Craviotto, l'esportista amb més medalles olímpiques de tots els temps a Espanya

El K4 500 guanya la medalla de bronze per darrere d'alemanys i australians, i el palista de Lleida ja suma sis medalles

3 min
El K4-500 espanyol, amb Saúl Craviotto en primera posició, durant els Jocs de París

Enviat especial a Vaires-sur-MarneSaúl Craviotto ja és l'esportista espanyol amb més medalles de la història. El K4 500 ha obtingut la medalla de bronze per darrere dels alemanys, quan han guanyat l'or, i els australians. Amb aquest èxit, Craviotto ha guanyat sis medalles, una més que el gallec David Cal, que en tenia cinc. El seu bot, on feia equip amb Carlos Arévalo, Marcus Cooper Walz i Rodrigo Germade, ha dominat la cursa durant els primers 250 metres, però al final no ha pogut defensar la primera posició. Craviotto va guanyar la seva primera medalla al K2 500 dels Jocs del 2008 fent parella amb Carlos Pérez Rial. El 2012, a Londres, va guanyar la medalla de plata en K1 200. I el 2016, a Rio de Janeiro, en va guanyar dues: l'or al K2 200 fent parella amb Cristian Toro i el bronze al K1 200. A Tòquio va sumar la plata en el K4 500, la seva cinquena. A París ha arribat la sisena.

L'èxit ha arribat al municipi de Vaires-sur-Marne. Aquesta tranquil·la vila de casetes baixes és la seu de les proves de piragüisme i rem, al gegant estadi nàutic als afores de la població. Les nacions amb gran tradició en rem, com els polonesos, els hongaresos, els serbis o els alemanys, omplen les graderies cada dia. Però avui hi havia molts espanyols, ja que en tres proves diferents la delegació estatal tenia opcions de medalla. Ara bé, tots els ulls estaven centrats en Saúl Craviotto. Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, estava acompanyat d'uns quants vips, com Pau Gasol o el ministre de justícia Félix Bolaños. El dia que tothom parlava de la presència de Puigdemont a Barcelona, ell era a Vaires-sur-Marne. Al final, Craviotto ha aconseguit el que buscava, una sisena medalla en cinc Jocs diferents. I de moment, encara no es retira.

"Ara res de piragua, no m'hi acostaré ni a 50 metres. Ara vull fer vacances, desconnectar, passar temps amb les meves filles, perquè ser esportista d'elit comporta moltes renúncies. Tinc ganes de ser un pare normal", ha explicat Craviotto després del seu èxit. Quan ha tocat terra ha caigut, esgotat. "Ja no tenia energia, després dels primers 400 metres ja estava fos. Ha estat una final bonica, igualada, on s'ha ofert espectacle", ha afegit. Preguntat sobre el seu llegat, ha dit: "Més que les medalles, m'agradaria ser recordat per cuidar aquest esport. M'agradaria que el meu llegat reflectís que he estat algú lluitador i constant".

Craviotto va començar a remar al Segre amb el seu pare, que lligava una corda entre dues piragües per arrossegar el fill pel riu. Manel Craviotto va ser una figura clau en el creixement del piragüisme a Lleida, especialment al Sícoris, el club al qual sempre ha estat vinculat. El Manel ha seguit competint en categoria màster passats els 60 anys, ara que ja és avi. Craviotto, que va entrar a la Policia Nacional i va ser destinat a Gijón, on viu, havia explicat: "Tinc clar que podem aconseguir una medalla a París". I així ha estat.

Medalla de bronze del mallorquí Joan Antoni Moreno

També avui, el mallorquí Joan Antoni Moreno, fent parella amb el madrileny Diego Domínguez, ha guanyat el bronze a la final del C2 500. Aquesta era la primera aventura olímpica de l'atleta de Pollença, amb una embarcació que ha protagonitzat una gran remuntada en el tram final i ha acabat per darrere dels xinesos, campions, i els italians, plata.

A la final del K4 500 femení, el bot espanyol, amb Teresa Portela, Sara Ouzande, Carolina García i Estefanía Fernández, ha acabat en la sisena posició. Aquesta era la setena final olímpica en set Jocs diferents de Portela, la palista gallega de 42 anys que va guanyar una medalla a Tòquio.

stats