Futbol

El VAR rescata un Madrid que elimina el Chelsea pels pèls

El Vila-real resisteix a Munic i també serà a les semifinals de la Champions

El polonès Szymon Marciniak, anul·lant un gol al Chelsea a instàncies del VAR

BarcelonaLa llegenda diu que al Reial Madrid no se'l pot donar mai per mort, per més que se'l pugui veure agonitzant al terreny de joc. El Chelsea ho sap bé. L'equip de Thomas Tuchel, que s'havia avançat 0-3 al Bernabéu i ho tenia tot de cara per arribar a les semifinals de la Champions, es va acabar quedant amb un pam de nas. Un gol de Rodrygo a falta de deu minuts per acabar el partit enviava el duel a la pròrroga. I al temps suplementari, una rematada de Benzema tirava pel terra tota la feina feta pels londinencs (2-3, 5-4 en el global). Els blancs superaven ronda i els vigents campions se n'anaven al carrer, en una nit on el Vila-real donava la sorpresa i eliminava el Bayern Munic.

El Madrid era favorit. Havia guanyat 1 a 3 a l'anada i havia ridiculitzat la defensa del Chelsea. Al Bernabé ningú patia. És part de l'ADN del club i dels aficionats. Fins que els blue van marcar en la primera rematada entre els tres pals. Si a Stamford Bridge tenien la pólvora mullada, aquesta vegada demostraven estar en forma i tenir ganes de marxa. El gol va fer trontollar l'equip d'Ancelotti, molt menys ambiciós que al partit d'anada. Els blancs van quedar-se a mig camí, entre defensar el resultat i buscar el gol de la tranquil·litat, i així van arribar al descans.

A la represa, Tuchel va fer petits retocs per permetre que el Chelsea arribés amb més facilitat a l'àrea. I així van arribar tres gols, malgrat que només dos van pujar al marcador. Rüdiger anotava de cap, després d'un córner mal defensat. I Marcos Alonso feia el tercer, però el VAR l'inval·lidava perquè en un refús havia tocat lleugerament la pilota amb la mà. El de Werner, en canvi, sí que pujava al marcador.

Aquell 0-3 eliminava el Madrid. Però els blancs, que tenen estrella a la Champions, van trobar al minut 80 el gol, en la primera concessió defensiva del Chelsea, que va deixar centrar a Modric i no va marcar amb prou fermesa Rodrygo. El partit se n'anava a la pròrroga. I allà va passar el que sol passar quan dones una vida extra als de Chamartín: que l'aprofiten. Després d'un error en la sortida de la pilota, Vinicius va centrar i Benzema va aparèixer per fer el 2 a 3. Havien perdut el partit, però havien guanyat l'eliminatòria. Un cop més.

El Vila-real no coneix el significat de la paraula impossible

Hi ha equips que semblen no conèixer el significat de la paraula impossible. El Vila-real és un d’ells. Després de guanyar l’Europa League contra tot pronòstic, el submarí groc segueix fent història. Aquesta vegada al camp del Bayern Munic, on va ser capaç de resistir les embestides dels bavaresos i aconseguir el bitllet per a les semifinals de la Champions. Una diana de Chukwueze al 88 va permetre empatar el partit. O, el que és el mateix, desfer l’equilibri a l’eliminatòria (1-1, 1-2 en el global). Els bavaresos, espessos en els 180 minuts d’aquesta ronda, ja no van tenir capacitat de reacció.

Pocs apostaven pel Vila-real, malgrat el bon partit que va fer a la Ceràmica, on van fer mèrits per golejar el sis vegades campió d’Europa. En canvi, el resultat va ser un tímid 1 a 0. La lògica deia que aquest marcador seria insuficient a l’Allianz Arena. Esclar que el futbol no sempre hi entén, de lògica. El Bayern va ser superior en totes les estadístiques, començant per la possessió (64%) i pels xuts a porteria. Però el marcador final va ser d’un a un. Els onze xuts dels bavaresos (4 entre els tres pals) van tenir el mateix premi que l’única rematada ben dirigida dels visitants.

Chukwueze, celebrant el gol que classificava el Vila-real

El Vila-real va saber resistir, tancar-se bé i ser solidari. A diferència de l’anada, aquest cop gairebé no va tenir arribades a la porteria de Neuer. La insistència alemanya va tenir premi poc després del descans. Un error en la sortida de la pilota va permetre que Müller fes arribar l’esfèrica a Lewandowski. I el polonès, més hàbil que ningú, igualava l’eliminatòria amb un xut ajustat que va tocar al pal abans d’entrar.

El Bayern va seguir insistint i el Vila-real, resistint. Passaven els minuts, no arribava el gol i feia la sensació que els dos equips ja donaven per bona la pròrroga. Fins a l’error local. Una transició per l’esquerra, una passada a l’espai per a Gerard Moreno i una centrada que Chukwueze, al segon pal, rematava al fons de la xarxa. El somni groguet segueix ben viu.