Futbol
Esports Futbol 23/05/2013

El govern espanyol s'oposarà "amb tots els mitjans jurídics possibles" a l'admissió de Gibraltar

La Federació de Futbol de Gibraltar (GFA) opta aquest divendres a convertir-se en membre de ple dret de la UEFA

Efe
2 min
El francès Michel Platini durant la reunió de la UEFA en què va comunicar que caldrà acceptar Gibraltar.

LondresLa Federació de Futbol de Gibraltar (GFA) opta aquest divendres al XXXVII Congrés Ordinari de la UEFA, que se celebra a Londres, a convertir-se en membre de ple dret de l'organisme esportiu internacional.

La UEFA va admetre Gibraltar com a membre provisional el passat 1 d'octubre al comitè executiu que va celebrar a Sant Petersburg (Rússia) i sotmetrà ara la seva inclusió definitiva al vot de les 53 federacions associades a l'organisme. Segons els estatuts de la UEFA, la petició de Gibraltar, que s'avaluarà com a últim punt en l'ordre del dia del congrés, serà acceptada si reuneix els vots d'una majoria simple dels 53 membres.

Si bé el congrés de la UEFA que es va celebrar a Düsseldorf (Alemanya) el 2007 va rebutjar la mateixa sol·licitud per part de Gibraltar, en aquesta ocasió el president de l'organisme, Michel Platini, va advertir al desembre que el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) "obliga" a incloure Gibraltar com a membre de ple dret.

El govern espanyol ha subratllat que s'oposarà "amb tots els mitjans jurídics possibles" a l'admissió de la federació gibraltarenya i, en una resposta parlamentària per escrit, ha sostingut que la UEFA "no ha de deixar que se la utilitzi amb fins polítics".

Segons l'organisme esportiu, l'admissió de Gibraltar és conseqüència d'una resolució dictada pel TAS l'agost de 2011. "Estem obligats a integrar Gibraltar perquè així ens ho demana el Tribunal d'Arbitratge Esportiu. Per aquest motiu haurem de demanar al Congrés que accepti la decisió", va afirmar Platini després d'admetre com a membre provisional el territori de sobirania britànica.

El president de la UEFA va explicar que des de 2001 l'organisme es regeix per una norma que estableix que només s'acceptaran com a membres els països reconeguts com a estats membres de l'ONU, si bé aquesta norma no s'aplica a Gibraltar perquè va demanar la seva inclusió abans d'aquesta data, el 1997.

Aquesta regla fa que la UEFA "no tracti el tema de Kosovo o Catalunya", ha especificat Platini, que ha destacat que l'organisme que presideix ha de complir la resolució del TAS que l'"obliga a recomanar" l'admissió de Gibraltar com a federació associada.

stats