FUTBOL
Esports Futbol 06/08/2019

La guerra dels horaris del futbol es resol als tribunals

La Lliga i la RFEF, citats dimecres al jutjat mercantil per posar dia i hora a la primera jornada

Martí Molina
3 min
Luis Rubiales (dreta), president de l'AFE, observa el seu homòleg a la LFP, José Luis Astiazarán

BarcelonaFalta poc més d'una setmana perquè comenci la Lliga i ni els clubs ni els aficionats saben amb certesa els horaris de la primera jornada de la competició, ni de primera ni de segona. Una guerra entre la Federació Espanyola (RFEF) i la Lliga que viurà aquest dimecres un nou capítol. El jutjat mercantil de Madrid decidirà qui té raó i dictaminarà els horaris, almenys, de la primera jornada. L'ens federatiu, acollint-se al seu conveni de competició, vol que els partits es disputin, només, dissabte i diumenge. I la patronal, que interpreta ser l'únic que pot dictaminar els horaris, exigeix poder jugar també el divendres i el dilluns.

Un conflicte antic

La Lliga parla de diners i la Federació de protegir el futbol modest

Ja fa unes quantes temporades que hi ha partits de futbol els divendres i els dilluns, una exigència de la Lliga -que és qui comercialitza els drets audiovisuals de la competició- per poder guanyar més diners pel futbol emès en televisió. Als clubs que els ha tocat jugar fora del cap de setmana sovint han mostrat les seves reserves, perquè això repercuteix negativament en l'assistència als estadis. Ara bé, el fet que els últims anys hagi crescut notablement els ingressos globals en matèria televisiva ha provocat que, a la pràctica, els clubs acceptessin la solució de Javier Tebas, president de la patronal. Ara bé, Luis Rubiales, president de la RFEF des de fa un any, s'hi ha oposat amb fermesa ja que un dels seus programes de govern era regular els horaris del futbol professional -Primera i Segona Divisió-. Al seu parer, la liberalització d'horaris que proposava la Lliga perjudicava el futbol modest.

Un acord de mínims

La Lliga i la Federació no es van posar d'acord amb els horaris

La RFEF, organitzadora de la Copa i de la Supercopa, va anunciar fa uns mesos la intenció de canviar el format d'aquestes competicions, cosa que va provocar el no inicial de la Lliga. Finalment es va desencallar al juny, en un conveni de col·laboració de mínims on la Lliga donava llum verda al nou format, mentre la patronal es garantia aspectes administratius relacionats amb els clubs o la pilota oficial. Però no hi va haver acord amb els horaris, que corresponen teòricament a la Lliga però seguint les directrius de la RFEF. I l'ens futbolístic segueix oposant-se a jugar els dilluns, i només acceptaria jugar divendres si rebés una compensació econòmica. Alguns mitjans han xifrat aquesta compensació en 33 milions d'euros.

La Lliga dispara primer

Programa partits divendres i dilluns i la RFEF ho paralitza

El 12 de juliol la Lliga va publicar els horaris de les primeres tres jornades de Primera i Segona, amb partits fora del cap de setmana -l'Athletic-Barça obria la competició el divendres 16 d'agost a les 21 h-. Una decisió que va provocar la reacció de la RFEF, que va acusar Tebas de tirar pel dret i va portar el tema al jutge de competició. Aquest -que està sota el paraigües de la Federació- va donar la raó el 26 de juliol a l'organisme que presideix Rubiales, va prohibir jugar divendres i dilluns i va reprogramar els partits afectats durant el cap de setmana. La Lliga, com era d'esperar, s'hi va oposar i va emplaçar la RFEF al que decideixi el jutge mercantil després de la vista d'aquest dimecres.

Contractes ja firmats

La Lliga al·lega acords per valor de 2.000 milions d'euros

Un dels arguments que esgrimeix Javier Tebas per jugar divendres i dilluns és que aquesta és l'única manera de poder guanyar més diners pels drets televisius, ja que competeix contra altres competicions com la Premier anglesa que també disputen partits fora del cap de setmana. Valora els drets en 2.000 milions d'euros i assegura que estan "en risc" si la RFEF se surt amb la seva. Els clubs, en general, s'han alineat amb la postura de la patronal. Tot i que també han sortit algunes veus crítiques, com les de César Lendoiro, antic president del Deportivo, que dona la raó a Rubiales i diu que Tebas va vendre els drets televisius quan encara no els tenia garantits.

Una resolució provisional

El conflicte seguirà obert uns mesos més

La decisió del jutjat mercantil serà d'utilitat per a les primeres jornades, però les parts ja han avisat que si la resolució és contrària als seus interessos presentaran un recurs. El conflicte, doncs, té pinta que es resoldrà d'aquí uns mesos al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD).

stats