Futbol

Acord històric: la selecció femenina espanyola de futbol aconsegueix la igualtat salarial

Té caràcter retroactiu i també regula àrees importants en el dia a dia de les futbolistes

3 min
Les jugadores de la selecció durant un entrenament

BarcelonaPas de gegant per a la professionalització del futbol femení. Després de mesos de negociacions, la Federació Espanyola i les jugadores han arribat a un acord per a la igualtat salarial entre la selecció femenina i la masculina, amb caràcter retroactiu. Espanya fa així un pas més en el reconeixement de les seves futbolistes, que parteixen com a candidates a endur-se l'Eurocopa que es disputa aquest juliol al Regne Unit. "El que hem tancat és un acord que durarà cinc anys, que té per davant els dos pròxims Europeus i els dos pròxims Mundials. També els Jocs si ens classifiquem", ha explicat Rubiales en l'acte en què s'ha anunciat el compromís.

"Les negociacions han sigut sempre molt positives. Lògicament hi ha hagut moments de bloqueig, però totes dues parts sempre han volgut un acord fructífer. Al final, era qüestió de temps que s'aconseguís", expliquen a l'ARA fonts de la negociació, que va començar al desembre. Aquest acord ha arribat, per fi, gràcies al paper actiu de les capitanes de la selecció –Irene Paredes, Jenni Hermoso i Alexia Putellas–, que com a líders del vestidor de la selecció han encapçalat la negociació amb la Federació. "El procés de negociació ha estat llarg i com jugadores el vèiem complicat, però arribar a un acord de tal magnitud reforça la idea i el compromís de la RFEF amb la secció femenina i especialment amb les jugadores de l'absoluta", ha reafirmat Paredes com a portaveu de la plantilla.

"La RFEF mai s'ha negat a arribar a un acord, sempre ha posat el màxim interès per avançar amb les negociacions i així arribar a una entesa", sostenen aquestes fonts. Han comptat amb l'assessorament i el suport de FUTPRO (sindicat majoritari de les futbolistes) i Reyes Bellver, advocada especialitzada en dret esportiu reconeguda internacionalment. "Aquesta signatura [de l'acord] suposa un punt d'inflexió en el futbol femení i a FUTPRO estem tremendament orgulloses de tot el que hem aconseguit des del nostre naixement. La millora de les condicions de les jugadores de la selecció era una de les nostres prioritats i avui hem aconseguit una fita històrica", ha confessat Amanda Gutiérrez, presidenta de FUTPRO. "És important per a les que són aquí i també és un pas endavant fonamental per a les que vindran. Encara queda molta feina per fer i necessitem que les jugadores s'uneixin a aquest canvi per millorar les seves condicions", ha insistit.

En l'acord, a més d'establir-se "una igualtat econòmica entre la selecció masculina i femenina", també es determina una repartició equitativa dels premis de la UEFA i la FIFA. En el document, també s'ha arribat a compromisos en àrees que afecten el dia a dia de les futbolistes de la selecció, com la millora de les condicions de desplaçaments i viatges o la regulació de la cessió dels drets d'imatge i patrocini, amb una "compensació econòmica important" per a les jugadores. Rubiales ha afirmat que, pel que fa als drets d'imatge, la quantitat que percebran les jugadores "comença a millorar des d'enguany i amb caràcter retroactiu en un 20% i arribarà a millorar fins a un 80% l'any 2027".

Espanya segueix així el camí que va iniciar Noruega garantint els mateixos sous als seus futbolistes, independentment del seu sexe, ja el 2017. Des de llavors l'han seguit altres països com la veïna Dinamarca, Anglaterra, els Països Baixos, el Brasil o la llunyana Austràlia. L'últim país a aplicar aquesta decisió van ser els Estats Units, on la federació i les jugadores van arribar a un acord històric per tancar el conflicte judicial amb un fons de 24 milions de dòlars en compensació per la discriminació, a més de l'acord per a la igualtat salarial.

stats