Esports Futbol 30/12/2022

"Ha mort Edson Arantes do Nascimento, perquè Pelé és immortal": el món plora la llegenda del futbol

Futbolistes, entrenadors, polítics o artistes enalteixen la figura del brasiler

ARA
2 min
Lula i Pelé

BarcelonaLa mort de Pelé aquest dijous als 82 anys, després de mesos lluitant contra un càncer, està deixant una allau de missatges de lament i de comiat des del món del futbol, però també des d'altres esferes. Entre altres, el del president del Santos, el club de la seva vida, que ha resumit el sentiment del Brasil en l'adeu a una autèntica llegenda al país: "Ha mort Edson Arantes do Nascimento, perquè Pelé és immortal", deia aquesta passada nit Andrés Rueda a la Cadena SER.

Pelé va fer que el futbol del Brasil, encara desconegut en aquella època, esdevingués mundial i va portar l'alegria a un país que passava una de les seves pitjors èpoques, enmig de la dictadura. Tot i que alguns li retreuen al futbolista frases com "el poble brasiler no està preparat per votar" i la seva absència en la lluita antiracista, personalitats d'arreu s'han acomiadat del jugador lamentant la seva mort. L'expresident dels Estats Units, Barack Obama, li ha dit adeu en un tuit en què remarcava la seva capacitat per entendre "el poder dels esports per ajuntar la gent".

Fins i tot la NASA ha compartit la imatge d'una galàxia amb els colors de la bandera del Brasil en honor a Pelé.

Al seu país natal, Pelé és una icona inqüestionable. Cap jugador en tota la història ha aconseguit guanyar tres Mundials. Ell ho va fer el 1958 (Suècia), el 1962 (Xile) i el 1970 (Mèxic). El president brasiler, Lula da Silva, s'acomiadava així de l'exdavanter del Santos. Per edat, va tenir el gran privilegi de veure'l jugar en directe.

Tot i que mai va jugar a Europa, Pelé ha rebut desenes de missatges de record de part de la majoria dels clubs del Vell Continent. És el cas del Barça, que recorda les tres visites del davanter al Camp Nou (1959, 1960 i 1963) per jugar amistosos contra el primer equip blaugrana amb el Santos. En el primer, Pelé va ser protagonista amb dos gols d'una golejada molt contundent (1-5).

L'Espanyol també va jugar contra l'ariet de Tres Coraçoes l'any 1974 en el marc d'un Trofeu Ramón de Carranza, a Cadis. En aquell partit, els pericos es van imposar per 2 a 0. Pelé, amb 33 anys, va jugar els 90 minuts i va tenir un paper força discret.

Pel que fa a jugadors, un amb qui tenia una relació molt especial és Neymar Júnior. Compartien precocitat i també filiació al Brasil, ja que tots dos van créixer com a futbolistes al Santos. L'actual davanter del PSG dedica un missatge emotiu en el seu compte d'Instagram al tres vegades campió de la Copa del Món. "Abans de Pelé, el 10 només era un número [...] Ell va transformar el futbol en art i va donar veu als negres i als pobres", escriu.

L'estadi on Neymar i Pelé es van fer un tip de marcar gols, el cèlebre Vila Belmiro de Santos, acollirà aquests dies una multitudinària capella ardent a la mateixa gespa. Allà mateix se celebrarà el funeral. El Brasil ha decretat tres dies de dol oficial.

stats