09/04/2022

El futbol necessita més Lise Klaveness

2 min
El president de la FIFA, Gianni Infantino, amb l'emir del Qatar.

Lise Klaveness, presidenta de la Federació Noruega de Futbol, ha sigut l'única dirigent que s'ha atrevit a plantar cara a la FIFA per la vergonyosa designació de Qatar com a seu del pròxim Mundial de futbol. Fa una setmana, en el congrés que la FIFA va organitzar a Doha previ al sorteig, Klaveness va prendre la paraula i els va fer sortir els colors: “No podem tolerar organitzadors que no garanteixin la seguretat dels treballadors, ni líders que no vulguin acollir partits de dones, ni que no protegeixin la seguretat de la comunitat LGTBQ. Aquest Mundial va ser concedit en condicions inacceptables i amb conseqüències inacceptables. Hauríem de pensar en els ferits i els familiars dels morts”. La resposta dels 211 representants del futbol mundial allí presents, la majoria homes, va ser de retret i càstig.

El secretari general del Qatar 2022, Hassan al-Thawadi, li va dir que havia de ser més educada, mentre que el d'Hondures va comentar: “Aquest no és el fòrum per fer aquest tipus de reivindicacions. Parlem de futbol”. Pel que sembla, un congrés amb tots els que manen, dominen i decideixen en el planeta futbol no és el lloc adequat per comentar la flagrant absència de moral i la botifarra als drets humans del país que han decidit que aculli i celebri una cosa tan important com un Mundial.

Un estadi de Qatar en obres.

Molts dels (i les) que estimem el futbol assistim amb estupor a la concessió a Qatar, a les orelles sordes a les primeres denúncies que va publicar el diari The Guardian sobre les condicions d'esclavisme dels treballadors –migrants– que construïen els espectaculars estadis i a la impactant xifra d'uns 6.500 morts per la falta de seguretat. La basarda és ara ja directament insuportable després de comprovar com molts mitjans de comunicació ni tan sols esmenten els greus dèficits democràtics i de veure molts dels nostres ídols de la infantesa col·laborar amb l'organització del Mundial lloant les seves virtuts i el gran esforç. Sabem que els de Qatar paguen, i ho fan, a més, esplèndidament bé, però l'espectacle és de vergonya aliena.

Tant de bo més Lise Klaveness en el món del futbol. Tant de bo poder sentir-nos orgullosos que el futbol pot aportar en qüestions com la visibilitat, la igualtat, la lluita contra el racisme o la diversitat sexual. Però, ara com ara, de Lise Klavenees només n'hi ha una. I els altres callen, retreuen o cobren.

stats