BARÇA
Esports 24/01/2012

Estudiar català per informar del Barça a la resta del món

Nuria García
2 min
Estudiar català per informar del Barça a la resta del món

BARCELONAPreguntar en català a les rodes de premsa de Pep Guardiola no és estrany. De fet, en totes les compareixences del tècnic davant dels mitjans de comunicació Guardiola acostuma a contestar preguntes en català, castellà, anglès i fins i tot en italià. L'esforç de l'entrenador per adreçar-se al periodista en la llengua de la pregunta també es dóna a la inversa. I diumenge en vam tenir una nova prova. La periodista xinesa del portal QQ.com Lara Zheng va preguntar a Guardiola en català en la roda de premsa posterior al partit contra el Màlaga. "Vaig arribar al setembre a Catalunya i vaig començar a estudiar català. Diumenge va ser el segon cop que li vaig preguntar a Guardiola en català i ho vaig fer sobre l'any nou xinès", explica Zheng. La periodista, que està apuntada als cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística -està "al nivell bàsic 2"-, descriu com es prepara les preguntes. "Els companys de premsa m'ajuden. Jo els hi pregunto, perquè encara no sé si la frase és gramaticalment correcta o no. Així m'asseguro que Guardiola m'entén", diu. De fet, Lara Zheng es va presentar al servei de premsa del Barça durant la gira que el club va fer a Pequín i els va dir que ben aviat vindria cap a Catalunya. "Vaig anar a la roda de premsa de Rosell amb l'empresa xinesa Tencent i no parlava català. Em vaig sentir malament", reconeix la periodista. Lara Zheng assegura que aprendre català l'ajuda a seguir el dia a dia del Barça. "Per exemple, m'agrada veure el programa Crackòvia [TV3], però fins ara només un amic meu sabia català i havia d'esperar que ell arribés per entendre què deien", comenta. Des que diumenge va fer la pregunta a Guardiola, Zheng està sorpresa per la repercussió: "Centenars de persones m'afegeixen al Facebook i em donen les gràcies per l'esforç. Estic molt contenta".

L'exemple de la "immersió"

Francesco Canale, de Sky Sport Italia, és el primer cas amb què es va trobar Guardiola. Canale va arribar a Barcelona ara fa un any i cinc mesos i, després de més de mig any en terres catalanes preguntant a Guardiola en castellà, en la prèvia d'un partit contra el València de la temporada passada es va animar amb el català. "Guardiola es va sorprendre molt, em va aixecar el dit polze i em va dir que ho havia fet molt bé. Va valorar molt el meu esforç", diu Canale, que, com que ja feia temps que estudiava català, no va haver de demanar ajuda. "Jo sempre he intentat llançar-me, sóc una mica boig", diu rient. El mateix periodista assegura que el fet que la gent valori que pregunti en català l'anima a esforçar-se més. "La llengua a Catalunya és molt important. Al principi em va sorprendre la repercussió, però ara ho entenc i m'agrada que la gent valori el que faig", explica. De fet, Pep Guardiola en una altra roda de premsa el va posar com a exemple de la immersió lingüística.

Francesco Canale ha aprovat el nivell bàsic de català i al febrer començarà l'intermedi, que espera aprovar al juny. "Una persona que viu en un país ha d'entendre i parlar-ne la llengua", destaca, i afegeix: "Darrere de la llengua d'un país hi ha la manera d'entendre de la gent, la cultura... És important aprendre-la".

stats