Futbol

Thibaut Courtois, sobrenatural, regala la 'decimocuarta' (0-1)

El Reial Madrid guanya la Champions gràcies a una actuació superlativa del porter belga

3 min
Courtois salvant una ocasió claríssima de Salah.

BarcelonaL'esoterisme del Reial Madrid a Europa no té fi. La decimocuarta, tan temuda pel barcelonisme, és una realitat després de l'enèsim exercici de resistència competitiva blanca a la màxima competició. A París, on la final va començar amb retard per culpa de greus problemes d'ordre públic, l'equip de Carlo Ancelotti en va tenir prou amb tres xuts per derrotar un Liverpool que, jugant així, hauria guanyat en qualsevol circumstància, contra qualsevol finalista amb menys aura i sense Thibaut Courtois, un porter que ha arribat a la maduresa a un nivell superlatiu. 23 xuts van generar els anglesos per intentar guanyar la Copa d'Europa. El pla no els va funcionar.

Amb la situació normalitzada a la grada, la pilota va començar a rodar per oferir una primera meitat en què el Madrid, fidel a la seva retòrica continental, ja va perdre totes les batalles menys la del marcador. El Liverpool, exuberant i dominador, va superar els blancs en totes les línies. Els reds, amb Van Dijk defensant molt amunt, Thiago marcant la pauta al mig i Mané tornant boja la cobertura rival, van merèixer-se arribar al descans amb el resultat favorable. Només van tenir un problema per assolir-ho: Courtois. Si la Lliga de Campions del porter belga ja era excel·lent, a París va proposar-se arribar a la matrícula. Fins a cinc aturades va haver de fer per mantenir el zero a la seva porteria en el primer parcial, una de les quals d'enorme mèrit per frustrar un gran gest de Mané al minut 21. L'equip de Jürgen Klopp va tenir una desena d'oportunitats abans del descans, però qui va estar més a prop de moure la igualtat inicial va ser –oh, sorpresa!– el Madrid. En l'única jugada atrevida dels d'Ancelotti abans de la mitja part, Alaba va habilitar Benzema a l'espai i el francès va crear un embolic que ni Alisson ni la defensa anglesa van saber avortar. La pilota va acabar a la xarxa després de la clàssica concessió que sempre somriu al madridisme, però el VAR va acabar anul·lant la seqüència per un fora de joc molt interpretable.

Els blancs, clarament superats fins llavors, van fer servir la polèmica per deixondir-se. Van avançar la pressió i van combinar amb més velocitat per tornar a activar Benzema. Però no va ser l'ariet l'encarregat de castigar la imprudent suficiència del Liverpool, sinó el sempre vigorós Fede Valverde. Fals extrem dret, l'uruguaià va progressar per la banda i va convertir un mal xut en una assistència excepcional per a Vinícius, que va arrencar en línia amb Alexander-Arnold i només va haver d'empènyer la bola cap dins. Amb mitja hora encara per jugar-se, el Madrid amortitzava un rampell marca de la casa per sotmetre un rival que, igual que el City a les semis o el Chelsea als quarts, no en va tenir prou amb ser objectivament millor per tenir el resultat a favor. Malgrat la bufetada, l'equip britànic no va deixar d'insistir per imposar la lògica que val per a tothom menys per al Madrid. Però va seguir estavellant-se amb l'imperial Courtois, autor de quatre aturades memorables més que valen una Copa d'Europa. Especialment Salah, que va jugar la final visiblement minvat, somiarà amb la brillant aportació del porter belga, a qui Benzema haurà de donar un trosset de Pilota d'Or. La seva exhibició és història del futbol i passa per davant del bon exercici defensiu d'homes com Carvajal o Militao, actors secundaris d'una nova gesta madridista.

Aldarulls que assenyalen la UEFA

La final de la Champions va començar amb més de mitja hora de retard per culpa d'un caos de seguretat que va sorprendre tant la UEFA com el personal de seguretat de l'estadi de Saint-Denis. El desgavell va provocar un fet insòlit en la història del partit més important del futbol europeu. Primer es va comunicar un ajornament de 15 minuts, després de 15 més i, per acabar, d'un extra de 6. En total, 36 minuts d'incertesa van marcar els prolegòmens del duel. L'escalfament es va haver de dividir en dues parts i Camila Cabello, encarregada del xou previ, va sortir a actuar a un quart i deu de deu. El motiu del descontrol va ser l'accés massiu d'aficionats sense entrada a l'estadi sumat a la proliferació de baralles i furts per part de petits delinqüents als voltants del recinte. A conseqüència del caos, altres seguidors amb tiquet, principalment del Liverpool, van tenir problemes per arribar al seu seient. Cal recordar que la final de la Champions s'havia de jugar a Sant Petersburg, però la UEFA va canviar la seu després de l'atac rus a Ucraïna.

stats