Mundial de patinatge artístic
Esports 29/09/2023

El geni català que ho va deixar tot per l'obsessió d'acumular medalles d'or

Pau Garcia ha estat el vencedor en la modalitat lliure dels Campionats del Món de patinatge artístic que s'estan celebrant a Ibagué (Colòmbia)

ARA
2 min
Pau Garcia ja suma tres campionats del món absoluts.

BarcelonaTé 23 anys i aquesta matinada s'ha penjat la tercera medalla d'or absoluta de la seva carrera. Ho ha fet en la modalitat lliure masculina dels Campionats del Món de patinatge artístic que s'estan celebrant a Ibagué (Colòmbia). Els èxits de Pau Garcia no són ni de bon tros casualitat. Nascut a Parets del Vallès, amb 7 anys va començar a patinar, amb 14 ja competia amb la selecció espanyola i amb 16 va marxar a Reus amb el seu entrenador Òscar Molins per dedicar-se exclusivament a aquest esport. Es va posar a dieta i va començar a dedicar tots els dies de la seva vida a aconseguir el nivell per ser el millor del món. I quan amb 17 anys va convertir-se en campió mundial júnior de patinatge artístic sobre rodes, el primer que va dir va ser: "El meu objectiu és ser campió del món absolut".

Dit i fet. El 2021 va guanyar la primera medalla d'or al Mundial d'Asunción (Paraguai), el 2022 la segona al Mundial de Buenos Aires (Argentina) i ara acaba d'aconseguir la tercera al Mundial d'Ibagué. "Sé que l'esport d'elit no és compatible amb allò que s'entén per una vida normal, perquè la gent normal no guanya medalles en els Campionats del Món. Espero que no soni pretensiós, però és que és la veritat", va dir Pau Garcia l'any passat en una entrevista a El País després de guanyar el seu segon or absolut.

Emulant el camí obert per Javier Fernández

Aquesta història va començar quan de ben petit anava a veure els entrenaments de bàsquet d'una de les seves germanes al pavelló de Parets del Vallès. L'interès de Garcia se centrava en els entrenaments de patinatge artístic que tenien lloc a la pista del costat, i poc després els seus pares, conscients que no seguiria els passos de la seva germana, el van apuntar al Club Patí Parets. Posteriorment va fitxar pel Club Patí Reus i ara competeix amb l'Artistic Skating Cunit.

Gràcies als seus èxits, el patinatge artístic estatal, poc acostumat al ressò mediàtic i a les medalles, està tenint més presència als mitjans de comunicació. D'alguna manera, Pau Garcia, que també va guanyar el 2022 la medalla d'or als World Games de Birmingham (Estats Units), està emulant el camí obert pel madrileny Javier Fernández en el patinatge sobre gel. La carrera d'un patinador sobre rodes és curta. La data de caducitat per competir al màxim nivell acostuma a estar al voltant dels 25 anys. Però Garcia ja ha guanyat tot el que es pot guanyar i ara només li queda el repte de seguir engrandint la seva llegenda.

Dues medalles de plata catalanes

Aquesta matinada, el patinatge artístic català també ha aconseguit dues medalles de plata al Mundial d'Ibagué. Kilian Gomis se l'ha penjat en la modalitat lliure en finalitzar segon, per darrere de Pau Garcia, aconseguint així un històric doblet català. D'altra banda, Carla Escrich ha estat plata en la modalitat femenina, només superada per la italiana Rebecca Tarlazzi.

stats