Futbol
Esports Futbol 29/09/2022

La xacra del racisme al futbol: "Amb 10 anys ja m'insultaven als camps per ser negre"

Mentre continuen els insults per la raça o l’ètnia, la justícia podria dictar el primer condemnat per un delicte d’odi i discriminació en aquest esport

5 min
Vínicius Júnior i Rodrygo, del Reial Madrid, celebrant el gol del segon al Wanda Metropolitano

BarcelonaEls càntics racistes que una nombrosa facció d’aficionats de l’Atlètic de Madrid van dedicar a Vinícius Junior als voltants del Wanda Metropolitano són l’últim capítol de la plaga del racisme. La Lliga ja ha denunciat els fets a la Comissió Antiviolència, que es reunirà demà, mentre que l’Atlètic, després d'un de silenci vergonyós, va anunciar ahir que s’ha posat en contacte amb les autoritats per “reclamar-los la identificació de les persones que hi van participar i procedir a l’expulsió immediata d’aquells que siguin socis del club”. Si hi ha sancions, correspon a la Comissió Antiviolència proposar-les o a la justícia. 

La Lliga, que és qui organitza la competició, explica a l’ARA que no té capacitat sancionadora ni cap protocol propi d’actuació. El que la patronal del futbol fa és detectar, informar, ja sigui al Consell Superior d’Esports (CSD), del qual penja la Comissió Antiviolència, o a la Fiscalia, i després acusar. La normativa vigent en casos de racisme és el codi disciplinari de la Federació Espanyola de Futbol, avalat pel CSD. 

L’últim episodi racista amb Vínicius va ser, sobretot, fora de l’estadi, però en els darrers anys se n’han produït a la Lliga espanyola durant els partits. El curs passat, al març, un petit reducte d’aficionats del Granada van insultar Carlos Akapo, jugador de Guinea Equatorial que llavors militava al Cadis. "Quan et passa una cosa així acabes tocat. Intentes que no t'afecti, però ho passes malament. Només espero que qui em va insultar se sentís pitjor que jo. No m'ho creia: ¿com pot ser que segueixin passant coses així?", relata a aquest diari el jugador, que ara milita San Jose Earthquakes de la Major League Soccer.

Carlos Akapo, contra el Granda

"Les coses així s'han de denunciar. Els insults racistes i qualsevol tipus d'insult. Pagar una entrada o un abonament no et dona dret a insultar. Expressar sentiments per un equip és animar, no insultar. No podem donar aquests referents als joves. Hi ha d'haver càstigs més severs: qui insulta no ha de tornar a entrar als estadis. El racisme no pot tenir lloc en el futbol, on sembla que tot s'hi val i això fa que ens sentim desprotegits. Els jugadors patim i les nostres famílies, també. A la societat espanyola hi ha qui encara no està preparat perquè hi hagi gent negra", lamenta Akapo.

També l’any passat, durant el clàssic al Camp Nou, un aficionat va dir “macaco” a Vinícius. Els Mossos van investigar el cas, però va quedar arxivat perquè no van poder acreditar, malgrat les imatges, qui havia sigut l’autor de l’insult. Actualment hi ha més casos investigats. El mateix brasiler va ser víctima d’insults al març a l’estadi del Mallorca: el club balear es va comprometre a expulsar els aficionats racistes en cas que fossin socis o sol·licitar a la justícia que els prohibeixi l’accés al camp. També se segueixen investigant insults a Nico Williams, jugador de l’Ahtletic Club, durant un partit al camp del Betis. Tots dos casos van passar al març. 

El cas d’Iñaki Williams

Un any abans, el germà gran dels Williams, Iñaki, va ser insultat per un grup de dotze aficionats a l’estadi de l’Espanyol que van ser identificats i vetats pel club. La investigació dels Mossos, que compta amb la declaració del mateix jugador davant del jutge, va acabar amb una querella del ministeri fiscal, sol·licitada per la Lliga, contra els presumptes autors, per un delicte d’odi i discriminació. Se’ls ha obert judici oral i es podria crear un precedent històric: a Espanya no s’ha condemnat mai cap persona per un delicte de racisme relacionat amb el futbol. 

“S’ha d’establir un protocol que deixi clar als aficionats que les seves accions no quedaran impunes. Ja sigui dins l’estadi o als voltants, ja sigui de forma individual o grupal, sigui més o menys freqüent, si per megafonia s’ha demanat que es pari d’escridassar, i continues, si t’han gravat les càmeres... Si propicies insults racistes, tindràs repercussions. A més, els clubs i la mateixa Lliga tindran més eines. ¿Oi que si vas en cotxe i et saltes les un radar ho has de pagar?”, argumenta Alberto Edjogo-Owono, exfutbolista d’equips com el Sabadell o el Sant Andreu, internacional amb Guinea Equatorial i actualment comentarista dels partits de la Lliga espanyola. L’autor del llibre Indomable. Cuadernos del futbol africano va patir durant la seva etapa, tant formativa com d’adult, insults racistes. “Amb 10 o 12 anys ja rebia insults per ser negre. Interioritzes que són coses del futbol, que no n’has de fer cas i et vas endurint la pell per protegir-te, però jo ja tinc 38 anys, no podem seguir així amb les noves generacions”. 

La Premier League, referent

A la Premier League els mateixos clubs anglesos han emprès accions com, per exemple, que el Chelsea va vetar l’entrada de per vida a un aficionat a Stamford Bridge després que fos enxampat insultat Raheem Srteling durant un partit el desembre del 2018. El club va fer una investigació paral·lela a la policia i va prendre aquesta decisió, en què també van ser expulsats temporalment cinc persones més en períodes d’entre un i dos anys. A la Football Association (FA) tampoc li ha tremolat el pols l’hora d’aplicar sancions severes. L’exblaugrana Luis Suárez va ser sancionat per la FA amb vuit partits i una multa de 40.000 lliures (aproximadament 48.000 euros segons el canvi de l’època) per proferir comentaris racistes al jugador negre Patrice Evra durant el transcurs d’un Liverpool-Manchester United el 2011.

A Itàlia, l’aplicació de les sancions depèn del veredicte del jutge esportiu de la lliga italiana. Com el Chelsea, el Cagliari va expulsar el febrer del 2020 tres aficionats de per vida per insults racistes a jugadors visitants en més d’un partit. Un any abans, la Roma va expulsar per sempre un aficionat que havia escrit per Instagram al brasiler Juan Jesus: “Millor queda’t al zoològic la pròxima vegada, maleït mico”. El club de la capital ho va denunciar a la policia i va prohibir l’entrada a l’estadi a l’aficionat. 

A França, és la comissió de la disciplina de la lliga qui pren les decisions, mentre que a la Bundesliga l’organisme sancionador és el tribunal esportiu de la Federació Alemanya de Futbol. En episodis de racisme al país germànic, hi ha un pla de tres nivells d’actuació: avís per megafonia, interrupció de partit i, en darrer cas, suspensió. És un procediment que va en la línia de la normativa UEFA, en què és el Comitè de Control, Ética i Disciplina de l’ens que defineix les sancions. I, en l’àmbit global, la FIFA va renovar l’estiu del 2019 el seu codi disciplinari permetent als àrbitres suspendre un partit per incidents racistes o, fins i tot, donar per perdut el partit a l’equip infractor.

stats