FINAL DE COPA

'Sí' a les estelades a la final de la Copa del Rei

El jutge revoca el veto del govern espanyol en entendre que "no s'ha provat que incitin a la violència", per bé que el Barça no ha retirat el seu recurs, possibilitant que el segon magistrat estableixi una segona resolució contradictòria 

El jutjat contenciós administratiu número 11 de Madrid ha acceptat parcialment el recurs de l'Associació per a la Defensa dels Drets Humans, que representa socis del Barça, i permetrà que entrin estelades a la final de la Copa entre el Barça i el Sevilla al Vicente Calderón aquest diumenge. És a dir, accepta la mesura cautelar perquè s'aixequi la prohibició. Però ho fa a mitges: permet l'entrada i exhibició de banderes independentistes, però en cap cas ordena a la Delegació del govern espanyol a Madrid que rectifiqui. Dóna a entendre que les forces de seguretat ja sabran que no poden requisar estelades.

Així ho ha decidit el jutge  Jesús Torres Martínez, considerat de tendència progressista, després que la delegada de govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, decidís prohibir l'entrada d'estelades argumentant que "el futbol no pot ser un escenari de lluita política". El jutge discrepa de la posició de la Fiscalia, que ha defensat el veto a les banderes independentistes.

El magistrat considera que " en cap cas ha resultat provat en aquest moment processal que l'exhibició de l'anomenada 'estelada' pot incitar la violència, el racisme, la xenofòbia o qualsevol forma de discriminació que atempti contra la dignitat humana, que com a manifestació d'una ideologia política o creença no es justifica en quina mesura infringeix l'ordre jurídic existent i en quina mesura podria generar una pertorbació greu dels interessos generals".

El fiscal, en canvi, rebutja que la prohibició ordenada per Doncausa vulnerés el dret a la llibertat d'expressió o ideològica. " No totes les expressions mereixen protecció constitucional", sosté. I cita sentències del Tribunal Constitucional, del Suprem i del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg que defensen que es dictin prohibicions "per prevenir totes les formes d'expressió que propaguin, incitin, promoguin o justifiquin l'odi basat en la intolerància".

Puigdemont demana la dimissió o el cessament de la delegada del govern espanyol a Madrid

El Barça ha emès un comunicat en el qual expressa la seva satisfacció per la decisió judicial, que permetrà "la lliure expressió de símbols i banderes legals als socis i aficionats". Alhora, el club mostra la seva "preocupació" perquè es puguin produir situacions com les que s'han viscut i que representen " un intent d'atemptat a la llibertat d'expressió". Però el club ha decidit mantenir el seu recurs, per coherència i per anar fins al final, de manera que el segon magistrat podria avalar la prohibició de les estelades i hi hauria dues resolucions contradictòries.

La delegada del govern no recorrerà la decisió

La delegada del govern espanyol a Madrid, autora de l'ordre governativa que ha desencadenat el cas, s'ha pronunciat sobre la decisió del magistrat que ja es coneix. Segons han explicat a Efe fonts de la Delegació, Concepción Dancausa respecta la decisió, "com no pot ser d'una altra manera", però es reafirma en el seus arguments a favor de la prohibició, que va adoptar per criteris "estrictament" tècnics. Dancausa no recorrerà la resolució i han recordat des del seu equip que es tracta d'un "debat de seguretat ciutadana i no de símbols".

A l'espera de la interlocutòria del segon jutge

El segon recurs l'està estudiant ja el jutge Esusebio Palacios Grijalvo, del jutjat contenciós administratiu número 15 de Madrid. Ha donat aquest matí un termini de 24 hores a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat per presentar al·legacions. D'aquesta manera, pot ser que no prengui una decisió definitiva fins dissabte. En tractar-se d'un jutjat contenciós, no pot inhibir-se a favor de l'altre jutge. Això sí, pot inhibir-se a favor d'una instància superior com l'Audiència Nacional. Fonts judicials assenyalen que és un escenari "molt poc probable".

La Moncloa diu que és una decisió tècnica

Abans de conèixer la resolució del jutge, tant el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, com la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, han evitat fer valoracions sobre la prohibició de Doncausa. Han assegurat que es tracta d'una " decisió tècnica" que s'ha pres d'acord amb la posició de la UEFA sobre l'exhibició d'estelades en partits del Barça.

Què reclamava el recurs de Drets?

El recurs de l'associació Drets demanava "la suspensió automàtica per deixar sense efecte l'execució de la instrucció de la delegada del govern", cosa que suposa que "el jutge ho ha de resoldre abans del partit" entre el FC Barcelona i el Sevilla CF. Concretament, l'entitat va presentar "un recurs administratiu especial de protecció de drets fonamentals recollits a la Constitució espanyola i a la Declaració dels Drets Humans".

El recurs es va presentar dijous i es va fer en nom d'un soci del Barça amb entrada per al partit de diumenge. El text argumenta que l'ordre de la Delegació del govern espanyol a Madrid " vulnera el dret a difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l'escrit o qualsevol mitjà de reproducció" i la llibertat ideològica.