Futbol Femení
Esports Futbol 04/05/2013

L'Athletic femení farà de San Mamés una olla a pressió per tombar el Barça

El decisiu partit per al títol de Lliga, finalment, no serà emès en directe per televisió i tindrà un àrbitre neutral per petició expressa del Barça

Natalia Arroyo
3 min
La blaugrana Mely intenta rematar un córner contra l'Athletic a Sant Joan Despí

BarcelonaLa història de l'Athletic femení s'ha escrit més a San Mamés que a Lezama, on juguen cada diumenge. En els dies grans, l'escenari escollit pel club basc ha sigut La Catedral, on s'han reunit més de 30.000 persones en diverses ocasions per celebrar els èxits de les lleones. Aquest diumenge a les 12h, les noies de l'Athletic s'enfronten al Barça a San Mamés, en el partit que decidirà la Lliga. És l'última jornada i, qui guanyi, serà campió (l'empat donaria el títol a l'Athletic). L'enfrontament, finalment, no serà emès en directe per televisió i tindrà un àrbitre neutral per petició expressa del Barça.

Des de l'entitat de Bilbao, fa dies que s'està promocionant el matx per mirar de tenir la màxima acollida possible i convertir San Mamés en una olla a pressió. De fet, divendres es van fer cues a les taquilles per comprar entrades i s'esperen més de 15.000 persones a La Catedral. Les entrades, gratuïtes per als socis, tenen un cost de cinc euros per als menors i deu per als adults.

"Pot ser memorable"

El tècnic de l'Athletic, Juan Luis Fuentes, ha comentat en roda de premsa aquesta setmana que no creu que jugar a La Catedral afegeixi pressió a l'equip. "No sabem què passaria si juguéssim a Lezama. Els partits es viuen una sola vegada i nosaltres volem viure'l a San Mamés. Pot ser memorable", ha comentat, per afegir que espera "tenir la capacitat de portar-hi molta gent" perquè és un privilegi "poder oferir un partit d'aquestes característiques a l'afició de l'Athletic" i una oportunitat per seguir fent créixer el futbol femení, àvid de fites multitudinàries com les que és capaç d'activar l'Athletic Club. Una de les veteranes del vestidor basc, Eli Ibarra, que ja sap el que és celebrar una Lliga sobre la gespa d'aquest estadi, reconeixia que estava sent una setmana "plena d'il·lusió" i nervis. "Hem de tenir paciència i fer el nostre joc. Tenim confiança", resumia.

Precedents a San Mamés

Eli Ibarra és, juntament amb Tzibi Juaristi, Arrate Orueta i Iraia Iturregi, les quatre components de la plantilla que ja han viscut un matí històric a San Mamés. La resta de la plantilla va gaudir de la festa contra l'Arsenal Ladies al gener, davant 9.000 persones. Però la primera Lliga del club, l'any 2002/03, després de golejar l'Híspalis 5-0, va ser una experiència inoblidable per a les jugadores. "El millor record és rebre els aplaudiments de l'afició –explica Eli Capa, la portera d'aquell primer Athletic campió–. En futbol femení no hi estàs acostumada i quan el reps, omple més que qualsevol títol. No sabíem com reaccionaria la gent i va ser increïble. Recordo que, quan la gent feia l'onada, era complicat concentrar-se en el partit i no seguir amb la mirada el que estava passant a les graderies".

Després d'aquell primer títol, l'Athletic encara en va aconseguir dos més consecutius, i una quarta Lliga l'any 2006/07. Aquell triomf després d'una temporada de transició va ser molt celebrada a Bilbao, on milers d'aficionats van sortir al carrer per fer festa amb l'èxit de les noies, en una imatge històrica per al futbol femení. Si el club basc aconsegueix la seva cinquena Lliga contra el Barça, s'especula que l'entitat farà sortir la gavarra per a les celebracions.

stats