ESPANYOL
Esports 16/10/2019

Les inversions de Chen ajuden a buidar la infermeria

L’Espanyol redueix el nombre de lesions gràcies a la renovació de l’àrea mèdica

Roger Requena
4 min
El francès Sébastien Corchia és un dels jugadors de l’Espanyol que aquesta temporada ja han passat per la infermeria.

BarcelonaPer explicar el mal inici de curs de l’Espanyol, un dels arguments més utilitzats a la Ciutat Esportiva Dani Jarque era la impossibilitat de treballar amb tota la plantilla a causa de les lesions. Durant els primers dos mesos de competició, l’entrenador David Gallego no va poder comptar amb fins a sis jugadors per problemes físics. Pedrosa va estar un mes de baixa per una lesió al quàdriceps. Corchia va haver d’aturar-se per uns problemes al genoll. Calleri, per unes molèsties als isquiotibials. Els genolls van mantenir David López i Piatti fora de les convocatòries fins a finals de setembre. I Iturraspe i Ferreyra s’estan recuperant de lesions a l’espatlla i al bíceps femoral, respectivament.

Les múltiples baixes que se succeeixen durant el tram inicial del curs són un escenari habitual en els clubs que disputen competicions europees. Enguany ho està patint l’Espanyol, conscient que la seva preparació no ha pogut ser la idònia per la seva atípica pretemporada, marcada per les prèvies europees. Uns partits que, de retruc, suposen un desgast afegit per un equip que ha d’aprendre a gestionar els esforços al llarg del curs. Hi ha desplaçaments feixucs, poc temps per descansar i per preparar el pròxim partit en condicions. Un nou context que posa a prova les millores pel que fa a prevenció de lesions dels preparadors físics i dels serveis mèdics de l’Espanyol, que en els últims anys han viscut una millora considerable pel que fa a estructures, personal i eines de treball gràcies a les progressives inversions fetes per Chen Yansheng. “No ens veu com una despesa, sinó com una inversió”, reconeixen a l’ARA fonts de l’àrea mèdica.

Allà les millores no es limiten a les aportacions econòmiques. Amb el retorn d’Òscar Perarnau també es va apostar per una àrea transversal que donés la mateixa cobertura i el mateix tracte a tots els equips del club, masculins i femenins, des dels 15 anys. L’estiu del 2017 es va designar Manolo González com a coordinador dels serveis mèdics al capdavant d’un equip que compta amb deu treballadors interns -entre metges, fisioterapeutes, readaptadors, un osteòpata, un nutricionista i un podòleg- i l’assessorament extern de centres mèdics i doctors de prestigi com Ramon Cugat, l’encarregat d’operar els genolls de David López i Pablo Piatti.

Des del curs 2017/18, el club blanc-i-blau compta amb una guia de readaptació i rehabilitació. A més, a través d’una sèrie de tests obté una valoració de tipus personal, estructural i funcional del jugador, que es registra en una base de dades on es recopilen totes les dades físiques dels jugadors per fer-ne un seguiment durant la seva estada al club. Els serveis mèdics les analitzen per desenvolupar després protocols de prevenció individualitzats. “Hi ha moltes variables que poden influir en el fet que un jugador es lesioni, però cada vegada intentem controlar més variables, des de la part nutricional a la recuperació, la prevenció, temes psicològics o de càrrega dels jugadors”, expliquen des dels serveis mèdics, que celebren poder disposar ara de més “eines i experiència” per poder reduir al màxim les lesions. Eliminar-les és impossible, però el repte és controlar al màxim alguns paràmetres per reduir les probabilitats de patir una lesió.

La meitat de lesions que fa 4 anys

Els resultats d’aquesta nova metodologia són força visibles i no s’han fet esperar. Al llarg de tot el curs 2015/16, l’Espanyol va comunicar fins a 81 problemes físics (no tots van tenir incidència en forma d’absències en partits). La gran majoria (33), de tipus muscular, però també un gran nombre de malalties (22) i de problemes ossis (16) i articulars (10). La temporada passada, tres anys després, la xifra global va passar a ser de només 35 problemes físics. És a dir, menys de la meitat. El canvi més dràstic s’ha vist en les lesions musculars, que han anat disminuint any rere any: 31 el curs 2016/17, 28 el 2017/18 i 17 el 2018/19. En quatre anys hi ha hagut una reducció del 48,5% dels problemes musculars. Encara més significatives, en xifres percentuals, són les rebaixes en el nombre d’afectacions òssies (un 75%) i de malalties (un 81%).

El secret no és altre que la feina conjunta entre els diferents cossos tècnics i els serveis mèdics. “Pel que fa a la prevenció tenim més eines per fer un morfotipus del futbolista, veure quin tipus de jugador tenim i aconsellar el cos tècnic si veiem que algú té tendència a patir algun problema per poder regular el nivell de càrregues”, comenten. La implicació dels mateixos jugadors també és fonamental. “Cada vegada, el jugador és més professional, es cuida molt i controla molts paràmetres per estar al 100%. La morfologia d’un jugador d’ara és més d’atleta. La competició els porta a fer-ho si no volen estar fora de la roda. Les lligues cada cop són més físiques. Potser no faran més gols, però al final influeix directament en el rendiment”, asseguren des del club, on destaquen la voluntat de creixement i de millora d’aquesta àrea, que encara té un nivell mitjà respecte a la resta de clubs de la Lliga. “No tenim els recursos que tenen els grans, però hi ha un projecte per seguir fent millores, optimitzar aquesta àrea i posar-la al dia. No ens podem quedar enrere”, apunten.

stats