Esports Jocs Olímpics 31/07/2021

La primera medalla catalana dels Jocs arriba de Perpinyà

Fanny Horta, capitana de la selecció francesa de rugbi, es retira guanyant una plata

2 min
Fanny Horta, mantejada per les seves companyes al final del torneig de rugbi

BarcelonaAlgunes històries tenen un final feliç. Fanny Horta (Perpinyà, 1986) es retirarà de l’esport professional amb una medalla olímpica al coll. Un destí segurament inesperat quan va començar a jugar a rugbi a Perpinyà, ja que llavors aquest esport no era olímpic. Poder passar-se la pilota ovalada ja era tot un honor, llavors. “Acabar la meva carrera amb aquesta medalla de plata m’omple d’orgull. És clar que m’hauria agradat poder acabar amb la medalla d’or al coll, però competir contra un equip com Nova Zelanda costa molt. La seva estratègia ha sigut que no tinguéssim la pilota", explicava després de perdre per 26-12 la final del torneig de rugbi 7 femení.

El rugbi, amb aquesta modalitat de 7 jugadors, va entrar al programa olímpic el 2016 a Rio de Janeiro. En categoria masculina els millors són els jugadors de Fiji, un estat polinesi que no havia guanyat mai cap medalla olímpica. Ara ja en tenen tres, gràcies a les dues medalles d’or del rugbi masculí (2016 i 2021) i el bronze de les seves jugadores aquest any en categoria femenina. En dones, però, qui mana és Nova Zelanda, l’equip que ha guanyat l’or contra les franceses i s'ha tret l’espina de la derrota del 2016 contra les australianes.

De l’hospital al terreny de joc

Ara fa cinc anys, Horta ja va ser olímpica, però França va caure als quarts de final contra el Canadà. Una derrota que ha endollat les franceses en aquest torneig, en què finalment han pogut pujar al podi. És el premi final per a una gran trajectòria esportiva en què les beques esportives franceses li van permetre concentrar-se en l’esport amb el qual va créixer. A Perpinyà, ja se sap, el rugbi és una tradició. I la USAP, el seu club més estimat. Horta ha defensat els colors de la USAP durant molts anys, així com els de la selecció francesa de rugbi amb 15 jugadors. I la selecció de 7, en què fent de capitana ha aconseguit un triomf que posa punt final a la seva carrera internacional. Ara tornarà a la feina en un hospital, on ja ha fet hores extres durant la pandèmia. I seguirà treballant a la comissió d’esportistes que prepara els Jocs Olímpics del 2024 a París, una comissió presidida per un altre català, Martin Fourcade, campió olímpic de biatló.

stats