MUNDIAL DE CLUBS
Esports 16/12/2015

Com és el Guangzhou Evergrande, rival del Barça a les semifinals?

Ha guanyat les cinc darreres lligues xineses gràcies a un dels empresaris més rics del país

Toni Padilla
3 min
Felipe Scolari, tècnic del Guangzhou / FIFA / GETTY

Yokohama (enviat especial)El Guangzhou Evergrande esdevé la darrera etapa del Barça abans de la final del Mundial de Clubs. Aquest partit mai s'ha jugat abans. De fet, és el primer cop que l'equip blaugrana jugarà contra un equip xinès un partit de competició oficial. Et presentem el rival del Barça.

Qui és el Guangzhou Evergrande?

El nou dominador del futbol asiàtic, amb dues Champions els darrers quatre anys i les cinc darreres lligues xineses guanyades de forma consecutiva. El club es va crear de forma amateur als anys 50, i gràcies a empresaris locals, als anys 90 ja era a Primera, sense marcar diferències ni guanyar títols. Era, bàsicament, un equip ascensor que no podia competir amb els clubs de Xangai o el Dalian Shide, dominador de l'època. L’any 2009 va baixar de nou, just quan es va saber que el club havia participat en una xarxa per pactar resultats. Alguns jugadors van ser sancionats i uns quants directius empresonats, en un cas bastant freqüent al futbol xinès, futbol conegut per la seva corrupció. Aquell any, però, l'empresari Xu Jiawin va decidir comprar el club, a Segona, i el va convertir en un gegant ràpidament. El primer any ja va arribar l’ascens i des de llavors, el Guangzhou Evergrande ha guanyat cinc lligues consecutives i dues Lligues de Campions, els anys 2013 i 2015, fitxant tècnics com Lippi i Scolari i jugadors com Darío Conca, Gilardino, Lucas Barrios i un munt de brasilers, com Goulart, Paulinho i Robinho.

Xu Jiayin (Evergrande) i Jack Ma (Alibaba), propietaris del Guangzhou Evergrande

Qui és el seu propietari?

Xu Jiayin és propietari, juntament amb la seva dona, del 68% de la immobiliària Evergrande, la segona més gran de la Xina, després de Country Garden. Evergande, amb seu a Canton, opera per tot el territori xinès i ha fet de Xu Jiayin un dels homes més rics de la Xina, amb uns 5.400 milions de dòlars a la butxaca, segons 'Forbes'. L’any 2009, l’empresa va començar a cotitzar a borsa amb èxit, i un any després, el 2010, va portar el club de futbol a Primera. Des de fa tres anys, a més, el 40% del club pertany al gegant de les vendes per internet Alibaba. Jack Ma, propietari d'Alibaba, ja és entre els 20 homes més rics del món i cada cop mana més dins el club.

On juga?

A l'estadi Tianhe, construït el 1987 amb capacitat per a 57.000 persones. L'equip és l'orgull d'una ciutat històrica com Canton, amb més de sis milions habitants, centre de la cultura cantonesa, coneguda per la seva tradició mercantil i la seva cuina refinada. Canton és una ciutat oberta, ja que es va convertir en el primer port xinès visitat regularment pels europeus. A Canton la història hi ha passat per sobre amb les diferents guerres i revoltes, ja que és un nus de comunicacions important. Ara és un equip de futbol el principal ambaixador d'una ciutat que va ser envaïda pels japonesos durant la guerra i s'ha reformulat com a centre comercial al sud del país.

Qui n'és l'entrenador?

Luiz Felipe Scolari, un vell conegut. Després del desastre del Mundial 2014, quan la selecció brasilera va ser humiliada, Scolari va arribar al club xinès per ocupar el lloc de l'italià Fabio Cannavaro. Escollit entrenador de l'any a la Xina, Scolari ha aconseguit firmar una bona temporada amb la lliga i la Champions, i s'ha convertit en el segon tècnic campió d'un Mundial de seleccions que guanya la màxima competició de clubs d'Àsia i d'un segon continent. Abans havia guanyat la Libertadores. Scolari, un rodamons, hauria pogut ser entrenador del Barça

Com juga?

És un equip defensiu, com tots els de Scolari. L'equip defensa com un bloc i busca atacs ràpids i verticals gràcies als seus jugadors brasilers. Intenta aprofitar les jugades d'estratègia i, si cal, fa faltes. És un bloc bastant ordenat. Ara mateix encadena una ratxa de 28 partits sense perdre.

Qui són els seus futbolistes més destacats?

Els brasilers. El més conegut és Robinho, que no ha pogut jugar la Champions per arribar tard, però si que podrà jugar les semifinals. Els futbolistes determinants, però, són els altres brasilers, especialment Ricardo Goulart, exjugador del Cruzeiro, molt ràpid i tècnic; l'interior Paulinho, exjugador del Tottenham i el Corinthians, i Elkeson, un davanter. Elkeson va fer el gol de la final contra l'Al Ahli que va obrir la porta del Mundial a l'equip. Un autèntic golàs.

Quin és el nivell dels jugadors xinesos?

Cada cop millor. A l'equip juguen molts internacionals, i Scolari els ha aportat disciplina. A la defensa destaca Zhang Linpeng. Al centre del camp, Huang Bowen, un dels nombrosos internacionals xinesos del Guangzhou, i especialment, Zeng Zhi, un jugador amb arribada i caràcter. A l'atac, Gao Lin és un dels grans golejadors dels darrers anys.

stats