Futbol
Esports Futbol 08/07/2023

Meyba: de la nostàlgia al retorn al futbol català de la mà del Sant Andreu

L'empresa tèxtil catalana vestirà l'entitat quadribarrada durant les pròximes temporades

Marc Gironès
3 min
La nova samarreta del Sant Andreu, de la marca catalana Meyba

BarcelonaDe vestir Maradona, Schuster o Koeman sota els colors blaugranes a fer fallida. Una sèrie d'impagaments i posteriorment diversos canvis de propietat van allunyar la marca Meyba dels terrenys de joc. Ara, anys després, la marca tornarà a equipar clubs de futbol de la mà de la Unió Esportiva Sant Andreu. Un retorn amb inevitables aires de nostàlgia. El club barceloní vestirà roba de la marca Meyba la temporada vinent. L'empresa tèxtil catalana torna a ser notícia després d'arribar a un acord per vestir la quadribarrada durant les properes tres temporades. El Sant Andreu acaba d'ascendir a Segona RFEF –l'antiga Tercera Divisió– i, seguit del suport de la seva massa social, que supera els 2.500 abonats, el club ha anunciat aquesta setmana l'acord amb Meyba.

L'impacte d'aquest vincle entre l'empresa tèxtil catalana i el Sant Andreu va tenir més de 300.000 interaccions a Twitter després que es fes oficial. "Sabíem que tindria ressò per la situació del club i el retorn de la marca, però obtenir més de 300.000 interaccions en 24 hores no m'ho esperava", explica a l'ARA amb emoció Toni Reguant, un dels socis principals de Meyba. La marca de roba renovarà les dues equipacions principals i també anirà traient una línia de productes al llarg de l'any, variada entre hivern i estiu.

Des del Sant Andreu destaquen la bona rebuda que ha tingut l'acord i asseguren que el vincle serà un èxit. "Estem molt contents i en un moment molt dolç. Que s’ajuntin Meyba i el Sant Andreu és un benefici per a tothom, no només per a la nostra afició i la gent a la qual li agrada la marca, sinó també per al futbol català en general. Al cap i a la fi, es tracta d'un club històric juntament amb una marca històrica d'aquí", valora Gerard Álvarez, portaveu i directiu de l'entitat quadribarrada. "La fusió entre Meyba i el Sant Andreu beneficia a tothom, no va de diners, va de simbolisme, de catalanisme i de projectar el futbol català", afegeix Álvarez.

El retorn a escena de la marca Meyba

El retorn de Meyba és el retorn d'una marca fundada i impulsada durant la dècada dels anys 40 a la ciutat de Barcelona pel publicista Joaquim Mestre i el modista Josep Ballbé. Als seus inicis, era referent pel que fa als banyadors, els quals eren habituals a les platges de Barcelona. Fins i tot entre la població es referien als vestits de bany com “els Meyba”.

L'empresa també va arribar a ser pionera en el món de l'esport vestint grans estrelles i equips com el Barça, l'Espanyol, el Betis, l'Osasuna o l'Atlètic de Madrid, entre molts més. Tots ells han lluït, en alguna època de la seva història, la llegendària marca catalana. Ara, després d’uns anys d’inactivitat, Meyba torna al futbol català i ho fa vestint el Sant Andreu en un dels moments més dolços de l'entitat barcelonina. Tant Toni Reguant com Gerard Álvarez coincideixen que l'acord entre les dues parts ha estat senzill gràcies als objectius i valors comuns, sintetitzats en el sentiment catalanista, el fair play i l'objectiu de representar i beneficiar el futbol català.

Meyba i la seva relació icònica amb el Barça

La història de Meyba amb el Sant Andreu és el present i el futur, però l'empresa tèxtil catalana està molt vinculada amb el Barça. La companyia va signar un acord de patrocini amb el club blaugrana la temporada 1981-82 i per als següents deu anys. Meyba va vestir el Barça durant els millors moments del Dream Team, comandat per Johan Cruyff i amb futbolistes com Stoichkov, Laudrup, Koeman o un jove Pep Guardiola. Meyba i el Barça estaven junts quan el club va celebrar la seva primera Champions de la història, a Wembley.

Just després, es va acabar el vincle entre les dues parts. Meyba aniria de més a menys i cauria en concurs de creditors. El 1997 es va tancar definitivament amb un gran deute al qual no va poder fer front. Després de ser adquirida pel Grup Pulligan i, posteriorment, caient gairebé en l'oblit, la marca viuria un nou impuls l'any 2013. Premium Inc., un grup d'entusiastes de la roba esportiva amb seu als Països Baixos i punts de venda arreu el món, va adquirir part dels serveis de Meyba i va arribar a introduir-la a l'equipació del Twente, equip de l'Eredivise, la Primera Divisió holandesa.

Ara, amb el Sant Andreu, Meyba torna al futbol català. "Hem tornat per quedar-nos-hi. No ens neguem a somiar en gran, però tocant de peus a terra". La seva aposta també és digital i pel català, i buscant connectar amb públics de totes les edats. Meyba: de la nostàlgia al present.

stats