Futbol
Esports Futbol 28/06/2022

Guerra a la Fundació Acadèmia Hospitalet: les jugadores denuncien un "xantatge" de 150 euros

Denuncien que l'entitat les obliga a pagar una quota no acordada per poder canviar d'aires

4 min
Camp de futbol del Pubilla Cases que forma part de l'entitat de la Fundació Acadèmia Hospitalet

Hospitalet del Llobregat"O pagues o no marxes". Aquesta és la resposta que van rebre les jugadores del primer equip de la Fundació Acadèmia Hospitalet al final d'aquesta temporada quan van demanar abandonar el club. Les faltes de respecte a la seva feina han sigut constants des de fa anys. "Hem sigut l'equip oblidat", afirmen les futbolistes. Ara, però, aquest poc interès en l'equip femení ha arribat a un punt de no retorn. La gestió "defectuosa" de l'entitat pel que fa a les quotes anuals ha portat a la creació de dues versions totalment contraposades de la realitat: uns reclamen un pagament de 150 € per jugadora per tal saldar un forat de 3.000 euros i les altres defensen que hi havia un acord inèdit aquesta temporada per no abonar aquesta quantitat. "Ens estan fent xantatge. Si ens quedem al club no hem de pagar la quota d'aquest any ni del que ve. En canvi, si marxem, hem de fer un pagament que havíem acordat que aquest any ja no es faria", assegura Verònica Muyor, una de les capitanes.

Aquest any les condicions de l'equip havien de canviar. Amb la fusió del Santa Eulàlia i el Pubilla Cases l'estiu del 2021, naixia la Fundació Acadèmia Hospitalet, i les jugadores del primer equip esperaven que els vells costums s'esfumessin per fi. El tracte rebut sempre havia sigut "d'una deixadesa total" per part de l'entitat: no tenien pilotes pròpies, reutilitzaven roba en no gaire bon estat i eren l'únic equip de la seva categoria (Preferent) que pagava quota per jugar.

"Amb la fusió em pregunten què necessita l'equip. Jo els dic que les jugadores no poden seguir pagant la quota i que es necessiten més recursos per a l'staff", explica a l'ARA David Martín, entrenador de l'equip. La part de la banqueta es resol aviat —de 180 € de sou mensual a dividir en tres persones (primer i segon entrenador i ajudant), es passa a 250 € amb l'arribada d'un preparador físic—, mentre que les quotes de les jugadores queda en un "ja ho mirarem". A partir de llavors, en diverses converses amb el coordinador del femení, Carlos Gutiérrez, s'intenta resoldre la qüestió, però la negociació sembla estancar-se. Primer es dona per impossible l'eliminació de la quota amb l'argument que "fins que no hi hagi un futbol base nodrit de noies no es podrà posar quota zero". A més, s'hi afegeix un retret. "No està bé que es queixin pel fet de pagar 150 euros quan un aleví o un prebenjamí en paga 570", deia el coordinador el 14 de juny de l'any passat.

De fet, ell va ser l'interlocutor directe de Martín i les capitanes i era plenament conscient de la situació de l'equip. "Crec que han estat tan abandonades que es conformen amb poc", va declarar Gutiérrez abans de l'acord en unes converses a les quals ha tingut accés l'ARA. La situació era límit i la decisió en ferm sobre les quotes havia d'arribar més d'hora que tard. L'estiu s'acabava i els intercanvis de missatges van continuar fins que, com afirma Martín a l'ARA, se'ls comunica per part del vicepresident del club, Luis Dorado, que "tot està solucionat". "Els quatre primers equips de l'entitat tindran les mateixes condicions", afirma Martín que va ser la resposta de Dorado referint-se als dos amateurs i al juvenil masculí i al primer equip femení. Tot estava resolt i, per fi, tenien el canvi que tant demanaven les jugadores. O això semblava.

Instal·lacions del Pubilla Cases que formen part de la Fundació Acadèmia Hospitalet

Amb aquesta decisió tan demanada per fi sobre la taula, la temporada 21/22 va començar sense cap daltabaix. Passaven els mesos i per part del club mai va arribar una comunicació que demanés fer l'ingrés de la quota als comptes oficials (com sí que passa en tota la resta d'equips femenins de l'entitat). Mentre que, per una banda, la Fundació va enviar al mes de gener una circular en la qual recordava que es retiraria "la fitxa a tots aquells jugadors que no estiguin al corrent de pagaments"; les jugadores, que òbviament no havien fet cap pagament, no van rebre cap avís que no poguessin disputar els partits. Fins que va arribar l'abril.

La loteria, clau per entendre el canvi de posició

"A dues o tres jornades per acabar la lliga, el president ens convoca a l'entrenador i a les capitanes a una reunió. Allà se'ns diu que falten 3.000 euros del femení", explica Natalia Sanahuja, una altra de les capitanes de l'equip. "No tenia cap sentit! En tot l'any no se'ns havia demanat res!", es reafirma Verònica Muyor. De cop, un fet que va succeir per Nadal cobra sentit. Com en la gran majoria de clubs, les festes nadalenques són sinònim de vendre loteria. Tot i que no hi havia l'obligació de vendre tot el talonari, la directriu del club era vendre com més butlletes millor, òbviament sense cap penalització pel fet que es retornés el feix sencer.

Ximel Bladh, jugadora sueca de l'equip, va tornar a les oficines del club la totalitat dels seus números. Va ser llavors quan va rebre un missatge de Whatsapp del vicepresident Dorado on li demanava que ingressés 150 € "de la loteria" en un compte del club. Ella es va estranyar, ja que li sonava que no s'havia de fer cap ingrés si no es venien els números, però va acabar fent el dipòsit. "Aquest va acabar sent realment el pagament de la quota de la Ximel", asseguren les capitanes a l'ARA. "El club se'n va aprofitar cobrant-li uns diners de forma totalment dolosa, malintencionada i gens adequada. Ens agradaria demanar formalment que li tornessin els diners de manera immediata", exigeixen les jugadores ara a través d'un burofax que el club ha llegit sense emetre resposta.

A més, quatre jugadores del primer equip que alhora són entrenadores de la base, no han percebut la seva última nòmina. "Primer em van dir que havia de tornar material i algunes equipacions, després van posar diverses excuses i al final van argumentar a una companya que el club no pagava a jugadores que deuen diners al club", afirma Dayanna Aquino, futbolista que està en aquesta situació. El cos tècnic del primer equip tampoc ha cobrat el sou de l'últim mes. Mentre l'equip femení ha de patir totes aquestes circumstàncies, els tres primers conjunts masculins no han d'abonar aquests pagaments. L’ARA ha contactat amb el club però els responsables no han volgut fer declaracions al respecte.

stats