Kylian Mbappé, un 'hat trick' històric i estèril a la final d'un Mundial

El davanter condueix França fins a la tanda de penals però perd el títol, i marxa amb la Bota d'Or com a premi de consolació

3 min
El francès Kylian Mbappé, decebut després de perdre la final del Mundial de Qatar contra l'Argentina

BarcelonaKylian Mbappé va estar desaparegut durant 80 minuts a la final del Mundial. Com havia passat inadvertit en les semifinals i als quarts de final. Però el davanter francès, malgrat tot, va ser decisiu. Sense els seus gols, França no hauria dut el partit a la pròrroga. En condicions normals, el seu hat trick hauria estat suficient perquè l'equip gal –i ell– revalidés el ceptre. Ara bé, ahir els déus van voler que el nom propi de la final fos un altre.

No és habitual veure golejades en una final. I encara menys que un futbolista en marqui tres. Mbappé va rescatar França quan tothom donava per fet que l'Argentina guanyaria amb la gorra. El davanter de París va marcar de penal, en el minut 80, i només un minut després va rematar de primeres una pilota bombejada per empatar el partit. No en va tenir prou. Es va activar i va fer-se l'amo i senyor de la banda esquerra de l'atac gal. L'Argentina tornava a marcar i Mbappé, novament des dels onze metres, igualava el partit a tres, resultat amb què s'arribava a la tanda de penals. No fallaria el seu llançament, tot i que l'equip francès acabaria caient en la tanda de desempat.

Desconsolat, Mbappé va rebre el suport dels seus companys de selecció. També del president francès, Emmanuel Macron, que va baixar a la gespa de l'estadi de Lusail per participar en el lliurament de trofeus. Va estar només a un pas d'igualar la gesta de Pelé, que amb menys de 24 anys havia aixecat dos Mundials. El davanter de París haurà d'esperar. "Li he dit que ens fa sentir orgullosos, que hem perdut en l'últim sospir i que l'esport és així –deia Macron–. És un gran jugador i és molt jove. Li he dit que només té 24 anys i que té temps. Ja ha estat màxim golejador d'un Mundial, n'ha guanyat un altre i ha arribat a la final"

Era la segona vegada a la història del Mundial que un futbolista feia un hat trick a la final. L'altre precedent va ser el 1966, en el partit decisiu del torneig disputat a Anglaterra i que va guanyar el país amfitrió. Geoffrey Hurst, a l'estadi de Wembley, va marcar als 18 minuts per obrir el marcador. Alemanya va empatar i Hurst va fer dues dianes decisives a la pròrroga. La primera, la més polèmica, un gol fantasma que va tocar al travesser, va botar a la gespa i va sortir de la porteria. L'àrbitre va donar gol, però, gràcies a les imatges, es podia comprovar que aquella esfèrica no va arribar a creuar la línia.

Mbappé, Bota d'Or al màxim golejador del Mundial amb 8 dianes

Mbappé torna cap a casa sense el Mundial, però marxa amb un premi de consolació, la Bota d'Or, que acredita el màxim golejador del torneig. És també el rècord històric de la competició, igualant els vuit gols que va marcar Ronaldo el 2002, quan es va coronar campió amb el Brasil. En el cas de Mbappé, el davanter francès arribava a la final amb cinc dianes, les mateixes que Leo Messi. Tots dos van marcar, però Messi tan sols en va fer dos. Així, el màxim golejador va ser Mbappé amb vuit dianes (un contra Austràlia, dos contra Dinamarca i Polònia i tres ahir). Per darrere, els set de Messi (un contra l'Aràbia Saudita, Mèxic, Austràlia, els Països Baixos, Croàcia i dos ahir). Per darrere, un francès i un argentí, Olivier Giroud i Julián Álvarez, amb quatre.

D'altra banda, l'argentí Dibu Fernández va ser escollit com el millor porter de Qatar i el seu compatriota Enzo Fernández va guanyar el guardó com a millor futbolista jove.

stats