Esports 26/07/2021

L'eterna Laia Palau, una celebració esbojarrada i el podi més jove de la història: les cinc anelles olímpiques del dia

Momiji Nishiya s'ha proclamant campiona olímpica de 'skate' amb només 13 anys

3 min
Laia Palau, en acció als Jocs de Tòquio

La tercera jornada dels Jocs Olímpics de Tòquio deixa la victòria del conjunt femení de bàsquet liderat per una històrica Laia Palau, el podi més jove en la història d'uns Jocs Olímpics (i en un dels nous esports), la lluita de David Valero per aconseguir el bronze en una remuntada titànica a BTM i el despertar del somni olímpic de Maria Xiao. També hem pogut veure el pas de Paula Badosa i Garbiñe Muguruza als vuitens de final, la victòria del noruec Kristian Blummenfelt en un triatló dramàtic per culpa de la calor o el retorn de Pau Gasol a uns Jocs, amb victòria contra els japonesos, just després de demostrar que se'n surt molt bé al tenis taula.

[L’equip d’esports de l’ARA té en marxa un minut a minut dels Jocs. Clica aquí per estar al dia!]

L'eterna Laia Palau

La trajectòria de Laia Palau sembla que no té aturador. Aquesta matinada, s'ha convertit en la jugadora de bàsquet més veterana que disputa uns Jocs Olímpics. La catalana, que té 41 anys, va sumar 4 punts i 6 assistències contra Corea del Sud (69-73). "Amb els anys, estic molt capficada en celebrar cada bon moment. No ho vull perdre de vista i, si cal, m'hi forço. Perquè mai se sap quan es repetirà i em dic a mi mateixa: «Tia, que això ja no torna»", explica Palau, que disputa els seus quarts Jocs Olímpics.

Les medalles més joves de la història

Els Jocs Olímpics de Tòquio estan deixant moltes imatges per al record. Des dels estadis i pavellons buits fins als nous esports que s'han donat cita a la capital nipona. Si ahir es va disputar la final de skate masculí, en què el local Yuto Horigome es va endur l'or de manera contundent, avui ha sigut el torn d'una compatriota. Momiji Nishiya s'ha proclamat campiona olímpica amb només tretze anys i acompanyada per la brasilera Rayssa Leal, amb la mateixa edat, i la també nipona Funa Nakayama (16), han protagonitzat el podi més jove en tota la història dels Jocs. Sort que no van fer cas d'aquells que les menyspreaven pel fet de ser dones.

Badosa i Muguruza, incontestables

Després de desfer-se de la número 1 del món, Paula Badosa segueix amb pas ferm. Aquesta matinada la tenista catalana s'ha imposat a la polonesa Iga Swiatek en la tercera ronda del torneig olímpic dels Jocs de Tòquio, i es creuarà en vuitens de final amb l'argentina Nadia Podoroska. Hores abans, la seva companya de delegació, Garbiñe Muguruza, feia el mateix després de superar la xinesa Wan Qiang amb una exhibició (6-3 i 6-0).

Una celebració esbojarrada

La piscina del Centre Aquàtic de la ciutat nipona ha sigut l'escenari d'una trepidant jornada. L'australiana Ariarne Titmus ha esclafat els somnis d'or de la nord-americana Katie Ledecky, que s'ha hagut de conformar amb el segon lloc del podi després d'un gran esprint, frec a frec. L'entrenador de Titmus ho ha celebrat de forma esbojarrada per a sorpresa dels responsables de la seguretat de l'esdeveniment. La passió l'ha portat a incomplir les normes contra el covid-19. S'ha guanyat una estirada d'orelles.

El jueu que va guanyar un or davant Adolf Hitler

Toni Padilla explica la història d'Endre Kabos, un dels millors esportistes olímpics de la història a Hongria. Kabos, jueu, va guanyar medalles en esgrima durant els anys 30. El 1936 ho faria a Alemanya, durant els Jocs Olímpics presidits per Hitler i les esvàstiques. Kabos va aixecar la veu contra el feixisme amb la seva medalla d'or abans de patir un destí tràgic durant la Segona Guerra Mundial.

stats