FUTBOL
Esports 06/10/2016

Johan, evocat pel fill biològic i l’esportiu

Guardiola i Jordi Cruyff protagonitzen una emotiva presentació de l’autobiografia a Londres

Q.a.
3 min
Pep Guardiola i Jordi Cruyff

Londres“Si m’ho demanes ara, en aquesta tarda londinenca, esclar que puc dir que la influència de Johan Cruyff es mantindrà els pròxims cinquanta anys. Fixa’t en tots els jugadors que va dur, des de Van Basten fins a Rijkaard, que després hem sigut entrenadors. El millor entrenador és el que influencia la generació posterior”. Ho va dir Pep Guardiola, el fill esportiu de l’holandès, entrenador del Manchester City, que va coincidir amb el Jordi, el fill biològic, director esportiu del Maccabi de Tel Aviv, en el millor homenatge possible a l’etern 14. Tots dos, més la Danny, la vídua del Johan, i la Susila, una de les dues filles, van protagonitzar un emotiu acte en una llibreria del centre de Londres per presentar la versió anglesa de 14. L’autobiografia (Columna i Planeta, en català i castellà), text pòstum que apareix simultàniament en cinquanta llengües.

Escrit en primera persona amb un to que s’acosta bastant a la música que desprenia la peculiar manera de parlar del Johan Cruyff, que va morir al març amb 68 anys, el llibre repassa algunes de les seves experiències vitals i moltes de les esportives. Dilluns, l’auditori del Camp Nou viurà un acte semblant, però en aquesta ocasió només amb la presència del Jordi.

Ajudar a entendre

La devoció de Guardiola cap a Johan Cruyff es va fer palesa des del primer moment. “Ell ensenyava i deia coses completament diferents de la resta d’entrenadors. Ell jugava amb nosaltres mentre entrenàvem, i molt millor que nosaltres. Ens ajudava a entendre el joc, els perquès del joc. I si estic aquí assegut és perquè me’l vaig trobar en el meu camí”. Al llibre, de fet, Johan Cruyff explica que “molt probablement” el Barça hauria venut el de Santpedor si no arriba a ser per ell. Perquè l’holandès era un visionari. Els fets li han donat la raó. I, com va dir Guardiola, “no només va canviar un club, sinó dos”.

Però Guardiola no es va pronunciar sobre la qüestió de la possible marxa del Barça quan encara no havia fet 20 anys. L’acte no va ser una conferència de premsa habitual, sinó un diàleg, conduït en exclusiva per Donald McRae, periodista de The Guardian, i Jaap de Groot, del diari holandès De Telegraaf, qui va col·laborar en la redacció del llibre en ser amic de Cruyff.

L’autobiografia de Johan Cruyff es podrà comprar en català i en castellà.

Tant Guardiola com Jordi Cruyff van explicar petites anècdotes de la relació que van mantenir amb Cruyff. Des del respecte i la “por” que li va fer a Guardiola quan se’l va trobar al camp per primer cop, fins a veure en la figura de l’holandès “un pare” quan el va anar a trobar per explicar-li que li havien ofert la banqueta del Barça: “El vaig veure feliç de poder aconsellar-me. Era feliç ajudant els altres”.

Jordi Cruyff, al seu torn, es va referir a la càrrega que suposava aparèixer al Camp Nou, jove com era, amb el cognom de Cruyff a l’esquena. “Per al meu pare no era difícil posar-me a l’equip. Cap pare que estimi el seu fill el posaria en la situació de ser xiulat per un estadi si sap que no està preparat. Però, per a mi, esclar, era més difícil”.

Sis mesos després de la mort de l’holandès, la seva estrella continua brillant en el panorama futbolístic global. Des de posicions diverses, dos dels seus fills s’ocupen de difondre el missatge de l’holandès, “una persona molt exigent i dura al camp d’entrenament que ha tingut un impacte enorme”, va concloure Guardiola.

stats