FUTBOL INTERNACIONAL
Esports Futbol 28/10/2015

Any sabàtic per a Mourinho

El Chelsea cau eliminat a la Copa i els mitjans anglesos es plantegen la destitució del portuguès

A.l.
4 min
Mourinho, al Britannia Stadium / DARREN STAPLES / REUTERS

BarcelonaEl Britannia Stadium va ofegar una mica més José Mourinho. El Chelsea va perdre als penals contra l'Stoke i va caure eliminat de la Copa de la Lliga. Eden Hazard va fallar el penal decisiu que aguditza la crisi del conjunt londinenc i debilita encara més la figura del portuguès. Aquest cap de setmana pot haver-hi l'escena definitiva: dissabte el Chelsea rep el Liverpool de Jürgen Kloop sense marge d'error.

A la Premier, el club del magnat Roman Abramóvitx és quinzè, amb 11 punts en deu partits i a 11 del líder, el Manchester City de Manuel Pellegrini. A la Champions, les coses no van gaire millor: tercer del seu grup amb quatre punts, per darrere del Porto i el Dinamo de Kíev. La crisi esportiva, a més, se suma a l'ambient que rodeja l'equip, amb constants incidents de l'entrenador dins i fora dels terrenys de joc. Mourinho s'ha enfrontat enguany amb àrbitres, entrenadors rivals, un adolescent de 14 anys o la metgessa de l'equip, Eva Carneiro. Tot això, uns mesos després d'haver guanyat la Premier League la temporada passada i haver renovat, a principis d'agost, amb el Chelsea fins al 2019. Al Regne Unit han començat les especulacions sobre què està passant amb Mourinho: no té l'equip al seu costat? Està provocant el seu acomiadament? Aquesta segona teoria la descarta aquest dimecres Jason Burt a les pàgines del 'Daily Telegraph'. "Hi ha una teoria que Mourinho està tractant de dissenyar la seva pròpia destitució amb seu comportament cada vegada més provocador, tot i que jo ho descarto", explica.

Tot i això, els episodis extraesportius s'han encadenat l'un rere l'altre. Primer va ser amb Rafa Benítez. La dona del tècnic del Madrid va assegurar que el seu marit havia hagut de solucionar els problemes que el portuguès anava deixant pels clubs per on passava. L'entrenador del Chelsea va ser mordaç en la resposta: "Crec que necessita ocupar el seu temps, i si es dediqués a la dieta del seu marit li aniria millor que si parla de mi". Després es va saber que el fill de Mourinho era un fan absolut de Leo Messi. Una imatge del noi a les xarxes així ho va certificar: "La samarreta del Rei!!! Messi per sempre!". El fill adora l'home que va fer la vida impossible al seu pare quan entrenava a Espanya.

El fill de Mourinho juga a les categories inferiors del Fulham i admira Messi, tal com ha demostrat a les xarxes amb aquesta foto.

Eva Carneiro va ser la següent. Mourinho va apartar la metgessa perquè havia atès Hazard quan el seu equip jugava amb un de menys. La topada va anar a més i Carneiro va deixar el Chelsea a finals d'estiu, tot i que la Federació anglesa va acabar perdonant Mourinho pel seu enfrontament amb la metgessa i en va sortir indemne. També fora dels estadis ha tingut problemes. Un adolescent de 14 anys va denunciar que l'entrenador l'havia agredit –una empenta– al centre de Londres, mentre el noi gravava un vídeo amb el mòbil.

El tècnic portuguès segueix amb la seva constant de posar els àrbitres en el punt de mira. Ja se'l va multar amb 67.000 euros per dir que els àrbitres tenen "por" de xiular penals a favor dels 'blues'. I aquest cap de setmana passat, en la derrota 1 a 2 contra el West Ham, va ser expulsat per intentar entrar al vestidor de l'àrbitre durant el descans. El Chelsea ja ha hagut de fer públic un comunicat de suport al seu entrenador, tot i que la paciència d'Abramóvitx s'està esgotant. Mourinho provoca, centra les mirades en ell per alliberar els jugadors, però aquest cop l'equip no se'n surt. "Mourinho està desconcertat perquè els mètodes que li havien funcionat estan fallant sobtadament", escriu Dominic Fifield a 'The Guardian'.

Malgrat la delicada situació que viu, el portuguès es mostra desafiant i confiat davant l'opinió pública. "Puc dormir cada nit", va dir després de la derrota als penals contra l'Stoke de Bojan Krkic. "El Chelsea no pot tenir un millor entrenador que jo", va asseverar després de caure contra el Southampton de Ronald Koeman. Una imatge de portes enfora que topa amb la duresa de les crítiques de l'entorn. Necessita "un any sabàtic", destaca el 'Daily Mail' en l'edició d'aquest dimecres. "Més misèria per a Mourinho", reforça el 'Daily Telegraph'.

José Mourinho, amb cara de pomes agres, durant el Chelsea-Southampton / GLYN KIRK / AFP

Mourinho es troba a la corda fluixa després d'apostar per la continuïtat del bloc de la temporada passada. L'exblaugrana Pedro Rodríguez va ser la gran novetat del mercat estival de fitxatges, tot i que el canari no s'ha consolidat a l'11 titular i ha jugat poc més de 500 minuts en totes les competicions, lluny dels jugadors més habituals. Radamel Falcao també va aterrar a Stamford Bridge, al costat de jugadors més desconeguts com Baba, Djilobodji o Kenedy, o el porter Asmir Begovic.

stats