Bàsquet a cavall
Esports 28/12/2022

'Horseball': el bàsquet a cavall en què regna un català

El berguerdà Nil Seall ha sigut escollit millor jugador d'Europa d'aquesta disciplina hípica

Adrià Corominas
4 min
Nil Seall, amb la pilota, durant un partit amb la selecció espanyola, formada íntegrament per catalans.

BergaUn català, nascut el 1993 a la petita població berguedana d'Avià, ha sigut recentment escollit millor jugador d'Europa de horseball. Es tracta de Nil Seall, que també ha guanyat la Champions League d'aquesta disciplina hípica amb el Serrat, un equip del Moianès. ¿Però què és aquest esport desconegut per al gran públic i en què Catalunya regna a escala europea?

Ho explica ell mateix: “Sempre dic que el horseball és com jugar a bàsquet a cavall, tot i que també hi afegiria el rugbi, perquè hi ha molt contacte”. Se li escapa una mica el riure mentre ho comenta, però també projecta la passió de qui acaba de ser reconegut com el millor esportista continental d'aquesta curiosa disciplina. El horseball és originari de l’Argentina, on jugaven amb un ànec mort que feien servir de pilota. Després d'aquest inici una mica dantesc, arribaria a Europa a partir d'una família francesa que havia conegut aquesta disciplina com el pato a Buenos Aires. “Es podria dir que el bressol d’aquesta modalitat és França. Allà hi ha molta més afició pel món del cavall. Ens porten molt avantatge, tenen millor escola i més bona base”, explica Seall.

Aquest esport eqüestre enfronta dos equips de quatre genets amb els seus respectius cavalls en un terreny de joc delimitat per budes —uns inflables com els de les fires— d’entre 60 i 75 metres de llarg i entre 25 i 35 d’ample. L’objectiu del joc és anotar més punts que el rival en una cistella vertical d’un metre de diàmetre situada a 3,5 metres d’alçada. Al horseball s’hi juga amb una pilota de futbol especial. Per la mida, un pèl més petita de l’habitual, i per la forma, atès que porta incorporades sis nanses perquè quan caigui a terra es pugui recollir amb més facilitat des del cavall o, fins i tot, per recuperar i interceptar passades aèries amb més precisió.

La passió del Nil Seall

¿I com va a parar un català en aquest esport i acaba sent reconegut com el millor d'Europa? Seall sempre ha sigut un apassionat dels animals. Lidera una empresa familiar d’accessoris per a mascotes fundada pel seu tiet i pel seu pare, de qui també ha heretat la passió pels cavalls. S’hi enfila des dels 8 anys, i el 2005 va descobrir un esport que va engegar a Catalunya a principis de segle i que l’ha captivat. “He provat moltes disciplines hípiques, però per a mi el horseball és la millor”, explica. “És un esport molt complet que requereix velocitat, resistència, doma, agilitat... Una vegada estàs sobre el cavall i comences a moure la pilota, t’oblides de tot i et deixes portar instintivament. A diferència del polo, per exemple, on en tot moment tens les mans ocupades —una amb les regnes i l’altra amb la maça—, en el horseball deixes anar les regnes i el cavall va gairebé sol fins a la cistella. I això és adrenalina pura”.

Seall considera que és crucial el binomi cavall-genet: “Ja pots ser molt àgil, molt bo amb les mans i llegir molt bé les jugades, que si no tens complicitat total amb el cavall, no serveix de res. Necessites un cavall funcional”. És per això que els tracten com atletes, prestant-los totes les atencions que es mereixen, des de veterinaris fins a fisioterapeutes i també dentistes.

Amb tot, és un esport poc esponsoritzat i subvencionat, i el cost "de manteniment i dels desplaçaments" fa que sigui poc obert a la gent. El Nil forma part del Serrat, un equip amb seu a Moià, amb el qual s'ha proclamat campió d'Europa muntant el Getxo, el seu cavall, un pura raça anglès de 14 anys que va ser distingit com el millor cavall del món anys enrere. La Champions de la disciplina s'ha disputat a Le Mans (França). Seall explica la clau del triomf: “Som un grup molt ben avingut. El títol és un reconeixement al sacrifici que hem fet tot aquest temps amb els companys i amb el cavall, a totes les hores dedicades i al fred que passem entrenant-nos”, explica orgullós. “Amb el Getxo sempre hem tingut molt bona sintonia des de l'inici. És un cavall molt àgil i molt atent al que li demano: em presta més atenció a mi que a tot el que l'envolta”, argumenta.

Una selecció íntegrament catalana

El Nil i el Getxo també són bicampions d’Europa amb una selecció espanyola formada íntegrament per catalans. “Catalunya va vuit passes al davant de la resta de l’Estat i cada cop estem més a prop dels francesos”, considera. El 2017, Espanya va guanyar el primer Europeu a Saint-Lô (Normandia), un fet històric, perquè fins llavors sempre havia guanyat França. El 2019, a Ponte de Lima (Portugal), van revalidar el títol. “El nivell de la lliga d’aquí cada cop és més alt i s’acosta més a França, tot i que ells tenen més gent i més recursos”, lamenta. “Però nosaltres tenim els cavalls més ben preparats. Els francesos juguen més amb la pilota i nosaltres amb el cavall. Ells són més tècnics i nosaltres més tàctics”.

Amb 29 anys i grans experiències a la motxilla, Nil Seall encara el futur amb els deures fets, però amb un nou Europeu a l’horitzó i amb el repte de seguir gaudint i aprenent a cavall del Getxo. “Estar amb el meu cavall em dona molta tranquil·litat, és una manera d’evadir-te de tots els problemes. Per a mi, no hi ha res millor”, conclou.

stats