La revolució del futbol femení

La futbolista que també va dir #SeAcabó: "No deixarem que ens tractin així"

Dominika Conc, jugadora del Llevant Les Planes, va enviar una carta al juliol juntament amb les seves companyes de la selecció eslovena demanant canvis

4 min
Dominika Donc és un dels fitxatges que ha fet el Levante las Planas aquest estiu.

Sant Joan DespíLa modernitat i la grandària colossal de l'edifici de la seu de la quimicofarmacèutica Bayer a Sant Joan Despí contrasta amb el modest estadi del Llevant Les Planes que té just al costat. El primer equip femení afronta la segona temporada consecutiva a la Lliga F, la màxima categoria del futbol espanyol, però el terreny de joc encara és de gespa artificial i les graderies tenen una capacitat que no arriba al mig miler d'espectadors. És el típic camp de futbol de barri. Malgrat això, i un dels pressupostos més baixos de la competició, el Llevant Les Planes és a la quarta posició de la classificació després de les tres primeres jornades, amb dos triomfs i un empat.

"He jugat en equips molt grans de nom, però tot té el seu encant. La nostra afició crida tot el partit, la grada està plena, és molt bonic. Som com una família. Si necessites qualsevol cosa t'ajuden", explica Dominika Conc, la migcampista eslovena que ha fitxat aquest estiu pel club procedent del Sampdoria. Abans també havia jugat en equips com el València, el Milan, l'Espanyol i el Màlaga. "En un club gran coneixes la meitat de la gent i aquí, en canvi, ens coneixem tots. Si passa alguna cosa fora del camp t'ajuden, em sento molt bé", afegeix en una conversa amb l'ARA que té lloc a les graderies del camp un matí assolellat i calorós de principis d'octubre.

La lluita de la selecció eslovena

Però, abans de viure aquest dolç començament de temporada a Catalunya, Conc va ser una de les cares visibles de la lluita de la selecció eslovena, de la qual és capitana, per reclamar canvis com els que demanen les jugadores de la selecció espanyola amb el moviment #SeAcabó. El 21 de juliol, 32 futbolistes van signar una carta oberta dirigida a l'Associació de Futbol d'Eslovènia per demanar la destitució del seleccionador, Borut Jarc, i el seu cos tècnic. El motiu eren els comportaments denigrants que tenien amb les jugadores: des d'insults i comentaris sexistes i homòfobs sobre la seva vida personal fins a comentaris inapropiats a les xarxes socials de l'entrenador de porteres, Danilo Sergas, passant per un tracte degradant respecte al seu pes corporal.

Dominika Conc és la capitana de la selecció eslovena.

"Això no passa només en el futbol. Passa a tot arreu. La gent no sap comunicar. Potser en una oficina la gent aguanta o no aguanta. Però en el futbol la gent pensa que és normal que algú et cridi o et digui qualsevol cosa sota la pressió d'un partit. I no pot ser", explica Conc. A més, els tècnics tenien una intensa relació amb l'alcohol durant les concentracions i es va arribar a obligar les jugadores a disputar un partit classificatori per a l'Eurocopa del 2022 malgrat que algunes s'havien contagiat de coronavirus. D'altra banda, havien de jugar amb equipacions antigues i comprar-se elles mateixes el menjar durant les estades amb la selecció.

"Aquestes situacions van estar passant durant cinc o sis anys, però prèviament ja havien passat coses semblants amb altres seleccionadors. Ja aleshores algunes jugadores van deixar la selecció per fets que no haurien de passar, com algunes maneres inadequades de relacionar-se amb elles. No deixem ni deixarem que ens tractin així", sentencia Conc. Per tot plegat, algunes internacionals han necessitat ajuda psicològica.

Dominika Conc durant un entrenament amb el Llevant Les Planes.

El 5 de setembre, el seleccionador, Borut Jarc, va arribar a un acord amb l'associació eslovena per rescindir el contracte i en una carta va negar la veracitat de les acusacions. De fet, prèviament, l'associació l'havia defensat. El nou seleccionador és Sasa Kolman, un exfutbolista eslovè. La primera concentració liderada per ell va ser a finals de setembre per disputar dos partits de la Nations League. "La nostra selecció ha viscut un canvi gràcies al pas que vam fer i ara considero que tenim un cos tècnic que sap parlar i gestionar un equip", diu Conc satisfeta. "De moment, és molt millor. Espero que tota la resta també millori, però només han estat deu dies de concentració. Si tenim una altra conversa d'aquí sis mesos o un any et podré dir si els canvis han estat reals".

Un podcast per obrir consciències

Dominika Conc, que ara té 30 anys, quan en tenia 6 no sabia que per a una noia era possible ser futbolista professional. Per explicar tots els moments que han viscut ella i altres jugadores fins que no ho han aconseguit, ha creat un podcast, The Rising Giant (L'ascens del gegant), disponible a Spotify. "He jugat en molts països i he conegut moltes jugadores. Això m'ha fet adonar que les nostres històries són diferents de les del futbol masculí. La gent que ens ve a veure no és conscient del que hem hagut de passar perquè ara puguem viure tot això".

Preguntada per les negociacions del nou conveni col·lectiu del futbol femení professional que van comportar que hi hagués una vaga per part de les futbolistes en la primera jornada de la Lliga F, Conc admet que la situació la va agafar quan acabava d'arribar al Llevant les Planes i això va provocar que no s'hi involucrés en primera persona. Però, a continuació, la capitana de la selecció eslovena fa una reflexió: "El millor canvi que hi pot haver, més enllà d'apujar el salari mínim o millorar les instal·lacions, és el canvi de mentalitat de la gent i això ja està passant. La gent està venint a veure els nostres partits i això provocarà que a poc a poc la resta també evolucioni".

stats