Montse Tomé, la mà dreta de Jorge Vilda que ara el substituirà en el càrrec

L'asturiana, que jugava a futbol amb nens al carrer, va ser jugadora del Barça durant dues temporades

3 min
Montse Tomé, nova seleccionadora absoluta femenina

Barcelona"De petita jugava al carrer a futbol. Per sort, els meus pares sempre van donar-me suport. També els nois amb qui jugava", recordava Montse Tomé el 2021, quan va fer el pregó a les festes de la seva ciutat, Pola de Siero. Alguns d'aquells nois arribarien a ser futbolistes professionals, com Javi Venta (exjugador del Llevant i el Vila-real) o Javi Fuego (exjugador del València i l'Espanyol). Tomé també va arribar a Primera Divisió, però cobrant poc. Era una època diferent. Així que amb 30 anys ja es va retirar i es va centrar en ser entrenadora: "No puc viure sense el futbol". Alguns d'aquells antics companys de partits al carrer, per cert, han passat pel campus de futbol que Tomé organitza cada estiu a Astúries. La seva vida sempre ha estat el futbol. I ara li arriba l'honor de ser la primera dona que dirigeix la selecció espanyola absoluta.

Tomé ha estat la mà dreta de Jorge Vilda els últims cinc anys a la selecció absoluta, tot i que després del famós petó no consentit de Luis Rubiales, president de la Federació Espanyola, a Jenni Hermoso, se'n va desmarcar. De fet, havia arribat a dimitir del seu càrrec, però ara ha acceptat liderar el projecte de la selecció. Un canvi amb cert continuisme, ja que el cos tècnic serà similar, però amb una capitana en comptes d'un capità al capdavant. Nascuda a Oviedo el 22 de maig del 1982 però criada a Pola de Siero, sempre es recorda al carrer marcant gols. "Vaig començar de ben petita. M'agradava molt el futbol, amb molt pocs anys ja recordo moments darrere de la pilota. Però només podia jugar en equips oficials amb nois i tocava jugar al carrer amb amics que em van permetre millorar fins als tretze anys. A partir d'aquí vaig entrar a El Romanón, de Pola de Siero. Posteriorment vaig anar a l'Oviedo Moderno", recordava en una entrevista a La Voz de Asturias. De menuda també va practicar l'handbol, l'atletisme i el karate. No sabia estar quieta. Ara la seva altra gran passió és el ciclisme. Sempre que pot, surt a rodar.

L'entrenadora va fer carrera primer com a jugadora, jugant com a migcampista. El 2000 va ser subcampiona d'Europa amb la selecció estatal a l'Europeu sub-19, i després va aconseguir jugar cinc partits amb la selecció espanyola absoluta. Va arrencar la seva carrera a l'Oviedo Moderno, el 2007 va passar al Llevant, on va viure una bona època i on va guanyar una lliga, i el 2010 va anar al Barça, on es posava la primera pedra d'un projecte guanyador. De fet, amb ella es guanyaria la primera lliga el 2012 i una copa el 2011. Després d'anys de domini de clubs com l'Espanyol o el Llevant, el Barça va començar a fer soroll amb Xavi Llorens a la banqueta i jugadores com la portera Laura Ràfols, Marta Corredera o l'asturiana. Tomé va arribar per aportar experiència i així va ser, tot i que el 2012 a decidir tornar a casa, just quan el Barça fitxava una tal Alexia Putellas. No van coincidir per ben poc. "La meva època era diferent. Teníem pocs referents. Ara les coses han millorat, el futbol femení és atractiu, però queda molt per fer. Veig tot el que s'ha avançat i és bonic. Quan jo jugava, a vegades pensava si jugaria un Mundial i semblava un somni. L'he viscut com a entrenadora", explicava aquests dies la nova seleccionadora, que ha estat ajudant de Jorge Vilda al Mundial.

Després de penjar les botes, anys més tard va iniciar la carrera com a entrenadora fent un curs en el qual va coincidir amb Jorge Vilda, precisament. És on es van conèixer i on van fer amistat. Tomé va compaginar durant dos anys el càrrec de segona entrenadora de l'absoluta amb el d'entrenadors de la selecció sub-17, amb la qual guanyaria el Mundial del 2022. Fa tres anys, però, va decidir centrar-se en la selecció absoluta, al costat d'un Vilda sobre el qual sempre tenia paraules positives. Fins que Rubiales li va fer el petó a Hermoso. Aquesta crisi la va separar tant de Vilda com de Rubiales. De fet, aquest li va oferir el càrrec de directora esportiva de la selecció en la famosa assemblea en què va negar-se a dimitir. Tomé no només ho va rebutjar, sinó que també va renunciar al seu lloc com a segona entrenadora de Vilda, juntament amb altres membres del cos tècnic.

El debut de Montse Tomé arribarà en les dues pròximes dates FIFA, amb els partits de la Nations League. El 22 de setembre Espanya jugarà a Suècia, i el dia 26 al Nuevo Arcángel de Còrdova davant de Suïssa.

stats