Sterling i Kane canvien la història d’Anglaterra contra Alemanya (2-0)

Els dos davanters fan concloure el cicle de Joachim Löw a la banqueta del combinat alemany

Quim Salvans i Albert Nadal
Harry Kane

BarcelonaAnglaterra, merescudament, serà als quarts de final de l’Eurocopa després de derrotar Alemanya (2-0) en un partit que va reaparèixer Harry Kane, un dels imprescindibles, i va consolidar Raheem Sterling, després d’un final de temporada agredolç a les files de Guardiola. Ara, els anglesos es veuran les cares als quarts de final contra Ucraïna, que va superar Suècia (1-2).

Wembley acollia un partit marcat per les emocions dels seleccionadors dels dos equips. Gareth Southgate volia venjar-se. A les semifinals de l’Eurocopa de 1996 va ser l’únic jugador d’Anglaterra que va fallar el penal que li tocava llançar en una tanda que va donar el triomf a Alemanya. En canvi, Joachim Löw sabia que si perdia diria adeu a la seva selecció després de fer història i de tocar fons –campió del món el 2014 i eliminat de la fase de grups el Mundial del 2018–.

Des de l’inici del partit, Alemanya va deixar entreveure que la seva verticalitat, encapçalada per Timo Werner i Kai Havertz, podria ser un problema per Anglaterra, però Maguire i Stones no van permetre-ho. Raheem Sterling va disposar de la primera ocasió del partit, en què Manuel Neuer va haver d’intervenir, enviant la pilota a córner. Aquesta jugada va marcar un petit punt d’inflexió. El davanter britànic ha anat recuperant la confiança que li ha faltat aquest any al Manchester City i gràcies a la seva velocitat va fer anar de bòlit a la defensa alemanya.

Els jugadors de Löw van necessitar mitja hora per trobar la seva primera ocasió més clara. Werner va aprofitar una gran passada d’Havertz, però Jordan Pickford no es va deixar sorprendre. La igualtat s’apoderava del partit i en l’últim tram de la primera meitat el joc es va començar a descafeïnar. Anglaterra va decidir alentir el seu ritme per evitar les perilloses arribades dels alemanys i la primera meitat va concloure amb la sensació que els dos entrenadors necessitaven moure fitxa al vestuari (0-0). A la represa, Pickford va tornar a vestir-se d’heroï i va fer una parada inversemblant a Havertz. Tot seguit, després d’algunes imprecisions dels dos equips, Löw i Southgate van moure la banqueta i van entrar Gnabry i Grealish.

Anglaterra resol

Després d’un llarg període en què el joc seguia molt pausat, Sterling va confirmar el seu gran moment marcant el primer gol a quinze minuts del xiulet final, aprofitant una assistència de Luke Shaw. Sorprenentment, moments posteriors del seu gol, el jugador citizen va cometre una errada que va deixar a Müller sol davant de Pickford, però el jugador del Bayern Munic no va ser capaç de resoldre.

Tot seguit, per tal d’esvair dubtes, Harry Kane va respondre les crítiques que ha rebut durant aquesta Eurocopa i va sentenciar el partit després de rematar amb el cap una centrada de Grealish. El davanter del Tottenham va aconseguir marcar la seva primera diana de la competició quan el seu equip més ho necessitava.

Ucraïna es classifica amb un gol en el temps afegit de la pròrroga (1-2)

Amb la classificació d’Ucraïna, que s’enfrontarà a Anglaterra, van quedar definits els quarts de final de l’Eurocopa, que comencen divendres. El conjunt ucraïnès es va imposar a Suècia (1-2) amb un gol de Dovbyk en el temps afegit de la pròrroga d’un partit molt disputat que semblava condemnat als penals.

Suècia va començar millor, però el primer a veure porteria va ser el combinat ucraïnès. Iarmólenko va trepitjar àrea a la mitja hora de joc per inventar-se una passada al segon pal que va recollir Zíntxenko. El jugador del Manchester City va connectar una rematada seca que va sorprendre el porter suec Olsen. L’avantatge duraria poc al combinat d’Andriy Xevtxenko, perquè a les portes del descans Forsberg igualaria les forces amb el seu quart gol en el campionat.

A la represa, Suècia seguiria amb una dinàmica ascendent i el mateix Forsberg tornaria a ser protagonista, aquest cop, però, sense fortuna. Si en la diana de la primera meitat el migcampista de l’RB Leipzig va tenir la sort que el seu xut va tocar en un defensor rival, a la segona part va topar dos cops amb el pal. Amb els dos rivals esgotats, s’arribaria a la pròrroga, en què Suècia es va quedar amb un jugador menys per l’expulsió de Danielson. Ucraïna va perdre el seu millor jugador, Iarmólenko, per lesió. I, quan semblava que s’arribaria als penals, Ucraïna va esclatar d’alegria.