ATLETISME
Esports 28/09/2019

“Una marató amb aquest clima, a Qatar, és un perill”

Marta Galimany, setzena en una prova en què el 37% de les atletes van abandonar

2 min
Marta Galimany, setzena a una Marató femenina guanyada per Chepngetich

Barcelona“En aquestes condicions, al meu país no s’hauria fet la cursa, no és lògic”, deia alterat davant la premsa l’entrenador de l’equip de maratons d’Etiòpia, Haji Adillo Roba, després de veure com les seves tres atletes, intentant aconseguir medalla, es van acabar retirant de la marató dels Mundials d’atletisme a Doha, a Qatar. Malgrat les queixes d’unes quantes atletes i delegacions, la prova femenina es va dur a terme dissabte a la matinada en condicions meteorològiques molt dures, amb 33 graus i un 73% d’humitat. I això, malgrat que la prova va començar a les dotze de la nit per fugir de les temperatures diürnes, que passen dels 50 graus en aquesta època de l’any. “És una falta de respecte per a les atletes. No podia respirar amb aquesta humitat. Una marató amb aquest clima, a Qatar, és un perill. Un grup de directius s’han reunit per decidir que la cursa es faria. Però ells l’han seguit des d’una habitació amb aire condicionat”, va dir la bielorrussa Volha Mazuronak, cinquena.

La cursa la va guanyar la keniana Ruth Chepngetich, que tenia la tercera millor marca de tots els temps, amb 2 h, 32 min i 43 s. Chepngetich va acabar per davant de l’atleta de Bahrain nascuda a Kènia Rose Chelimo (2:33:46) i Helalia Johannes, de Namíbia (2:34:15). Chepngetich va admetre que les condicions no eren les més bones, però va afegir: “Competeixo normalment a Dubai i he pogut preparar-me amb horaris i un clima similar”. La catalana Marta Galimany va acabar setzena, i es va convertir en la segona europea per darrere de Mazuronak. L’atleta de Valls va aconseguir un registre de 2 h, 47 min i 45 segons que podria ser suficient per obtenir plaça olímpica. “He disfrutat. Al principi era prudent i regulava molt el ritme. Però al final un problema estomacal m’ha obligat a disminuir el ritme i mantenir la posició perquè no em podia arriscar més, i per darrere no perillava el meu lloc”, va dir l’atleta del FC Barcelona. Era el seu debut en uns Mundials, amb 34 anys. Entrenada per Jordi Toda, és l’actual campiona d’Espanya de 10 km ruta.

Si al Mundial de Londres del 2017 van abandonar el 15% de les atletes, a l’infern de Qatar van plegar 25 de les 68 participants (37%). Era la primera de les cinc proves (les dues maratons i les tres de marxa) que es disputen fora del refrigerat estadi Khalifa, on les temperatures es mantenen entre els 22 i els 23 graus gràcies a la tecnologia. Yohann Diniz, campió del món dels 50 km marxa, va afirmar que se sentia com “un conillet d’Índies” de la Federació Internacional d’Atletisme, que va publicar un comunicat abans de la marató femenina en què afirmava “haver fet el màxim per minimitzar els riscos”. Dues atletes van acabar a l’hospital.

stats