BARÇA
Esports Futbol 03/02/2014

Faus: "Si un soci no vol cognom comercial per al nou estadi, haurà de votar que 'no' al referèndum"

Si s'aprova el projecte, l'assemblea haurà de ratificar l'empresa que formarà part del nom del nou camp

A. Llimós
4 min
El vicepresident econòmic del Barça, Javier Faus (al centre), explica l'Espai Barça / PERE TORDERA

BarcelonaEl vicepresident econòmic del Barça, Javier Faus, ha explicat el que representa l'Espai Barça que pretén impulsar la junta de Josep Maria Bartomeu, un projecte de 600 milions que preveu la construcció d'un nou estadi on ara hi ha el Camp Nou. "El projecte esportiu més important a Europa i arreu del món, cap ciutat del món tindrà un projecte com aquest", ha dit. "És un espai amb un nou estadi per a 105.000 espectadors, el més gran del món", ha afegit Faus, qui ha sentenciat que "cap ciutat tindrà aquest complex al centre de la ciutat".

El vicepresident econòmic ha remarcat que hi haurà una pregunta única en el referèndum previst per al 5 o 6 d'abril. Faus ha estat contundent quan ha reconegut que si un soci no vol cognom comercial per al nou estadi "haurà de votar que 'no' al referèndum". "No és un projecte econòmic, ni per fer més llotges VIP, ni turistes, és per fer un camp per als socis", ha sentenciat.

"Estic convençut que en els propers 20 anys el Barça s'haurà de gastar 400 milions", ha dit el vicepresident econòmic, que ha detallat que el club es gasta 10 milions anuals en canvis i millores a l'estadi. Per Faus, per tant, l'obra és inevitable.

Rendibilitat

"Els costos augmenten de manera exponencial. No és una reforma cosmètica, estem parlant de reformar de manera profunda la primera graderia", ha dit Faus per explicar el perquè dels 400 milions que costarà l'edificació del nou estadi. "Hauria sigut més barat anar a Montjuïc durant 3 anys i fer el nou estadi en 2 anys", ha detallat el directiu, qui ha volgut deixar clar que "no es demanaran derrames, no es finançarà el projecte amb la butxaca del soci". Faus ha dit que és una "coincidència" que el cost de l'estadi sigui el mateix que el previst pel Reial Madrid per remodelar el Santiago Bernabéu.

"L'Espai Barça no posarà en risc el projecte esportiu", ha dit Faus, que ha volgut remarcar que es farà "un esforç extraordinari" per informar el soci, una qüestió que ha refermat el vicepresident de l'àrea social, Jordi Cardoner.

"El projecte dependrà d'un concurs arquitectònic a nivell mundial que no s'iniciarà fins a tenir aprovat el referèndum. Hi haurà una sèrie de qüestions menors que el soci no tindrà", ha explicat. Aquestes qüestions són: l'aspecte final del projecte, on s'ubicarà el seient de cada abonat, quina marca portarà el cognom de l'estadi o qui en serà l'arquitecte. En aquest sentit, el directiu de l'àrea econòmica ha volgut deixar clar que l'empresa que doni nom al nou estadi haurà de passar per l'assemblea. "El nom comercial estarà sotmès a l'aprovació de l'assemblea, l'aprovació del referèndum no aprovarà el nom comercial", ha explicat el vicepresident, que ha posat èmfasi en el fet que el projecte l'haurà de finançar majoritàriament el club. "Dos terços del total hauran de sortir dels nostres recursos. El tema és com tornarem aquests diners sense hipotecar el projecte esportiu i una generació de barcelonistes", ha remarcat.

Si triomfa el no al referèndum, el Barça haurà de buscar una fórmula per fer un nou Palau que respongui a les exigències de l'Eurolliga, que requereix una nova construcció de més de 10.000 espectadors. "És un projecte de club, no de junta directiva. El Barça com a institució fa 20 anys que intenta estar a l'altura del segle XXI", ha dit Faus.

"El Barça ha mostrat una maduresa espectacular, és molt més fort institucionalment del que ens pensem, i volem que sigui fort estructuralment, competim amb empreses privades, i una manera de donar estabilitat és continuar amb un projecte cabdal de club. Si el soci va a votar en clau plebiscitària o no, no podem evitar-ho. És una oportunitat, si vota que no, no passa res, seguirem fins al 2016", ha explicat Faus. "Entenc que si és una decisió aprovada per referèndum, s'haurà d'aturar per referèndum", ha afegit el directiu, en referència al possible marc que es podria donar si guanya una altra candidatura les eleccions del 2016.

"No tenim previst que sigui el mateix patrocinador que el de la samarreta. Tenim la idea de diversificar les marques", ha afegit Faus, que ha explicat que no portaran les millors opcions a l'assemblea, perquè no ho voldrien les mateixes marques comercials, sinó que la directiva escollirà la millor opció. El Barça també ha dit que el cognom comercial de l'estadi no serà el mateix que el del Palau, la intenció és trobar una marca comercial per a totes les seccions i també que doni nom al nou pavelló.

El directiu de l'àrea patrimonial, Jordi Moix, ha sigut l'encarregat de detallar el calendari de l'obra, previst per a 4 anys, des del maig del 2017 al mes de febrer del 2021. Durant el 2015, si s'aprova la iniciativa, es començaran les negociacions amb l'Ajuntament –hi haurà eleccions municipals i això ho té en compte el club– i els veïns. S'iniciarà el període de permisos per aixecar el nou estadi. Qüestions urbanístiques que aniran en paral·lel a la recerca del finançament de l'obra. Durant el 2016 es faria el concurs arquitectònic per decidir quin despatx realitzarà el projecte. Moix ha explicat que el projecte està "molt definit" i això evitarà desviacions pressupostàries.

L'actual Camp Nou té una construcció interior de 40.000 metres quadrats, mentre que la nova proposta que vol engegar el club implicaria 104.000 metres quadrats nous. El nou projecte inclouria 88 llotges per a empreses, l'ampliació de la llotja presidencial o un restaurant amb vistes al terreny de joc.

Per endegar aquest referèndum previst per al 5 o 6 d'abril, el Barça ha creat una comissió formada per Jordi Cardoner, Jordi Moix i Javier Faus. "A partir de l'any que ve no deurem res als bancs", ha sentenciat Faus, per posar de manifest la feina de la directiva actual per consolidar el club.

Cardoner ha dit que la junta no està "preocupada" per la baixada d'assistència en els últims compromisos a l'estadi. El vicepresident Faus ha explicat que de mitjana el Camp Nou té 4.100 espectadors menys que la temporada passada. "El dret de l'abonat de venir al partit és un dret, no una obligació", ha sentenciat Faus, en la mateixa línia del que havia dit anteriorment Cardoner.

En un altre sentit, Faus ha dit que "el club es pot permetre tenir el jugador més ben pagat del món", en referència a Messi i la millora de contracte que vol fer el Barça.

stats