Vilda diu que són "els campions" i Rubiales ho celebra amb un petó a la boca a Jenni Hermoso

El seleccionador i el president de la Federació, protagonistes polèmics a la festa

3 min
Vilda donant instruccions a les seves jugadores

BarcelonaLa selecció espanyola femenina de futbol ha guanyat a Sydney el seu primer títol mundial després de derrotar Anglaterra a la final. Una fita històrica que arriba tretze anys després que l'equip masculí guanyés també el Mundial, en aquell cas a Sud-àfrica. L'alegria de les jugadores era màxima: "Som les campiones del puto món", deia Jenni Hermoso, protagonista del partit.

Però la frase polèmica ha sortit de la boca del seleccionador, Jorge Vilda, que ja havia generat malestar per la manera com va encarar la final, utilitzant sempre el masculí per referir-se a l'equip. "Costa descriure les sensacions. L'alegria, l'orgull d'aquest equip. Estic molt content per tota la gent que ens està veient i a qui hem fet feliç. Hem demostrat com podem jugar. Hem demostrat que sabem patir. Aquest equip ha patit i som els campions del món". El seleccionador ha passat, en només un any, de superar un motí originat per 15 jugadores que volien la seva destitució a guanyar l'estrella de campiones.

"Teníem la sensació que això era imparable", deia Olga Carmona

El partit s'ha decantat amb un gol de la madridista Olga Carmona. "Ha estat molt complicat, hem patit contra Anglaterra, que té un equipàs. Teníem la sensació que ho podríem aconseguir, que això era imparable", deia la futbolista, que ha dedicat el triomf a la mare d'una amiga seva que va morir fa poc. En aquell moment, la futbolista andalusa encara no sabia que el seu pare havia mort un dia abans. Va conèixer la notícia hores després, quan encara era a Austràlia.

També estava emocionada Jenni Hermoso, que ha fallat un penal a la segona part, però, tot i això, ha seguit jugant com si res. "Feia molts dies que intentàvem imaginar-ho, però no acabem de ser conscients que som campiones del món. Gairebé no puc parlar. És la millor sensació que he viscut a la meva vida. Hem jugat a futbol com hem volgut i hem guanyat aquest torneig".

Ara serà el torn de la celebració. "Després de posar-se dempeus i de sortir al carrer? Ara, que ho celebrin. M'imagino com està Espanya. Nosaltres ho comencem a celebrar aquí. I a veure quan acabem...", comentava el seleccionador. La previsió és que l'expedició arribi a Madrid aquest dilluns i, a la nit, ho celebrin a la capital espanyola.

Celebració del Mundial a la Vall d'Hebron.

El petó de Rubiales a Jenni Hermoso

D'altra banda, Salma ha recollit el premi a la millor jugadora jove, mentre que Aitana ha aconseguit el golden ball del torneig. La portera anglesa, Mary Earps, ha guanyat el trofeu a la millor en la seva demarcació. A l'escenari hi havia la reina Letícia i la infanta Sofia, que ha pujat amb una bandera d'Espanya penjada al braç.

Però la imatge més controvertida l'ha protagonitzada Luis Rubiales, el president de la Federació Espanyola, que ha celebrat el triomf amb tanta eufòria que ha acabat fent un petó a la boca a Jenni Hermoso. La imatge ha circulat per les xarxes fins que la FIFA n'ha esborrat el contingut al·legant drets d'imatge. Després del lliurament dels trofeus, tant Rubiales com Vilda han estat mantejats per les futbolistes. Més tard, des del vestidor de l'ANZ Stadium de Sydney (Austràlia), Hermoso ha penjat un directe d'Instagram en què ella mateixa, amb un mig somriure, ha dit "no m'ha agradat, eh" en referència al petó.

Per acabar, ha destacat el gest de les lleones, que han pujat a l'escenari per rebre la medalla de subcampiones. A diferència del que fan molts nois, l'han conservada i s'han fet la foto tot l'equip, orgulloses d'haver arribat a la final.

stats