Futbol
Esports  /  Futbol 02/06/2015

Blatter dimiteix com a president de la FIFA: "Es necessita una profunda reestructuració"

A més, el màxim organisme del futbol mundial anuncia que escollirà el seu substitut entre desembre de 2015 i març de 2016

Ara
2 min
Joseph Blatter anuncia que deixa la presidència de la FIFA

BarcelonaJoseph Blatter dimiteix com a president de la FIFA, només uns dies després de ser reescollit per cinquena vegada. "Havia de fer el millor per a la FIFA i per al futbol. He vinculat 40 anys de la meva vida a aquesta institució i a aquest fantàstic esport. Pensava que la reelecció era el millor, però la FIFA necessita una profunda revisió i reestructuració", ha declarat el suís, en una declaració que la FIFA ha transcrit a la seva pàgina web. "No sento que tingui el suport de tot el futbol", ha afirmat, també.

El màxim organisme del futbol mundial ha anunciat, a més, que tornaran a celebrar-se eleccions a la presidència de l'organisme. El pròxim congrés estava previst per al pròxim 13 de maig de 2016 a la Ciutat de Mèxic, però s'intentarà trobar una data anterior per escollir el successor de Blatter "al més aviat possible", acceptant els quatre mesos de marge que requereix tot procés electoral per donar temps als candidats a presentar les seves propostes. S'espera que hi hagi nou president entre desembre de 2015 i març de 2016.

El dirigent també ha insistit que és moment d'assumir canvis dràstics. "Necessitem canvis estructurals que vagin a l'arrel", ha assegurat un Blatter que dedicarà el seu temps, ara, a plantejar "reformes fonamentals, de llarg abast", que facin evolucionar les que s'han anat fent fins ara i "que no han sigut suficients". Un dels primers canvis que ha citat és reduir el nombre de representants del comitè executiu d'algunes confederacions sobre les quals "no es té control" i que són responsabilitat de la FIFA. La FIFA vol que els membres siguin escollits en el seu congrés, i no per via de les federacions respectives. "Tothom sap que feia temps que volia fer aquests canvis, però me'ls van bloquejar. Ara me'n sortiré", ha conclòs.

"És una decisió difícil i valenta, però la més responsable"

"Avui Blatter ha comunicat als 209 membres de la FIFA la seva decisió i és el moment de la FIFA per seguir endavant. La institució està compromesa a fer els canvis necessaris per reforçar el futbol i recuperar la confiança de la gent", ha anunciat Domenico Scala, director general independent del Comitè d'Auditoria i Compliment. Per a Scala, la decisió de Blatter ha sigut "difícil i valenta" i entra dins un camí "responsable" per garantir una transició "ordenada".

Scala ha reforçat el discurs de Blatter en relació a unes reformes que "no han sigut suficients" però que, ara, podran "anar més enllà" del que s'ha pogut fer fins al moment. "Em comprometo a executar les reformes que diu el president. Hem de reexaminar la nostra estructura". Scala creu que l'estructura de l'actual comitè executiu és "el nucli dels problemes actuals que està encarant la FIFA" i ha matisat que les acusacions apunten a "accions individuals". De fet, l'escàndol destapat fa uns dies no fa més que "reforçar la determinació" de Scala de dur a terme una reforma que ha de vetllar per la "integritat" de tots els representants de l'organisme. "Ja havíem plantejat aquests canvis, però van ser rebutjats per les confederacions", ha afegit.

stats