Futbol
Esports Futbol 11/10/2021

Benzema i Mbappé deixen l'Espanya de Luis Enrique amb un pam de nas (1-2)

El combinat estatal cau contra França, que remunta amb polèmica el gol inicial d'Oyarzabal

Mbappé, Benzema i Hernández celebrant un dels gols a la final de la Lliga de Nacions.

BarcelonaFrança s'ha proclamat campiona de la segona edició de la Lliga de les Nacions després de superar Espanya per 1 a 2 gràcies a la voracitat dels seus millors davanters. L'equip estatal va jugar millor i va tenir més oportunitats, però no va materialitzar el seu domini.

Només dos canvis va presentar Luis Enrique en relació a la brillant victòria a semifinals contra Itàlia. Rodri Hernández va entrar per Koke a la medul·lar per combatre la superioritat física dels francesos, mentre que Eric Garcia, blaugrana assenyalat per la crítica madridista, va cobrir la posició de Pau Torres a l'eix. Les novetats no van afectar, d'entrada, els plans d'Espanya, que va trigar pocs minuts a agafar el govern del partit contra França, reactiva com sempre tot i sortir d'inici amb un trident d'estrelles format per Griezmann, Mbappé i Benzema. Amb Sergio Busquets –MVP de la final– protegit pel col·lectiu, el combinat estatal va monopolitzar la possessió i els espais, superant bé la pressió des dels dominis d'Unai Simón i instal·lant-se a camp rival, on el dinamisme d'Oyarzabal i l'espurna de Ferran Torres buscaven les pessigolles a la cobertura francesa. Capítol a part per a Gavi, menor d'edat i altre cop titular en el segon partit amb la selecció absoluta. Tot i que va ballar amb bèsties físiques com Pogba o Tchouaméni, el joveníssim andalús va tornar a fer una altra exhibició de morro i fonaments, amb pilota i sense.

El domini territorial d'Espanya a la primera part va tancar França al seu rectangle i va desactivar Benzema, que havia de caure a banda per contactar amb la pilota de tant en tant, i Mbappé, sense opció de mesurar els marcadors de la roja. El comptador d'oportunitats de gol, però, no va quadrar amb les sensacions d'un equip i l’altre. Només un xut mossegat de Torres i un intent llunyà de Marcos Alonso van provar Lloris. A l'àrea contrària, Simón feia exercicis d'escalfament per no perdre el pols al partit. El porter de l'Athletic Club va participar més amb els peus que amb les mans en un primer parcial que va tenir una acció polèmica: un possible penal de Koundé que el VAR no va revisar. El central del Sevilla va rebutjar amb el colze una passada perillosa, però els àrbitres no hi van veure res punible.

Fora de joc que el VAR no va veure

A la segona part, amb l'únic canvi (obligat per lesió) de Varane per Upamecano, França va intentar arriscar més en la sortida de pilota, però el que es va trobar va ser una groga al primer minut per a Pogba, desesperat amb la pressió dels de Luis Enrique i amb la capacitat de Busquets per avançar-se a totes les situacions a la zona ampla del camp. En una d'elles, i després d'un avís de Lucas Hernández que va topar amb el pal, el pivot de Badia del Vallès va trobar en profunditat Oyarzabal, que va aguantar l'escomesa de Kimpembe i va trencar la igualada amb un xut creuat impossible per a Lloris. L'afició espanyola, majoria a San Siro, va celebrar el premi merescut, però a la jugada immediatament següent va comprovar per què França té avui dia la selecció amb millors individualitats. Benzema, que no havia olorat la pilota, va aprofitar un desajust defensiu d'Espanya per marcar un autèntic golàs per l'escaire. El punta madridista, que es va passar sis anys sense jugar amb el seu país pel cas Valbuena, va propiciar la remuntada contra Bèlgica a semifinals i ho va tornar a fer a la final.

Mbappé sembla en fora de joc a l'acció de l'1-2.

La genialitat de Benzema va afectar anímicament Espanya, que va perdre l'ordre en la pressió i la inspiració en atac. Luis Enrique va posar Yeremi Pino per intentar amenaçar a través de l'un contra un, però França havia crescut i esperava el moment per acabar de decidir la final amb alguna altra jugada aïllada. Els de Deschamps van trobar el forat al minut 80, quan Theo va habilitar Mbappé, que va córrer a l'espai per superar Unai per sota del cos. El davanter del PSG va arrencar en fora de joc –o, com a mínim, així es va mostrar a les imatges televisives–, però el VAR va validar l'acció, emparant-se en què Eric Garcia va ser l'últim en tocar la pilota abans que Mbappé l'acompanyés fins a la porteria espanyola. Luis Enrique va aixecar les celles a la banqueta, però ningú li podrà retreure el pla de joc contra la campiona del món, salvada per Lloris en dues ocasions agòniques que haurien dut el partit a la pròrroga.