EL DERBI
Esports Futbol 03/01/2020

Espanyol-Barça: un derbi entre el cel i l’infern

El Barça, líder, visita un Espanyol cuer que estrena entrenador i té 20 partits per salvar-se

Martí Molina / Roger Requena
4 min
Ernesto Valverde i Abelardo Fernández, a la prèvia del derbi

BarcelonaA Ernesto Valverde no li cauen els anells per dir públicament i que desitja que l’Espanyol “mantingui la categoria”. El seu passat periquito passa per damunt de tot, per més que sigui l’actual entrenador del Barça i que aquest vespre visiti el camp del màxim rival de la ciutat. Ara bé, el desig del Txingurri és a partir de diumenge, perquè a curt termini espera aconseguir els tres punts a l’RCDE Stadium “per la qüestió de la rivalitat, però també perquè significaria tancar de la millor manera la primera volta de la Lliga”.

El Barça, líder, visita el camp d’un Espanyol cuer i que acaba de canviar entrenador (21 h, beIN LaLiga). Serà l’estrena d’Abelardo a la banqueta blanc-i-blava. El Pitu, amb passat blaugrana –una situació “anecdòtica” segons Valverde–, té 20 partits per intentar aconseguir la salvació. Un fet que des del bàndol espanyolista es veu com a molt complicat, però no impossible.

El cuer rep la visita del líder en el que, per a l’exjugador de l’Espanyol Moisés Hurtado, és “el derbi més desigual de Primera”. No és només la diferència de pressupost ni la diferència a la classificació. La història recent avala la superioritat blaugrana, que en l’última dècada ha jugat fins a 28 vegades contra l’Espanyol. El Barça ha guanyat 21 vegades i els blanc-i-blaus tan sols dues. A més, l’RCDE Stadium encara no ha vist cap victòria a la Lliga en el derbi. L’únic triomf va ser fa dues temporades, a la Copa, i per 1 a 0.

“En un derbi no existeix la diferència a la classificació. És un partit que es juga amb el cor. I que cal saber-lo jugar”, alertava Valverde. Conscient de la superioritat del seu Barça, el tècnic feia un toc d’atenció per evitar que ningú es relaxi. El factor psicològic és, per al Txingurri, l’element clau en un duel d’aquestes característiques.

El tècnic culer no va voler donar pistes sobre l’onze inicial, més enllà de confirmar la baixa de Ter Stegen. El gran dubte és entre els sud-americans (Messi, Suárez i Arturo) que van incorporar-se a la feina el dia 2, més tard que la resta. “Tenien deures per fer i han tornat bé”, es limitava a comentar, sense aclarir el dubte. Els tres van entrar a la convocatòria, tot i que difícilment jugaran d’inici, sobretot Messi, que es quedaria a la banqueta i entraria a la segona part. En canvi, sí que podria jugar Suárez per completar una davantera amb Griezmann i Ansu Fati.

Preparar el partit no ha estat feina fàcil per a Valverde, condicionat pel relleu a la banqueta rival. La gran incògnita és com plantejarà el partit el nou entrenador blanc-i-blau. “Ens hem fixat en què ha fet l’Espanyol els últims partits, i també en com va encarar Abelardo, amb l’Alabès, els partits contra nosaltres. Tot i que sabem que hi haurà alguns canvis”. En qualsevol cas, l’entrenador del Barça va assegurar que la proximitat de la Supercopa no influirà en l’onze inicial. Tot i ser el primer títol de la temporada, creu que hi ha “marge suficient” perquè els jugadors arribin descansats.

Abelardo: “No és impossible”

Per la seva part, Abelardo va voler transmetre el missatge que guanyar el Barça “no és una missió impossible”. “En el futbol es donen resultats inesperats, en què, per exemple, pots jugar horriblement i guanyar. El que està clar és que si volem guanyar el Barça hem d’estar al 200% en atac i en defensa”. El tècnic asturià fa una setmana que treballa al capdavant de l’Espanyol. “Hem parlat de l’aspecte anímic, de canviar aspectes del joc que són diferents de Gallego i Machín, i d’intentar que agafin conceptes. Hem de millorar coses en atac i en defensa”, va resumir.

Amb aquestes dies de treball, l’asturià va assegurar que ha vist bé el grup. “M’han rebut amb molta predisposició per capgirar la situació. Estic molt content, han fet una setmana d’entrenaments molt bona”. Abelardo té clar que perquè el seu equip millori cal “oblidar el passat” i centrar-se en “una nova Lliga de 20 partits i 5 punts de desavantatge”. Per al derbi, el tècnic espanyolista no va voler donar cap pista, ni tan sols quin sistema de joc farà servir. Abelardo vol veure un equip “intens, vertical i que disputi cada pilota”, per ser capaç d’arrossegar l’afició.

Quan li han preguntat pel seu passat blaugrana i pel passat blanc-i-blau de Valverde, amb qui ahir va mostrar bona sintonia en la trobada protocol·lària entre els tècnics dels dos equips a l'RCDE Stadium, l’asturià va assumir aquestes etapes “amb naturalitat”, però tenint clar quins interessos defensa actualment. “No puc renegar del meu passat. Em sento molt orgullós d’haver jugat vuit anys al Barça i em sento encara més orgullós de ser ara l’entrenador de l’Espanyol. Hi he deixat la vida, als equips pels quals he passat. M’enduria una gran alegria si derrotem el Barça. És un derbi, i a tots els periquitos ens agrada guanyar el Barça”.

stats