Futbol
Esports Futbol 12/04/2020

L'AFE llança una bateria de recomanacions per la tornada a la competició de futbol

L'Associació de Futbolistes creu que caldrà una readaptació de 15 o 20 dies

Efe
2 min
David Aganzo, president de l'AFE

MadridL'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) va fer aquest dissabte una sèrie de recomanacions per a la tornada a la competició quan es pugui repredre, entre les que inclou per als jugadors un període de readaptació i preparació física de 15 o 20 dies i diverses mesures per protegir la salut dels integrants de les plantilles. El document, elaborat pel sindicat dels futbolistes en col·laboració amb professionals sanitaris, preparadors físics i personal mèdic especialitzat, té per objectiu crear unes pautes per preservar la seguretat en la tornada a l'activitat després de la fi de l'estat d'alarma pel coronavirus.

Segons l'AFE, la competició s'haurà d'iniciar "quan ho estableixin les autoritats sanitàries" i s'aixequin les restriccions que permetin "legalment" el desplaçament als llocs d'entrenament. Quan es pugui tornar a la normalitat, l'associació presidida per David Aganzo proposa "un temps mínim de readaptació i preparació física col·lectiva" abans de reiniciar la competició per minimitzar el risc de lesions, que "hauria de ser d'entre 15 i 20 dies aproximadament". També recomana que un cop s'acabi el confinament, i abans de reprendre les concentracions i la competició, els futbolistes hauran de completar un reconeixement mèdic "que inclogui proves de covid-19". A més, convida a fer proves d'esforç, un ecocardiograma, una espiometria i controls de temperatura abans d'iniciar els entrenaments.

"En cas que un jugador doni positiu al test, s'ha d'activar el protocol i les mesures establertes per les autoritats sanitàries i governamentals", assenyala el sindicat. "Per evitar possibles contagis, es recomana prohibir l'entrada a les instal·lacions esportives a tota persona no autoritzada i aliena a l'equip, així com es desaconsella la ingesta de qualsevol aliment, beguda o suplements al vestidor aliens al que estableix el club o els serveis mèdics".

A més, l'AFE recomana als jugadors evitar la signatura d'autògrafs, fer-se fotografies i concedir entrevistes presencials "per minimitzar el risc de contagi", i assenyala que serà obligatori per als clubs comptar amb una empresa especialitzada en desinfecció així com amb provisions de material de protecció individual. En relació amb els tractaments de fisioteràpia, el sindicat indica que, si calen, s'han de dur a terme sempre amb les exigides mesures de seguretat que estableixen les autoritats sanitàries. "Respecte al calendari de competició, tal com sempre ha defensat aquest sindicat és fonamental que els futbolistes disposin d'almenys 72 hores des de la disputa de l'últim partit. Tant l'AFE com FIFPRO, el sindicat mundial de futbolistes, consideren prioritari respectar aquests terminis per vetllar per a la salut, la seguretat i la integritat dels futbolistes", subratlla.

Finalment, recorda que el 9 de març l'AFE va ser la primera institució que va sol·licitar la suspensió de la competició i manifesta que ara insta les autoritats a prendre les mesures necessàries de coordinació "i suficients garanties" per evitar "el caos" en la tornada als entrenaments i la competició, "i la possible aturada immediata" en el cas de nous positius.

stats