TRIAL
Esports 23/09/2019

Jeroni Fajardo, suspès durant 12 mesos per dopatge

El pilot va prendre un suplement nutricional que va provocar el positiu per heptaminol

Nuria García
2 min
Tornar a celebrar un triomf després de nou anys

BarcelonaLa Federació Internacional de Motociclisme (FIM) ha anunciat que suspèn durant 12 mesos el pilot de trial Jeroni Fajardo (Gas Gas) després que donés positiu per heptaminol en un control fet el setembre del 2018 a Itàlia.

"El 23 de gener vaig ser informat per la FIM que l'anàlisi de la mostra d'orina que em van recollir el 16 de setembre del 2018 a la prova del Campionat del Món de Trial a Arco de Trento, a Itàlia, revelava la presència d'heptaminol, una substància prohibida de conformitat amb les normes antidopatge de la FIM", explica Fajardo en un comunicat, on hi afegeix: "En aquelles dates, el desconeixement de com aquella substància havia entrat al meu cos era absolut, ja que mai he intentat recórrer a les substàncies o mètodes prohibits per millorar el meu rendiment esportiu. Davant la incertesa, vaig procedir a sol·licitar l'informe complet del laboratori que havia analitzat la meva mostra, el qual revelava la presència d'una altra substància anomenada octodrina", relata Fajardo. Segons explica, la presència d'heptaminol a la mostra d'orina pot ser el resultat de la ingesta d'octodrina. "Va ser en aquest moment quan vaig entendre que havia passat alguna cosa que s'escapava del meu coneixement, de manera que vaig decidir comptar amb el suport d'experts per determinar la causa de la presència d'heptaminol en la meva mostra d'orina i poder demostrar la meva innocència".

Després de diverses proves, els experts van concloure que un suplement nutricional que havia pres el pilot el mateix dia de la recollida de la mostra podria haver estat el motiu del resultat analític advers en el control antidopatge. "En efecte, tot i que en el prospecte del producte no s'esmentava cap substància prohibida, l'anàlisi que vam fer del suplement confirmava la presència d'octodrina natural, la qual es pot trobar en extractes de Kigelia Africana. En definitiva, l'heptaminol que havien trobat en la meva mostra d'orina va ser el resultat d'un procés de metabolització d'una altra substància, la qual també va ser trobada en la mostra en una proporció més baixa".

El pilot va presentar al·legacions i la FIM finalment ha reconegut que el resultat advers va ser causat per l'ús d'aquest suplement. "Com admet la mateixa FIM en el seu comunicat, en cap moment he tingut intenció d'enganyar o de millorar el meu rendiment esportiu utilitzant aquest producte", indica Fajardo. Tot i això, la federació ha imposat al català una suspensió de 12 mesos, a comptar des del 16 de setembre del 2018, i, per tant, ha anul·lat els resultats obtinguts pel pilot durant l'últim any.

Fajardo havia acabat tercer de la general del Mundial de trial, just per darrere de Toni Bou i Adam Raga. El pilot, però, havia deixat de participar en diverses proves del Campionat d'Espanya per la crisi que arrossega Gas Gas, la seva marca.

stats