FUTBOL
Esports Futbol 02/02/2015

100 anys del naixement de Stanley Matthews, el primer millor jugador del món

El 2 de febrer de fa 100 anys va néixer el primer Pilota d'Or de la història

Ferran Mitjà
2 min
Stalnley Matthews, el jugador més longeu de la història

BarcelonaAvui faria 100 anys Stanley Matthews. Qualsevol persona, fins i tot aquells que van al cinema els dies de futbol, saben de l'existència de Maradona, Pelé, Di Stefano, Zidane o Cruyff. No d'ell. És cert que s'ha escrit sobre els seus èxits quixotescos, però, tot i això, és un dels futbolistes més maltractats per la reminiscència de la pilota.

Els seus peus eren especials i imaginatius, il·luminadors i exageradament sorprenents. Mimava amb delicadesa i cura l'elegància i el saber fer. Adornava el seu art amb pinzellades d'espiritualisme i èpica. La justícia romàntica li deu a aquest extrem un racó, sensiblement cuidat, a la prestatgeria daurada de la història del futbol.

Va néixer el 2 de febrer del 1915 a la localitat de Hanley, una de les poblacions que forma l'urbs de Stoke-on-Trent. Tal dia com avui, 'the wizard of dribble' [el mag del regat] –així se'l coneixia– faria els 100. Va morir el 23 de febrer de l'any 2000. Va debutar a l'Stoke City l'any 1932 –també amb la selecció anglesa–, amb 17 anys. El 1947, els problemes econòmics que travessava l'Stoke van obligar el club a vendre'l. Va fitxar pel Blackpool, per 11.500 lliures –traspas rècord de l'època–, amb qui aconseguiria el seu únic títol important a nivell de club, la FA Cup.

Pioner i únic

En aquells anys, ja llunyans, els camps no eren de gespa, sinó d'herba abrupta –llarga, seca, aspra, pesada i incòmoda–. El futbol de l'època es caracteritzava per la lluita, la brega, el físic, la verticalitat extrema. Es jugava més per l'aire que amb els peus. Va ser llavors quan va aparèixer ell, per meravellar. Tothom enviava la pilota llarga i a l'espai. Matthews va trencar amb tot: la demanava al peu. Encarava el seu rival i creuava les línies enemigues amb la pilota enganxada a la bota. El seu punt fort: l'habilitat i una frenètica velocitat. Va ser el primer extrem de la història del futbol britànic.

Ni Messi, ni Ronaldo, ni Cruyff, ni Baggio, ni un llarg etcètera de guanyadors de la Pilota d'Or van tenir el mateix honor. Només un ho pot dir: ell. Va ser el primer 'millor jugador del món'. El 1956, Stanley Matthews va rebre la primera Pilota d'Or de tots els temps. Fins avui, l'home de més edat a aconseguir-ho. 41 anys el precedien quan va tenyir-se d'or.

És el futbolista europeu més longeu de la història, com si Cristiano Ronaldo i Messi competissin fins als 50. El petit extrem britànic ho va fer. Es va retirar el 1965, fa 50 anys, després de 33 temporades en actiu. Una autèntica barbaritat! Un personatge quixotesc. Un boig que va trencar amb l'establert, i segueix fent-ho post mortem. No hi ha ningú que hagi aguantat tant. La seva fe indestructible, la seva dedicació i el seu amor pel futbol el van empènyer a combatre, amb les seves pesades botes, els gegants de la física i l'edat. Els va guanyar. Va formalitzar la seva gesta el 6 de febrer del 1965 en batre el rècord de Billy Meredith, que va jugar fins als 49 anys.

Les seves epopeies van més enllà. El 2 de gener del 1965, just abans de fer els 50, la reina Isabel II li va atorgar el títol de 'sir'.

stats