ATLETISME
Esports 09/02/2019

L’exemple de Kiplagat inspira Roza Dereje Bekele

La jove etíop intentarà utilitzar l’eDreams Mitja Marató de Barcelona per batre el rècord mundial

i
àlex Gozalbo
2 min
Roza Dereje Bekele intentarà superar avui el rècord mundial femení.

BarcelonaRoza Dereje Bekele és una jove etíop de 21 anys que aquest diumenge (8.45 hores) intentarà utilitzar l’eDreams Mitja Marató de Barcelona per batre el rècord mundial de la distància. L’actual registre està en possessió de Joyciline Jepkosgei, que va completar els 21 quilòmetres de València amb una hora, quatre minuts i 51 segons. “Estic preparada per intentar batre el rècord del món. Si Déu m’ajuda, ho intentaré fer”, diu l’atleta, que també està preparant la marató de Londres.

La història de Dereje, que té un millor temps acreditat d’una hora i set minuts, recorda la de Florence Kiplagat, que va rebaixar la plusmarca mundial a la mitja marató barcelonina els anys 2014 i 2015. Al marge de l’etíop també lluitaran per la victòria la seva compatriota Dibabe Kuma i les kenianes Sally Chepyego, Lucy Cheruiyot i Celestine Chepchirchir. Entre les atletes de casa nostra destaca la presència de la catalana Marta Galimany i de la valenciana Marta Esteban, que tindrà Nacho Cáceres de llebre.

El rècord que ja està assegurat és el de participació femenina ja que 5.955 participants, una xifra que representa el 31% del total, estaran a la línia de sortida. “El percentatge de participació femenina ens omple d’especial orgull, ja que és un pas endavant en assolir la presència paritària en una prova esportiva”, assegura Marta Carranza, la comissionada d’Esports de Barcelona.

Kiptanui, favorit masculí

La prova masculina tindrà com a favorit Eric Kiptanui, un dels millor atletes de fons del món. El kenià es va endur la victòria a la Mitja Marató de Berlín l’any passat, amb un temps de 58 minuts i 42 segons. A més, va completar la Silvestre Vallecana de 2017 amb tan sols 27 minuts i 34 segons . Els seus principals rivals seran l’etíop Azmeraw Bekele, l’ugandès Moses Kurong, l’eritreu Samuel Tsegai i el kenià Meshak Koech.

Una de les novetats d’aquest any és que la cursa barcelonina estrena una apli oficial que permetrà seguir els corredors en temps real.

stats