Rubiales prepara la seva dimissió per fer-la oficial a l'assemblea extraordinària

L'obertura de l'expedient disciplinari de la FIFA ha acorralat encara més el president del màxim organisme del futbol espanyol

5 min
Luis Rubiales, durant la felicitació a les jugadores, davant la presència de la infanta Sofía

BarcelonaL'obertura d'un expedient disciplinari per part de la FIFA a Luis Rubiales ha precipitat els esdeveniments pel seu petó no consentit a Jennifer Hermoso i la seva actitud masclista durant la celebració del títol Mundial dissabte a Sydney (Austràlia). Així, segons han avançat la SER i la Cope, Rubiales està preparant la seva dimissió per fer-la oficial durant l'assemblea extraordinària que se celebrarà demà divendres (12 h / Esport 3) a la Ciudad del Fútbol de las Rozas. Prèviament, el digital Relevo ha avançat que els 20 clubs professionals espanyols convocats a l'assemblea –entre els quals hi ha el Barça– no tenen previst anar-hi, fet que podria comportar, fins i tot, la impossibilitat que se celebrés, ja que han de ser-hi presents com a mínim 70 dels 140 membres convocats.

Mentrestant, la gran majoria de clubs catalans –excepte el Girona, l'Europa, el Sant Andreu i alguns amateurs– i la mateixa Federació Catalana de Futbol (FCF) de moment prefereixen esperar als esdeveniments de l'assemblea extraordinària de la RFEF per expressar-se oficialment sobre el tema o directament no parlar-ne quan gairebé és unànime el crit de l'opinió pública, les entitats i els partits polítics perquè el dirigent espanyol dimiteixi o sigui destituït. Avui també ha alçat la veu sobre el tema el primer futbolista masculí. Ha estat Isco Alarcón, del Betis, que ha dit a Informativos Telecinco que "si el petó no va ser consentit és un abús de poder" i ha enviat ànims a Jennifer Hermoso.

La Comissió Disciplinària de la FIFA ja ha informat Rubiales de l'obertura de l'expedient, que podria comportar la violació dels articles 13.1 i 13.2 del Codi Disciplinari de la FIFA, segons ha informat en un comunicat el màxim organisme del futbol mundial. La FIFA podria considerar que tant el petó no consentit a Jennifer Hermoso com el gest de Rubiales agafant-se l'entrecuix a la llotja de l'estadi de la final vulneren un codi que té previstes inhabilitacions per "conductes inapropiades" de fins a dos anys. En cas de sanció a Rubiales per part de la FIFA, aquesta passaria per davant de la que la mateixa RFEF pogués posar al seu president, sempre que el temps d'inhabilitació fos superior.

Els clubs catalans van amb peus de plom

La gran majoria dels dirigents del futbol català han escollit anar amb peus de plom en un cas que pot alterar dràsticament les forces de poder de la Federació Espanyola, el Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) i les Federacions Territorials. A més, la caiguda de Rubiales comportaria –molt probablement– que els seus homes de confiança també haguessin de fer les maletes, i aquesta possibilitat provoca terror a més d'un. Per això, dimarts es van reunir d'urgència les Federacions Territorials amb l'objectiu de tancar files i convocar aquesta assemblea que cada vegada és més improbable que serveixi per fer explícit el suport del futbol espanyol al seu president, el qual era l'objectiu inicial.

Només sis dones entre els 140 membres de l'assemblea

L'assemblea estarà formada per 140 membres, 20 d'ells fixes (Rubiales i els 19 presidents de les Federacions Territorials) i 120 electes (representants dels estaments dels clubs, futbolistes, àrbitres i entrenadors). Dels 140, només sis seran dones. Entre els clubs, n'hi haurà quatre de catalans: el Barça, el Cornellà, el Santfeliuenc i el Club Sala 5 Martorell. Durant la setmana, l'entitat blaugrana ja va informar l'ARA que "de moment" no es posicionarà i que resta a l'espera del que passi a l'assemblea. Però va puntualitzar que les actuacions de Rubiales a la final "són impròpies del seu càrrec".

De totes maneres, el president blaugrana, Joan Laporta, no assistirà a l'assemblea excusant motius d'agenda i l'entrenador del Barça, Jonatan Giráldez, ha expressat a títol personal que creu que sobre "aquest tipus de coses que estan fora de lloc s'haurien de prendre decisions perquè és l'única forma d'avançar" en la roda de premsa posterior al Trofeu Joan Gamper, durant el qual l'afició de l'Estadi Johan Cruyff ha corejat "Rubiales, dimissió" en diversos moments.

