Vela

Tot el que has de saber de la Copa Amèrica de vela

Vilanova i la Geltrú dona el tret de sortida a una competició que s'acabarà el 2024 amb l'equip de Nova Zelanda com a favorit

4 min
Tot el que has de saber de la Copa Amèrica de vela

BarcelonaEl compte enrere cap a la 37a Copa Amèrica a Barcelona 2024 ja ha començat amb la primera regata preliminar, aquests dies a Vilanova i la Geltrú, on els sis equips participants s'enfronten per primera vegada amb els seus monotips AC40 de disseny únic. És a dir, tots els sis monotips són iguals.

La prova, que es pot veure per Esport 3, havia de començar divendres, però finalment ho farà dissabte per culpa de la pluja. La Copa porta a la costa catalana la principal competició del món de la vela. Dijous es va fer la cerimònia d'inauguració, amb un centenar de persones protestant també contra la Copa, considerada "poc sostenible". I es van viure els primers entrenaments d'una competició de gran tradició però encara poc coneguda a casa nostra. Et resolem els dubtes.

Què és la Copa Amèrica?

És una de les competicions esportives més antigues del món, ja que data del 1851, quan el vaixell nord-americà America va imposar-se a una flota britànica en una cursa a l'illa de Wight amb motiu de l'Exposició Universal d'aquell any. Els britànics van intentar recuperar la Copa en una nova cursa, sense sort, cosa que va marcar l'inici d'una competició que no té calendari fix. Quan un equip s'anima a desafiar el campió, el defensor del torneig comença a preparar l'edició següent. Fixa el calendari, la seu i les normes. Aquest any el Team New Zealand ha escollit Barcelona, amb normes com no poder nacionalitzar tripulants només per a la competició, com va fer en el passat l'Alinghi de Suïssa. Ara cal que la tripulació sigui local o que faci com a mínim dos anys que tingui el passaport del país del vaixell.

De què es tracta aquesta regata de Vilanova i la Geltrú?

És una de les tres regates preliminars que serveixen als equips per posar-se a punt i fer proves. No té cap mena d’efecte classificatori de cara a la Copa Amèrica del 2024, doncs. Qui guanyi a Vilanova rebrà un premi, però per sobre de tot aquestes seran unes regates per treure conclusions i seguir millorant. El format també és diferent, ja que inicialment competeixen els sis equips entre ells, cosa que no es veurà el 2024. Aquest divendres s'havien de disputar tres mànegues barlovent-sotavent, entre boies, en què es donen punts en funció de l’ordre d’arribada. Aquest format es farà dissabte i diumenge amb dues mànegues més. El mateix diumenge es tancarà la competició amb una regata final en match-race (vaixell contra vaixell) entre els dos primers classificats després de les primeres mànegues. L'horari dels tres dies de competició serà de les 15.30 a les 17.30 hores.

El mapa de la Copa Amèrica a Vilanova

Qui hi competeix?

Sis vaixells. Un d’ells, l’Emirates Team New Zealand, és el defensor del títol. Els altres cinc són l’Ineos Britannia, del Regne Unit; el Luna Rossa Prada Pirelli, italià; l’Alinghi Red Bull Racing, de Suïssa; l’American Magic, dels Estats Units, i l’Orient Express France Team, de França, l'últim equip a arribar. La major part d’equips ja porten un any preparant la cita. A la Copa Amèrica els equips que aspiren a vèncer el campió s’enfrontaran entre ells en un torneig preliminar l’estiu del 2024. I el guanyador serà el que es veurà les cares amb l’equip de Nova Zelanda per guanyar la Copa Amèrica l’octubre del 2024. A la prova d'aquests dies hi competeixen els millors regatistes del món, entre els quals hi ha 14 ors olímpics, 60 títols mundials, 10 Copes Amèrica guanyades i 36 participacions.

On i com es competeix?

El camp de regates se situarà a uns 500 metres de la platja de Ribes Roges, amb unes dimensions de 3,5 km de llargada i 1,5 km d'amplada, amb un perímetre d'exclusió d'uns 5 km de llarg i 3,5 km d'amplada per raons de seguretat. El límit de vent per disputar les regates de competició estarà entre els 6,5 nusos (12 km/h) i els 21 nusos (39 km/h). La competició es podrà veure des de la platja, on han instal·lat una pantalla gegant.

El camp de regates de Vilanova.

Com són els vaixells?

Els vaixells són AC40, uns monocascos amb hidroales d'11,90 metres d'eslora total, que s’estrenen en competició. I són diferents dels que es veuran en acció a la Copa Amèrica, els AC75, de 22,90 metres d’eslora. Els AC40 són considerats joies de l'enginyeria i del disseny naval, i aconsegueixen elevar-se per sobre de l’aigua, com si volessin. En aquest cas el posicionament tàctic de l'AC40 a les sortides serà clau, igual que mantenir el 100% del temps de vol. En els AC40 hi van quatre tripulants i els cotimoners asseguts als seients davanters individuals de cada costat fan les funcions de control de vol. Els dos trimmers s'asseuen darrere, el de barlovent controla la vela major i el de sotavent s'ocupa del floc i el control de vol.

On es pot seguir la competició?

Per la televisió, a Esport3. En directe alguns privilegiats podran seguir la cursa des del mar, amb embarcacions situades a les zones delimitades fora de l'espai de competició. La resta de la gent pot fer-ho des de la costa. El camp de regates de la Copa Amèrica a Vilanova i la Geltrú estarà situat just davant de la platja de Ribes Roges. La distància entre la platja i l'àrea de regates serà de 700 metres. A la zona per a aficionats també hi ha una pantalla gegant.

I qui paga la festa?

Aquesta primera regata, es paga amb diners de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i inversors privats. La Fundació Barcelona Capital Nàutica ha publicat uns pressupostos, que ja estan aprovats, segons els quals l'ajuntament aporta 363.000 euros i la Generalitat 2,42 milions. La Copa Amèrica de 2024 de fet, pujarà fins als 24,2 milions amb una gran inversió de l'estat espanyol, la Diputació de Barcelona i en menor part, inversors privats.

¿Copa Amèrica o Copa del Amèrica?

Alguns lectors apunten, amb encert, que el nom de la Copa és aquell del primer vaixell campió, l'Amèrica, el 1851. La seva història és fascinant i la teniu aquí. Ara, amb el temps el torneig ha anat evolucionant i els organitzadors l'anomenen Copa Amèrica. En ser un torneig privat, toca respectar el nom que fan servir.

stats