FUTBOL
Esports 07/08/2015

Gaza viu el partit més especial del futbol palestí

Els campions de Gaza i Cisjordània han jugat per primer cop una Supercopa conjunta

Toni Padilla
2 min

BarcelonaEl futbol palestí ha viscut un partit especial. Per primer cop en 15 anys s'ha jugat la Supercopa local, partit entre els campions de lliga de Gaza i de Cisjordània. El futbol palestí no ha pogut crear una lliga unificada per culpa del conflicte local, ja que els jugadors no tenien permís per creuar territori d'Israel per jugar els partits. Durant dècades, poder jugar, ja sigui a Gaza o a Cisjordània, no ha estat fàcil. La lliga de Gaza s'ha suspès en diferents ocasions. La de Cisjordània gaudeix de més estabilitat, malgrat els problemes per jugar dues internacionals, ja que els futbolistes han de creuar tres fronteres per arribar a Jordània. I volar des d'Amman.

Els darrers anys, a Cisjordània s'ha aconseguit crear una lliga professional. El reconeixement de la FIFA ha permès fer un salt endavant al futbol palestí, present a la fase final de la darrera Copa d'Àsia i amb un bon inici de fase de classificació per ser al proper Mundial. Ara fa dos mesos, la Federació palestina va presentar una denúncia contra Israel per no facilitar la pràctica del futbol. I Joseph Blatter, en un dels seus darrers actes de servei com a president, va pactar entre les dues federacions uns acords que han de facilitar la pràctica del futbol a Palestina.

La lliga cisjordana ha millorat el seu nivell, però els campions mai es podien considerar com el millor club palestí. Calia un duel contra el campió de Gaza, i les autoritats israelianes no havien facilitat mai aquest duel. Ara, amb el suport de la FIFA, el duel és una realitat, amb l'anada a l'estadi Yarmuk de Gaza, afectat pels bombardejos israelians ara fa uns mesos. Més de 8.000 persones han omplert la graderia en un duel simbòlic, ja que les autoritats locals tampoc han facilitat el partit, perquè a Gaza mana Hamàs. A Cisjordània mana el partit Fatah. I les relacions no sempre han estat fàcils. De fet, els sectors més radicals islamistes no han vist amb bons ulls la pràctica del futbol a Gaza. La Federació palestina també ha denunciat que, durant els darrers anys, alguns jugadors van ser detinguts per l'exèrcit israelià quan es dirigien a entrenaments o partits.

Els protagonistes de la final són l’Ittihad al-Shujaiyeh de Gaza i l’Al-Ahli, club de la ciutat d'Hebron, amb un tècnic italià, Stefano Cusin. La tornada serà la setmana que ve a Hebron. El partit d'anada s'ha jugat sense incidents, amb empat sense gols (0-0). Curiosament, l'equip cisjordà vesteix de vermell, i l'equip de Gaza, de verd, colors identificats també amb les idees polítiques de la zona: a Gaza mana l'islamisme, a Cisjordània, un partit d'esquerres.

Les autoritats d'Israel doncs, finalment han donat permís als jugadors d'Hebron per fer el viatge, malgrat que el permís ha trigat dos dies més del previst i s'ha hagut de modificar la data del duel.

stats