Futbol

“No deixarem que ens robin l'alegria”

La lliga de futbol femenina dels EUA alça la veu contra els abusos sexuals

3 min
Les jugadores de les Gotham FC i les Orlando Pride durant una de les aturades

BarcelonaEl futbol professional femení als Estats Units atura els partits al minut 6 per donar suport a les jugadores que van denunciar abusos sexuals en aquesta competició. El minut 6 fa referència als sis anys que han trigat les denúncies de Sinead Farrelly i Mana Shim en ser escoltades. “Reclamem el nostre lloc al camp perquè no deixarem que ens robin l’alegria. Però no és més del mateix: els equips aturarem el joc de cada partit al minut 6. Les jugadores s’uneixen en solidaritat al cercle central durant un minut per recordar els sis anys que els ha costat a la Mana, la Sinead i a tota la resta de ser escoltades”, deien les futbolistes de tots els equips de la NWSL en un comunicat.

Farrelly i Shim van acusar l’entrenador Paul Riley d’abusos sexuals continus des del 2015, quan eren jugadores del Portland Thorns. A les dues denúncies, se n'hi va sumar una altra de Kaiya McCullough.

Testimoni colpidor

La lliga va quedar colpida fa alguns dies quan les dues exjugadores van presentar denúncies d’assetjament, inclosa la coerció sexual, contra Paul Riley, que va ser acomiadat del càrrec d’entrenador de l'equip del North Carolina Courage. Tant la FIFA com la Federació de Futbol dels EUA van obrir investigacions per aclarir per què va poder continuar entrenant després de les denúncies de les jugadores a la lliga.

Una pancarta de suport a les jugadores

La comissionada de la lliga, Lisa Baird, va haver de dimitir per no haver reaccionat abans. “El futbol es pren seriosament la responsabilitat d’investigar enèrgicament la conducta denunciada, obtenir una comprensió plena i franca dels factors que van permetre que passés i adoptar mesures importants per evitar que es repeteixi en el futur”, va dir la federació en un comunicat. La junta de governadors de la lliga de futbol va nomenar un nou comitè executiu, format per Amanda Duffy, Angie Long i Sophie Sauvage, per supervisar l'òrgan principal fins que se substitueixi la vacant que ha deixat Baird, que ha ocupat tan sols dinou mesos el càrrec. “En nom de tota la lliga, estem tocades pel que massa jugadores han hagut de suportar simplement per competir en l’esport que s'estimen, i ho sentim moltíssim”, van dir les tres noves executives en un comunicat conjunt.

“És un depredador”

Mana Shim considera que Paul Riley va posar fi a la seva carrera. “És un depredador. Em va assetjar sexualment, va coaccionar sexualment la Sinead i ens va robar les nostres carreres. Des del principi hi va haver una possessió no només del Paul, sinó també de l’equip per al qual jugava. Em van silenciar per múltiples problemes, tot i que la meva sexualitat era el més important, i sempre em sentia molt incòmoda”, va assegurar en una entrevista a NBC Today Show després que The Athletic destapés el seu cas.

“Cada dia anava a entrenar-me o a jugar partits amb por”, va explicar Shim. L’únic suport el va rebre de les seves companyes d’equip: “El suport rebut de tot el món de l’esport m’ha impressionat i ha donat un cert sentit al meu dolor. Totes les persones que se m’han acostat han convertit aquesta situació en un moviment. Realment han amplificat la nostra veu i han fet d'això el que hauria de ser, un gran problema que exigeix un canvi”.

Riley, un dels entrenadors de futbol més guardonats de la lliga professional als EUA, es va defensar dient que la majoria de les acusacions eren infundades i “del tot falses”, però diverses companyes d’equip han validat les denúncies i moltes figures de l’esport nord-americà han donat suport a les víctimes.

stats