la derrota d’Espanya als vuitens de final del Mundial contra els Estats Units (1-2). Torrecilla ja havia sigut protagonista a la prèvia, quan li van explicar que la nord-americana Ali Krieger havia explicat: “El millor equip del Mundial som els Estats Units. I el segon millor equip, les nostres suplents”. Torrecilla havia respost que no sabia qui era Krieger. I, de ben segur, ara totes les nord-americanes saben qui són les jugadores d’una selecció espanyola que va estar a un pas de donar una de les grans sorpreses de la història de la Copa del Món femenina.

Els Estats Units, la selecció amb més títols mundials, van arribar als quarts de final, però ho van fer seguint un camí més complicat del que es pensaven. Espanya, que tot just juga el seu segon Mundial i no havia arribat mai als vuitens de final, va oferir la seva millor versió, en un exercici de disciplina defensiva que va provocar els nervis de la seleccionadora Jill Ellis. Les nord-americanes, que no havien rebut ni un gol i s’havien passejat amb comoditat a la fase de grups, van topar amb un rival amb ben poc a perdre. “La sensació és que hauríem pogut guanyar. S’ha plantat cara, s’ha fet un partit molt seriós, però no ha pogut ser. Ara cal quedar-se amb la part positiva. S’ha fet història, mai s’havia arribat tan lluny. Elles són millors, però no ho han pogut demostrar. Marxo amb la sensació que podem jugar de tu a tu a qualsevol equip”, deia la jugadora mallorquina del Barça Mariona Caldentey, que va entrar a la segona part.

Estats Units elimina Espanya amb dos gols de penal (2-1)

I això que el partit va començar malament per a Espanya, ja que la central aragonesa del Barça Mapi León va cometre un penal als 7 minuts de partit. El penal el va transformar la veterana Megan Rapinoe, que va enganyar la portera Sandra Paños. Però la reacció espanyola va ser ràpida amb la pressió alta de Lucía García, que va donar la pilota a Jennifer Hermoso, que va batre Alyssa Naeher amb un xut bonic (min. 9). Malgrat que els Estats Units van tenir la possessió de pilota, Espanya va defensar amb ordre i va crear algunes ocasions amb la seva pressió i atacs ràpids liderats per Lucía García, la millor jugadora d’Espanya durant els primers 45 minuts. Als 30 minuts, Vicky Losada, que havia rebut un fort cop a l’ull uns minuts abans, no va poder seguir, i va cedir el seu lloc a la basca Nahikari Garcia. La primera part va acabar amb atacs constants dels Estats Units, que es van fer un fart de centrar des de les bandes gràcies a Megan Rapinoe i Tobin Heath, sense aconseguir superar les centrals León i Paredes, molt efectives en el control del joc aeri.

Un segon penal polèmic

A la segona part Espanya encara semblava que se sentia més còmoda, organitzada en un 4-2-3-1 més vertical que en altres ocasions, ja que les nord-americanes, físicament impecables, semblava que no es cansaven mai. Però, després d’uns primers minuts de control, les nord-americanes van desconnectar del partit, frustrades. I, quan més igualat semblava tot, un polèmic penal de Torrecilla sobre Rose Lavelle va permetre a Rapinoe fer el 2-1. La col·legiada hongaresa Katalin Kulcsar va necessitar consultar el VAR, però va decidir donar penal malgrat que el contacte era molt lleu. Espanya va fer dos canvis ràpids, i va donar entrada a Andrea Falcón i Mariona Caldentey per Alexia Putellas i Virginia Torrecilla. Però els Estats Units van saber defensar, i es van citar als quarts de final amb les amfitriones, les franceses, en un partit que vindria a ser una final anticipada. “Espero que sigui pur espectacle, un estadi ple, tothom animant, que tothom en parli. Serà una bogeria, tot val la pena si pots jugar partits així”, deia Rapinoe al imaginar-se ja el duel amb les franceses. Qui guanyi el duel Estats Units - França es trobarà a les semifinals amb el guanyador de l’Anglaterra-Noruega.