Esports 04/02/2015

Josep Maria Bartomeu, imputat

El president diu que “s’ha fet tot bé” i denúncia una mà negra relacionada amb el procés polític

á.v./n.a/t.p.
5 min
Josep Maria Bartomeu,  el primer president del Barça imputat, defensa la innocència  del club a l’hora de fitxar el brasiler Neymar.

Madrid/barcelonaEl jutge Pablo Ruz no s’ha fet esperar. El fiscal José Perals li va demanar dilluns que imputés l’actual president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i ampliés la denúncia que ja existia contra l’entitat per un delicte contra la hisenda pública relatiu al fitxatge de Neymar corresponent a l’últim exercici fiscal. Dit i fet, ahir Bartomeu va convertir-se en el primer president de la història del club imputat exercint el càrrec, i el magistrat va fixar per al dia 13 la seva compareixença en qualitat d’imputats a l’Audiència Nacional.

La notícia va arribar pocs minuts després d’un comunicat del club en què defensava, de nou, la seva innocència. El president del Barça hi va dir la seva hores més tard, al programa 8 al dia, amb Josep Cuní, i va deixar clar que aquesta imputació no afectarà el calendari electoral ni la seva decisió d’aspirar a ser escollit a les pròximes eleccions. Bartomeu va parlar de manera oberta d’una mà negra contra el club relacionada amb dos fets: el procés polític que viu Catalunya i la ràbia que hauria fet a determinats despatxos veure com Neymar acabava al Barça i no pas a un altre club.

La imputació de Bartomeu respon al pagament de cinc milions d’euros de l’últim termini dels 40 que quedaven per pagar a la societat N&N pel fitxatge del jugador, i que es van fer efectius quan ell ja era el màxim mandatari de l’entitat. Sobre aquest pagament, l’Agència Tributària reclama al Barça 2.845.700 euros, que corresponen a la diferència de retenció que s’hauria d’haver aplicat a un pagament que la Fiscalia manté que forma part del salari del futbolista, encara que anés destinat a una societat del Brasil. I, el 2014, el ministeri públic ja considera Neymar com a resident a Espanya i, per tant, reclama que se li retingui el 52% de l’IRPF, i no el 24,75% que serien vàlids si fos no resident (IRNR).

Bartomeu pot iniciar la seva defensa abans de declarar el dia 13 de febrer, ja que el jutge ha donat cinc dies al club perquè aporti la documentació que consideri convenient per sostenir que va abonar a l’Agència Tributària les quantitats que estaven pendents en relació amb el fitxatge del jugador brasiler. D’aquesta manera l’entitat podrà explicar abans de la declaració del dia 13 de febrer a quins conceptes corresponen els 13.550.830 euros que es van ingressar a Hisenda i si s’hi inclouen els impostos que el fiscal i el jutge entenen que no es van pagar. L’última acusació se centra en 2.845.700 euros que no s’haurien retingut ni ingressat a l’Agència Tributària. “La retenció que ens demanen està pagada en el moment que vam fer la complementària dels 40 milions”, va dir Bartomeu.

El jutge coincideix amb el fiscal a considerar que hi ha prou indicis per investigar el Barça i Bartomeu per incompliment de la seva obligació de retenció d’impostos. Però discrepa en la necessitat de concloure ja la instrucció dels dos delictes contra la hisenda pública corresponents als exercicis del 2011 i el 2013 que s’atribueixen tant al club com a l’anterior president, Sandro Rosell, que també s’enfronta a una acusació de delicte societari, per poder jutjar-ho tot en procediments separats. Segons la interlocutòria, la investigació s’ha d’incloure tota en un mateix cas per evitar resolucions contradictòries.

Bartomeu, preocupat

Bartomeu va afirmar sentir-se amb més energia que abans després d’aquesta notícia, però fonts pròximes parlen d’un Bartomeu “tocat” anímicament, malgrat seguir decidit a no defallir en la seva decisió de presentar-se a les eleccions. A més, com ja havia avisat, en cap moment ha pensat a dimitir, ja que la imputació no vol dir ser culpable. Ara bé, la imputació l’agafa a contrapeu en un moment en què els bons resultats de l’equip havien aconseguit calmar l’huracà institucional de les últimes setmanes. Dins de la directiva, els últims fets han generat nervis pel mal que pugui fer a una candidatura continuista. Amb la boca petita, dins dels despatxos del club s’admet que seria inadmissible haver comès una errada a l’hora de presentar una declaració complementària quan ja se sabia que el cas era observat amb lupa. El discurs, però, és ferm quan es recorda que s’investigaria “una errada i no pas un delicte”.

El club, com es defensava en el comunicat publicat al migdia, no considera que “la decisió de diferir aquest últim pagament al gener del 2014 i la discussió sobre quin tipus de retenció fiscal s’havia d’aplicar a aquest pagament” siguin “raons suficients per sol·licitar la imputació” de Bartomeu. De fet, segons fonts del club, no s’hauria d’estar parlant de “frau” i, en tot cas, sí “d’errada administrativa”, una versió que confirmen diversos experts judicials consultats per l’ARA. Altres veus de dins el club, però, van més enllà i parlen de “negligència greu”.

L’estratègia de la directiva va quedar definida després de moltes reunions i dubtes sobre com comunicar la posició oficial. Després de més de 24 hores de silenci oficial i el comunicat, Bartomeu va decidir donar dues entrevistes televisives -va insistir en el seu discurs de nit al programa Efectivament d’Esport3 - per passar a l’atac. “Només hi veig una explicació. Altres clubs volien Neymar. I no els ha agradat que fitxi pel Barça. Aquests altres que el volien estan enfadats. Tot coincideix, de fet. Ara que Neymar juga bé i l’equip guanya... tenim una nova moguda judicial”. Sense voler citar mai el nom del Reial Madrid, Bartomeu va anar més enllà i va afirmar: “A certs poders de l’Estat no els ha agradat el fitxatge de Neymar. Potser no ha agradat que la Via Catalana va passar pel Camp Nou. O jugar amb la senyera. Tot plegat s’ha girat en contra. Hi ha una factura política i una factura esportiva”.

“S’ha fet tot bé”

Bartomeu explica: “El Barça no ha fet res malament, ho ha fet tot bé en aquest cas amb bons assessors. L’única cosa que s’ha fet és fitxar un jugador que altres clubs volien. No trobo cap altra explicació. Algú amb poder ha fet aquests moviments”. Bartomeu ni va acceptar haver comès errades, ni dubtes, ni pactes per arribar a un acord abans d’un judici malgrat admetre: “Hi ha uns contractes que el Barça i els assessors interpreten d’una manera i la Fiscalia ho fa d’una altra. Ara, ens deixa de pedra veure com el club ha estat imputat tant ràpid, quan tants partits polítics no són imputats”.

Finalment, Bartomeu va insistir: “El preu de Neymar és de 57 milions d’euros. Tenim contractes amb el pare del jugador, però són operacions diferents. Ho faríem tot igual si ho féssim de nou”, va concloure.

stats