PRIMERA DIVISIÓ
Esports  /  Girona FC 02/11/2023

Per què el Girona continua entrenant-se de lloguer en un camp de golf?

Unió de Pagesos, l'Associació de Naturalistes de Girona i Salvem Vilablareix Rural denuncien irregularitats en la construcció de la nova ciutat esportiva del club

3 min
Imatge virtual de la ciutat esportiva del Girona a Vilablareix

GIRONALa construcció de la ciutat esportiva del Girona a Vilablareix, que havia de començar al setembre, encara no té llum verda. El club blanc-i-vermell confiava a poder iniciar les obres de manera ràpida per traslladar-se a la seva nova casa a principis del 2024, però en comptes d'això, s'ha trobat amb la forta oposició dels veïns, que han denunciat el procés perquè no veuen clara la manera com s'han fet les coses. La Comissió Territorial d'Urbanisme tampoc avança com voldria el Girona i no ha donat el vistiplau a l'inici de les obres, cosa que ajorna un sí que des dels despatxos de Montilivi esperen que sigui imminent. Tot el contrari que els opositors, una amenaça amb la qual el club no comptava. Mentre se soluciona el problema, l'equip de Míchel es continua entrenant al complex PGA de Caldes de Malavella.

El principal problema és que els terrenys on s'hauria d'ubicar el complex esportiu blanc-i-vermell formen part de la plana agrícola de Girona i compten amb una qualificació de sòl d'especial interès agrari. És a dir, els terrenys han de passar de sòl rústic a equipaments o serveis, i el paper de la Comissió Territorial d'Urbanisme és decidir si aprova o desestima el Pla Especial Urbanístic en Sòl no Urbanitzable per a la implantació d'una àrea esportiva. Si ho rebutja, no hi haurà llicència per començar a construir.

Al Girona estan tranquils, però Unió de Pagesos, l'Associació de Naturalistes de Girona i Salvem Vilablareix Rural ja han denunciat el procés al Síndic de Greuges i a la mateixa Comissió Territorial d'Urbanisme, per irregularitats. Els tres col·lectius asseguren que "l'aprovació provisional es va fer sense passar per exposició pública després que s'hi incorporés un estudi d'alternatives". A més, creuen que "cal repetir el procés". Cap d'ells ha pogut veure ni estudiar els documents que havien exigit en fase d'al·legacions a l'expedient, i per això el projecte s'ha de sotmetre a exposició pública una altra vegada.

La Comissió Territorial d'Urbanisme es reuneix a finals de novembre

Les al·legacions presentades van obligar l'ens municipal i el departament d'Acció Climàtica a demanar als promotors que justifiquessin la necessitat de construir l'equipament al pla de Massana de Vilablareix i que fessin l'informe d'afectacions agràries. L'entitat gironina, que té previst invertir uns 25 milions d'euros, un 70% dels quals procedeixen del pla Impulso, el fons CVC de la Lliga (a part, cal sumar la compra dels terrenys, unes 23 hectàrees, a un particular, una xifra que no s'ha donat a conèixer), considera que els informes presentats són favorables, per la qual cosa l'Ajuntament de Vilablareix hauria de donar de manera immediata la llicència d'obres. Però aquests informes no han estat estudiats pels grups opositors perquè el projecte no ha tornat a passar per exposició pública. Tot està encallat.

A preguntes de l'ARA, el Girona, colíder de la Lliga i que s'enfronta aquest dissabte a l'Osasuna a Pamplona (14 h, DAZN) assegura que si encara no ha obtingut el vistiplau per començar les obres és tan sols "a causa d'assumptes burocràtics". El club defensa que està fent els passos que toquen i confia que tot es resolgui a finals de novembre, la data en què la Comissió Territorial d'Urbanisme tornarà a reunir-se per estudiar aquest cas.

En el seu moment, els veïns ja van fer pintades, van recollir signatures i van penjar pancartes on mostraven el seu rebuig a la construcció de la ciutat esportiva del Girona a Vilablareix. De fet, van demanar al club que busqués un altre emplaçament per al seu projecte urbanístic. Ara van un pas més enllà, amb la denúncia, i afirmen que, en cas que no obri un nou període d'exposició pública, "l'Ajuntament podria estar incorrent en l'incompliment del reglament de la llei d'urbanisme i la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern".

stats