PRIMERA DIVISIÓ
Esports Girona FC 08/02/2023

El migcampista més creatiu de la Lliga juga al Girona

Aleix Garcia és el vuitè futbolista amb més incidència generant ocasions de les cinc grans lligues europees

3 min
Aleix Garcia, jugador del Girona

GIRONAL'agost del 2020 Pablo Cortacero, el representant granadí a Espanya del fons d'inversió Benel International, amb seu a Luxemburg, va entrar a Romania per comprar el Dinamo de Bucarest. Es va endur Rufo Collado, vinculat a Pere Guardiola, avui a l'accionariat del Girona, en un passat comú a Granada. Volien projectar un històric del futbol romanès que tenia problemes. No feia ni uns mesos que part de l'afició havia posat diners de la seva butxaca per evitar la fallida econòmica. Cortacero va arribar amb promeses.

I amb fitxatges, molts d'ells espanyols: Borja Valle, Isma López, Juan Cámara, René o Tomás Mejías es van unir a la plantilla entrenada per Cosmin Contra. "Va resultar que tot era mentida. No va pagar absolutament res i al gener vam haver de marxar", admetien, enrabiats. Entre els nouvinguts també hi havia personal del cos tècnic. I Aleix Garcia, el migcampista d'Ulldecona que buscava reivindicar el seu futbol. Ell també va haver de fer les maletes, fart dels incompliments de pagaments. Tres anys després triomfa a Montilivi.

Els 10 jugadors que generen més ocasions
Entre les cinc grans lligues europees (Lliga, Premier, Bundesliga, Serie A i Ligue 1)

62

Kevin De Bruyne (Manchester City)

58

Kieran Trippier (Newcastle)

57

Franck Honorat (Brest)

57

Branco van den Boomen (Tolosa)

56

Cristiano Biraghi (Fiorentina)

54

Benjamin Bourigeaud (Rennes)

51

Iago Aspas (Celta)

50

Aleix Garcia (Girona)

50

Bruno Fernandes (Manchester United)

48

Gerard Deulofeu (Udinese)

Kevin De Bruyne M. City

62

Kieran Trippier Newcastle

58

Franck Honorat Brest

57

Branco van den Boomen Tolosa

57

Cristiano Biraghi Fiorentina

56

B. Bourigeaud Rennes

54

Iago Aspas Celta

51

Aleix Garcia Girona

50

Bruno Fernandes M. United

50

Gerard Deulofeu Udinese

48

Kevin De Bruyne M. City

62

Kieran Trippier Newcastle

58

Franck Honorat Brest

57

B. van den Boomen Tolosa

57

Cristiano Biraghi Fiorentina

56

B. Bourigeaud Rennes

54

Iago Aspas Celta

51

Aleix Garcia Girona

50

Bruno Fernandes M. United

50

Gerard Deulofeu Udinese

48

Format a Vila-real, Aleix va ser un dels futbolistes que el Manchester City va detectar i incorporar el 2015, en un pla estratègic del grup que barreja esport i negoci. Des del City Football Group controlen un munt de clubs arreu del planeta, entre els quals el Girona. I en els darrers anys han fitxat tots els talents que han pogut, i els han repartit on encaixen millor. Els futbolistes solen augmentar el seu valor amb el temps i les vendes solen deixar beneficis.

Aleix va ser un dels futbolistes que el City va cedir a Montilivi quan va pujar a Primera el 2017. De fet, hi va jugar els dos anys que va durar; especialment productiu el segon, amb més participació individual tot i el descens de l'equip. D'allà va anar a Bèlgica, al Mouscron. I després va venir Romania. El cop va ser dur, però va acabar la temporada a l'Eibar, on va baixar a Segona.

Reivindicar-se per treure's l'espina

"L'Aleix que hi havia aquí abans tenia 21 i 22 anys. Ara ja en tinc 24 i he tingut temps de viure experiències que m'han fet créixer com a futbolista i també com a persona. He tornat a Girona sent una mica més madur i amb moltes ganes de reivindicar-me. Per què? Per tot una mica. Pel descens, però també perquè vull jugar més minuts del que vaig jugar llavors. Tinc ganes de ser una persona que pugui aportar coses en aquest club", deia el futbolista en la seva tercera presentació amb la samarreta blanc-i-vermella, l'estiu del 2021. L'entrenador ja era Míchel i el Girona acabava de perdre la segona final de play-off consecutiva.

Les dades ho expliquen tot: indiscutible amb el tècnic madrileny, va ser una de les peces destacades de l'ascens del Girona a Primera. Però la seva explosió definitiva ha arribat aquest curs, en què, segons recull Opta, és el vuitè futbolista amb més incidència generant ocasions de les cinc grans lligues europees (es compten les jugades d'estratègia i a camp obert). I és que a Montilivi tot passa per Aleix, que amb 50 oportunitats creades durant la primera volta de la competició, només és superat per De Bruyne (City), Trippier (Newcastle), Honorat (Brest), Boomen (Tolosa), Biraghi (Fiorentina), Bourigeaud (Rennes) i Iago Aspas (Celta), empata amb Bruno Fernandes (Manchester United) i deixa enrere Deulofeu (Udinese), Neymar (PSG) o Kimmich (Bayern de Munic), entre d'altres. A Espanya, Aleix és el tercer en passades (per darrere de Kroos i Parejo i al davant de Pedri i Santi Bueno) i ha repartit quatre assistències de gol.

stats