Futbol
Esports Futbol 26/05/2020

Presses i inestabilitat a les banquetes: la tònica d’un futbol cada cop més accelerat

Un entrenador de la Lliga dura 49 partits de mitjana abans de ser cessat, segons un informe del CIES

i
Natalia Arroyo
2 min
Pep Guardiola i Zinedine Zidane, durant el Madrid-City del Bernabéu

BarcelonaUn informe de l’Observatori del Futbol CIES determina que els entrenadors de les principals divisions d'arreu del món perden el càrrec després de 40 partits. És la durada de mitjana que surt després d'analitzar la gestió esportiva dels clubs de 84 divisions mundials en el període entre el gener del 2015 i el desembre del 2019.

La mostra s'ha centrat en els clubs que s'han mantingut a la màxima categoria en aquests cinc anys i conclou que els equips a Bolívia canvien d'entrenador dos cops per temporada, de mitjana, mentre que a Suècia els tècnics gairebé sempre esgoten el segon any. L'Allsvenskan és la lliga més estable per als tècnics.

A la lliga espanyola, la tendència general deixa una situació de gairebé un tècnic per any (4,6 entre el 2015 i el 2019). La dada queda distorsionada per la inestabilitat d'algunes banquetes en concret: Mestalla ha canviat d'inquilí vuit vegades en cinc anys, mentre que al Pizjuán han canviat d'ocupant en set ocasions. El Celta i l'Espanyol, amb sis canvis d'entrenador, i el Vila-real i el Madrid, que van a un entrenador per any, embruten la dada. El Barça i l'Atlètic de Madrid, juntament amb l'Eibar, milloren l'estadística i aporten estabilitat. Amb tot, la mitjana de partits abans que un entrenador a l'elit espanyola sigui cessat és de 49 partits. És a dir, que disposa d'una temporada i mitja primera volta per demostrar que el projecte pot tenir continuïtat.

La situació en altres lligues europees

És la mateixa tendència que a Itàlia, on la inestabilitat de clubs com l'Udinese, el Milan o el Gènova trenquen la bona gestió del Lazio, la Juve, la Fiore, el Torí o l'Atalanta. En total, un entrenador a la Serie A té una caducitat d'uns 50 partits.

Anglaterra és més estable, amb 3,2 canvis de tècnics entre el 2015 i el 2019, i una mitjana de 56 partits per a cada tècnic. A França, en canvi, el marge dels entrenadors baixa fins als 44,5 partits, i a Alemanya, a 43 partits.

stats