El jutge arxiva el cas Benaiges: 19 denunciants però tots els delictes estan prescrits

Les denúncies que van recollir els Mossos eren d'exalumnes de l'Escola Barcelona que van patir els abusos de l'excoordinador del futbol base del Barça entre els anys 1980 i 1999

4 min
Albert Benaiges

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 12 de Barcelona ha arxivat el cas d'abusos sexuals contra l'excoordinador del futbol base del Barça i professor de l'Escola Barcelona Albert Benaiges. Els Mossos d'Esquadra van rebre 19 denúncies contra l'exdocent del centre, totes d'exalumnes d'aquesta escola del barri de les Corts de Barcelona, però com que es tracta de fets prescrits el magistrat va arxivar el cas el 31 de desembre (en la interlocutòria el jutge parla de 16 denúncies tot i que la policia en va remetre 19). Els Mossos d'Esquadra van remetre les denúncies recollides –moltes de les quals acompanyades de testimonis– al jutjat el 27 de desembre, i quatre dies més tard es van arxivar perquè eren fets prescrits.

Les denúncies feien referència a situacions viscudes entre els anys 1980 i 1999, totes prescrites, i el jutge no va practicar diligències per investigar els fets ni citar cap dels denunciants. En l'escrit de quatre pàgines del magistrat s'especifica que els casos més greus que es van denunciar –masturbacions a un menor de 13 anys i tocaments vaginals– amb la legislació actual no prescriurien fins als 55 anys de les víctimes, ja que són delictes que tenen 20 anys de prescripció a comptar a partir dels 35 anys de la persona que els pateix. Però com que la legislació actual –que es va aprovar aquest 2021 i es coneix com a llei Rhodes– no és retroactiva, en l'afer Benaiges s'ha aplicat la legislació que hi havia quan es van cometre els delictes. Aquí el jutge agafa els últims casos, de l'any 1999, i aplicant la legislació del moment les penes i les prescripcions eren de 10 anys a partir dels 18 anys de la víctima. Tenint en compte que la més jove complia la majoria d'edat l'any 2007, la denúncia hauria d'haver arribat abans del 2017 perquè tingués recorregut legal.

Degoteig de testimonis

El dia que l'ARA va publicar el reportatge es va presentar una primera denúncia. A partir d'aquell moment el degoteig va ser continu, i ja durant el cap de setmana diferents persones van posar-se en contacte amb els Mossos d'Esquadra per aportar el seu testimoni sobre el que van patir a l'Escola Barcelona. La Unitat Central d'Agressions Sexuals (UCAS) va ser l'encarregada de tractar amb les víctimes que van fer el pas de posar en coneixement de la policia catalana les seves experiències amb Benaiges. En algun cas, les denúncies van tardar dues setmanes a arribar perquè es tractava d'exalumnes que vivien a l'estranger i van aprofitar les vacances de Nadal per viatjar a Barcelona i interposar la denúncia.

La notícia ha causat un "sentiment d'impotència" molt gran entre les persones que han denunciat. Una d'elles ha explicat a l'ARA que està "pitjor que mai" i no pot parar de plorar, perquè, tot i saber des del primer moment que la majoria dels casos estaven prescrits, tenien l'esperança que n'arribés algun de més actual i s'obrís d'aquesta manera la via judicial. La denunciant també ha volgut enviar un missatge a les persones que van patir abusos però no s'han atrevit a fer el pas d'acudir als Mossos d'Esquadra. "Qui vulgui denunciar-ho, endavant. Té tot el nostre suport, jo m'he sentit amb suport de moltes persones, m'han entès. He pogut parlar i desfogar-me. Sentir que no era l'única m'ha ajudat a tirar endavant", ha explicat, i ha lamentat que el cas Benaiges i la prescripció demostren com és "la justícia en aquest país".

De l'escola al Sants

El cas va esclatar el 14 de desembre, quan l'ARA va revelar els abusos i vexacions que van patir per part de Benaiges desenes d'exalumnes d'aquesta escola del barri de les Corts de Barcelona durant els anys 80 i 90. Una seixantena de testimonis van explicar els seus records i les situacions que van viure en primera persona. Durant els dies posteriors, aquest diari va recollir una vintena de testimonis més. Alguns ja no eren d'exalumnes de l'Escola Barcelona, sinó d'exjugadors de la Unió Esportiva Sants, on Benaiges va fer d'entrenador i coordinador durant molts anys. Durant més de 20 anys, Benaiges va repetir un patró de conducta amb alumnes de diferents generacions. Va masturbar-se al costat de nens de 13 anys, miraven pel·lícules porno, hi va haver tocaments i jocs de caràcter sexual. Aquestes situacions van passar a les dutxes de l’escola, al gimnàs, a casa seva i a les colònies que es feien a Corçà. Experiències que han provocat un "trauma" a un mínim de quatre alumnes. Benaiges va ser apartat del Barça el 2 de desembre, l'endemà que el club s’assabentés de la investigació de l’ARA. En conversa amb l'ARA, l'entrenador va dir que no tornaria a fer res del que va fer durant la seva etapa com a professor de l'Escola Barcelona: "Ara no faria res. Absolutament res. Estic penedit d'haver fet tot això, sí, però no crec que fes res malament".

El síndic de greuges de Barcelona, per la seva banda, va rebre tres denúncies sobre els fets. David Bondia va iniciar una actuació d'ofici sobre aquest cas i es va adreçar al Consorci d'Educació de Barcelona per recollir tota la informació possible al voltant de Benaiges i els seus 38 anys com a professor, sobretot per saber si "la direcció o altres professionals del centre" havien tingut coneixement del que passava.

stats