Esports 08/08/2022

Exfutbolistes del Dinamo i gimnastes amb un gran futur: més de 77 esportistes han mort en la guerra d'Ucraïna

Malgrat el conflicte, la lliga de futbol ucraïnesa planifica el seu retorn aviat

3 min
Daria Kurdel, gimnasta ucraïnesa, víctima d'un bombardeig rus

BarcelonaAlmenys 77 esportistes ucraïnesos d'alt nivell han mort a conseqüència de la guerra a Ucraïna, segons un recompte fet per una ONG esportiva anomenada Sports Angels. La llista, segons els encarregats de fer-la pública, serà més llarga, ja que encara no s'hi han inclòs els morts durant aquest juliol.

A Ucraïna, un país amb una gran tradició esportiva com explicava a l'ARA el futbolista Artem Kravets, diferents personalitats del món de l'esport han anat a lluitar. D'altres han vist com l'atac rus posava fi a la seva vida lluny del front, com li va passar a la jove gimnasta de 20 anys Daria Kurdel, que va perdre la vida quan l'edifici on vivia a la població de Kriví Rih va ser bombardejat. Kurdel, que havia arribat a ser internacional ucraïnesa en la disciplina de dansa rítmica, era a l'exterior de l'edifici entrenant-se amb el seu pare quan va rebre l'impacte de la metralla d'una bomba.

Un dels noms més coneguts per als ucraïnesos d'esportistes que han perdut la vida és el de l'exjugador de futbol Serhí Balantxuk, que havia arribat a ser internacional amb la selecció sub-21 de la Unió Soviètica. Format al millor club del país, el Dinamo de Kiev, amb el qual va debutar a Primera a les ordres del llegendari tècnic Valeri Lobanovski, Balantxuk va fer carrera al futbol d'Israel, amb el Maccabi de Haifa, abans de tornar al Dinamo el 1999, just l'any en què aquest club va golejar el Barça i va arribar a les semifinals de la Champions. Al poder ser titular, Balantxuk marxaria al Vorska de Poltava, abans de retirar-se al Metallist de Khàrkiv. Va morir amb 49 anys al front del Donbass, després de rebre l'impacte d'un foc de morter rus. També ha mort al front de la zona del Donbass l'exjugador del FC Lviv Petr Gariliv.

En un país amb una gran tradició en esports de contacte (l'alcalde de Kíiv és Vitali Klitxkó, un dels millors púgils de tots els temps), han perdut la vida l'especialista en kick-boxing Mikola Zabavxuk, que havia guanyat tornejos regionals de la zona de Lviv, i l'especialista en aixecar pesos Vasil Paveliev. Altres esportistes que han perdut la vida a la guerra són el jugador de la lliga de rugbi Maksim Xvets, el nedador Volodimir Ulianitski o l'entrenador de waterpolo Vitali Lisun.

Molts esportistes van decidir allistar-se un cop va iniciar-se l'atac rus, com el boxejador Vasilí Lomatxenko, que forma part del batalló de defensa de la zona de Belgorod-Dnestrovski, i Oleksandr Usik, que havia d’enfrontar-se amb el britànic Anthony Joshua aquest estiu per ser campió del món. Usik va penjar fa uns mesos un vídeo a les xarxes dirigit al “poble de Rússia”, on és una figura prou coneguda, deixant clar que el seu enemic és Putin, no pas ells. El biatleta Dmitró Pidrutxni, medallista dels Jocs de Pequín, i Dmitró Mazurtxuk, un esquiador de combinació nòrdica, també són al front. Iuri Vernidub, l’entrenador ucraïnès del Sheriff de Tiraspol, campió de la lliga moldava i equip capaç de guanyar al Bernabéu a la Champions per 1-2 l'última temporada, va tornar a casa per allistar-se a l’exèrcit.

La idea de les autoritats ucraïneses és que aviat torni la lliga de futbol del seu país, malgrat el conflicte, amb un protocol per garantir la seguretat en cas d'atacs russos. La idea és jugar en ciutats segures amb estadis buits a partir del 23 d'agost. Clubs com el Dinamo de Kiev, de fet, han jugat aquests dies eliminatòries de prèvia de la Champions, però el Dinamo ho ha fet jugant com a local a Polònia, a Lodz. En el partit de tornada en l'eliminatòria contra el Fenerbahçe turc, per cert, els aficionats locals van acabar sancionats per la UEFA per corejar el nom de Vladímir Putin.

stats