LLIGA EUROPA
Esports Futbol 15/05/2013

Chelsea-Benfica, els diners contra la història s'enfronten en la final de l'Europa League

Rafa Benítez no sabrà si podrà comptar amb Terry i Hazard, amb molèsties, mentre que els lisboetes tenen la baixa de Maxi Pereira, per sanció (20:45h/Cuatro)

Ara
3 min

BarcelonaEl Chelsea i el Benfica disputen aquest dimecres al vespre (20:45h/Cuatro) a l'Amsterdam Arena la final de l'Europa League. Aquest partit enfrontarà dos models de club ben diferents. Els anglesos, són actualment un conjunt ric i potent que en la darrera dècada ha estat present en les grans competicions europees, l'any passat van proclamar-se campions de la Lliga de Campions. Els portuguesos, en canvi, són un club amb una llarga història, que els va portar en la dècada dels 60 a brillar a Europa, però que fa molt temps que no aconsegueixen un títol continental.

Tot i la diferència de pressupostos –el del Chelsea és quatre vegades superior al del Benfica–, s'espera una final vistosa entre dos clubs que a mida que ha anat avançant la temporada han millorat el seu joc, i actualment es troben en un bon moment de forma. A més, en el cas dels portuguesos, la desfeta d'aquest cap de setmana contra el Porto –van veure com a l'últim minut un gol del Porto provocava que pràcticament diguessin adéu al títol de lliga–, ha provocat que depositin moltes esperances en aquesta final.

El Chelsea de Rafa Benítez buscarà aconseguir el segon títol europeu des de l'arribada al club del magnat rus Roman Abramovich, després que l'any passat guanyessin la Champions al Bayern Munic. Si ho aconsegueixen, els blues es convertirien en el tercer equip en la història que guanya la Lliga de Campions i la Lliga Europa -abans, Copa de la UEFA- de forma consecutiva.

El conjunt anglès arriba a aquest partit en el millor moment de joc de la temporada. Bona mostra d'això és que fa més d'un mes que no perden un partit, i gairebé tenen garantit el tercer lloc a la Premier.

Un de les claus d'aquest bon joc és el rendiment que està donant Mata, que s'ha convertit juntament amb el belga Hazard en el líder del Chelsea. Amb el respecte, però, d'un iLampard que afronta, probablement, la seva darrera temporada a Stamford Bridge, però que continua tenint una importància capdaval en el joc del seu equip.

Al davant, Fernando Torres ha anat deixant enrere les crítiques que sempre l'han acompanyat des que va fitxar pel Chelsea, i és, actualment, la referència en atac. A més, l'arribada de Benitez ha ajudat a un Torres que ha marcat cinc gols en aquest competició.

Pel que fa al capità John Terry i a Hazard, que patien molèsties en els darrers dies, han entrat a al convocatòria però no se sabrà fins última hora si estan disponibles per al partit.

Si els 'blues' arriben amb la moral alta pels seus últims resultats en Lliga, el contrari li succeeix al Benfica, que va veure com el passat dissabte en l'últim minut de partit, el Porto els marcava un gol que servia per treure'ls el liderat, i que gairebé deixava sentenciada la Lliga a falta de disputar-se només una jornada.

Els lisboetes, que aspiren al triplet -també estan classificats per la final de la Copa de Portugal, tot i que la Lliga està pràcticament perduda-, volen culminar de la millor forma possible una temporada molt meritòria. A més, han aconseguit arribar a una final continental 23 anys després de l'última vegada.

Els homes entrenats per Jorge Jesús volen posar fi a la coneguda com a "maledicció" de l'hongarès Béla Guttman, tècnic del demolidor Benfica que va guanyar dues Copes d'Europa (1961 i 1962) i que va augurar als lisboetes que no tornarien a guanyar un títol continental.

Per aquest partit, Jorge Jesús no podrà comptar amb el lateral uruguaià Maxi Pereira, que es baixa per acumulació de grogues, i s'espera que el jove André Almeida sigui el seu substitut.

La base del Benfica se sustenta en la seguretat defensiva que formen la parella de centrals Garay-Luisao, l'equilibri que aporta Matic al mig del camp, la creativitat de l'argentí Gaitán, la velocitat del seu compatriota Salvio i l'encert d'una davantera explosiva formada per Lima i Cardozo.

Precisament el paraguaià ha exhibit la seva millor versió en aquesta Lliga Europa, en la qual ja acumula sis gols, només per darrere del txec de la Lazio Kozak.

A nivell tàctic, l'únic dubte és si l'entrenador dels lisboetes optarà pel seu esquema habitual aquest any, un 4-4-2 tradicional amb dos davanters, o si es decantarà per jugar amb un únic home al davant i es reforçarà el mig del camp amb un altre jugador(4-2-3-1), com va succeir en el partit d'aquest cap de setmana contra el Porto.

Alineacions probables

Benfica: Artur; André Almeida, Luisao, Garay, Melgarejo; Salvio, Matic, Enzo Pérez, Gaitán; Cardozo i Lima.

Chelsea: Cech; Azpilicueta, Terry, Luiz, Ivanovic; Ramires, Lampard, Hazard, Oscar; Mata i Torres.

Àrbitre: Björn Kuipers (Holandès)

Estadi: Amsterdam Arena

Hora: 20.45h / Esport 3

stats