Tampoc assistirà a l'assemblea el Club Sala 5 Martorell. "Nosaltres no hi anirem perquè demà tenim semifinals de la Copa Catalunya", han explicat a l'ARA fonts del club. "El president, Alberto Prieto, parlarà després de l'assemblea. No vol fer declaracions abans", han dit a aquest diari, per la seva banda, fonts del Santfeliuenc. En canvi, el Cornellà ha preferit no parlar sobre el tema. L'ordre del dia de l'assemblea tindrà tres punts rellevants: informe del Mundial femení 2023, informe del nou pla estratègic del futbol femení i creació del comitè estratègic de desenvolupament de l'esport femení. Però en cap d'ells s'explicita que servirà per parlar del cas Rubiales.

El Sant Andreu i l'Europa demanen la dimissió de Rubiales

Els únics dos clubs catalans professionals o semiprofessionals que han demanat la dimissió del president de la RFEF són el Sant Andreu i l'Europa. Els quadribarrats van emetre el seu comunicat dimarts a la nit i els graciencs ho van fer dimecres al matí. "És una obligació fer-ho, nosaltres tenim uns valors molt concrets. No podem permetre el comportament denigrant de Rubiales. Havíem de posicionar-nos públicament", explica a l'ARA Gerard Álvarez, portaveu del Sant Andreu. A més, es queixa del fet que la Federació Catalana de Futbol (FCF) encara no hagi dit res sobre l'assumpte. "La FCF és el representant de tots els clubs catalans i s'ha de pronunciar en el mateix sentit que ho hem fet nosaltres. Una altra cosa no tindria sentit, però Joan Soteras (el president de la FCF) és el vicepresident de la RFEF", apunta.

Aquest diari s'ha posat en contacte amb fonts oficials de la FCF, que han comunicat que no diran res públicament "fins després de l'assemblea". A més, han informat que Soteras hi assistirà i han puntualitzat que "l'assemblea no es planteja com un plebiscit".

Per la seva banda, Jordi Collell, directiu de l'Europa, ha explicat a l'ARA que van emetre el comunicat de rebuig al comportament de Rubiales perquè aquests valors "van intrínsecs" en la seva "forma de ser com a club". A més, recorda que en els seus estatuts es declaren com a antifeixistes, antimasclistes, antihomòfobs, antiracistes i antibullying. "Per a nosaltres, el futbol és molt més que fer entrar una pilota a la porteria. El futbol no és aliè a la societat i no podem callar davant una situació així", ha afegit.

El Girona publica un comunicat a última hora

El Girona, durant el matí de dijous, ha explicat a l'ARA que "oficialment" no faria "cap comunicat". Però a última hora, quan ja se sabia que Rubiales dimitiria aquest divendres, va acabar fent-lo. "El Girona vol manifestar el rebuig categòric als actes i actituds protagonitzats pel president de la RFEF, Luis Rubiales, durant la final del Mundial Femení", sentencia l'escrit. Per la seva banda, l'Espanyol ha dit a l'ARA que encara no es pronunciarà públicament: "Tenint en compte que demà hi ha una assemblea de la RFEF i que el CSD ha dit que farà una investigació, nosaltres de moment no farem cap posicionament públic". De totes maneres, fonts de l'entitat blanc-i-blava apunten que "analitzant les imatges internament" els semblen "impròpies i indefensables" i ho cataloguen com un fet que "és incompatible amb la representació del futbol espanyol perquè no projecta els valors que té".

Els clubs espanyols es van posicionant en contra de Rubiales

Durant aquest dijous, la Reial Societat, l'Osasuna, l'Alabès i l'Amorebieta, com ja havia fet el Getafe prèviament, han demanat la dimissió de Luis Rubiales com a president de la RFEF. "Els fets són gravíssims", ha dit el president de la Reial Societat, Jokin Aperribay, a Radio Euskadi. "Això s'hauria d'haver acabat fa dies", ha afegit. D'altra banda, Enrique Cerezo, el president de l'Atlètic de Madrid, ha sentenciat a La Sexta que "el que ha de fer Rubiales és presentar la seva dimissió", i Carlo Ancelotti, l'entrenador del Reial Madrid, ha dit en roda de premsa que "Rubiales no s'ha comportat com un president de federació". A més, la Federació Basca de Futbol ha anunciat que no anirà a l'assemblea.

Què creus que passarà amb Rubiales?
stats