FUTBOL
Esports 09/05/2019

La Fiscalia recorre l'absolució de Rosell i demana un nou judici contra ell

Al·lega "errors" en la valoració d'una prova i exigeix un nou judici amb un tribunal diferent

Efe
2 min
Pau Molins i Sandro Rosell, arribant a l'Audiència Nacional

MadridLa Fiscalia de l'Audiència Nacional ha recorregut l'absolució de l'expresident del Barça Sandro Rosell al·legant una mala valoració de la prova, i ha reclamat que se celebri un nou judici contra ell. Rosell va ser absolt de la causa que l'acusava de blanquejar comissions rebudes per l'expresident de la Confederació Brasilera de Futbol Ricardo Teixeira i d'organització criminal.

La secció primera de l'Audiència el va absoldre el 24 d'abril a l'aplicar-li el principi 'in dubio pro reo', és a dir, que en cas de dubte es dictamina a favor del pres, quan Rosell s'enfrontava a una petició fiscal de 6 anys de presó i després de passar més de 21 mesos en presó preventiva.

En una nota, la Fiscalia informa que ha presentat avui un recurs davant la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional a l'entendre que hi ha hagut "un error en la valoració de la prova", per la qual cosa sol·licita "l'anul·lació de la resolució absolutòria per insuficiència de motivació" i la celebració d'un nou judici amb "una composició diferent" del tribunal.

La Fiscalia argumenta que només es pot justificar una absolució "quan existeix un dubte raonable i no qualsevol tipus de dubte" i, en el cas de Rosell, destaca "la falta de lògica econòmica en l'activitat" del president del Barça i dels altres cinc acusats absolts: l'advocat andorrà Joan Besolí; la seva esposa, Marta Pineda; el ciutadà libanès amic de Rosell Shahe Ohanneissian i dos presumptes testaferros, Pedro Andrés Ramos i Josep Colomer.

La Fiscalia sosté que "els fets que es donen per provats en la sentència relaten una sèrie de negocis absolutament irregulars i sense sentit, contractes en dates correlatives a la constitució de les empreses que els firmen, diners que van i venen sense sentit per comptes de persones que no intervenen en aquests negocis, etcètera".

Una sèrie de moviments que, segons manté la Fiscalia, van servir per blanquejar 20 milions d'euros de comissions pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol i d'un contracte amb Nike. Per a la Fiscalia, "la inferència lògica és considerar que aquests negocis, lluny de ser lícits, el que pretenen és blanquejar els diners il·lícitament obtinguts".

En el comunicat, signat pel tinent fiscal de l'Audiència, Miguel Ángel Carballo, s'al·lega que no és lògic "donar per provat que es van crear societats pantalla en paradisos fiscals, es van simular contractes, es van efectuar nombroses transferències a Andorra amb persones pròximes i sense causa, per concloure que es tracta de negocis lícits".

Un dels aspectes pels quals van ser absolts és per l'absència de delicte precedent al del blanqueig, així com per la seva falta de tipificació a Espanya i al Brasil, la qual cosa la Fiscalia considera "una conclusió jurídica indegudament aplicada pel tribunal". Per al fiscal, queda provat que els diners provenien d'activitats il·legals i que la seva destinació era "absolutament il·lògica". Finalment, el tinent fiscal destaca en la nota que la investigació de la Fiscalia, la policia i el jutge instructor va ser "correcta i mesurada" i "valora la utilitat de la presó provisional" que es va acordar contra Rosell i Besolí pel seu risc de fugida.

Nota de premsa apel·lació de la Fiscalia en el cas Sandro Rosell
stats